تورج همتی در همایش روز ملی آب تاکید کرد:مشارکت فارغ التحصیلان برای افزایش سواد زیست محیطی و فهم اکولوژیک جامعه / ضرورت تولید دانش های نوین برای حکمرانی مطلوب آب
مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی صبح امروز در پنل تخصصی " مدیریت آب و نقش آموزش عالی و صنعت در آن " که در همایش بزرگداشت روز ملی آب در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، طی سخنانی کم آبی را بزرگترین تهدید اقتصادی-اجتماعی بشر در دهه های آینده عنوان کرد.به گزارش روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی، تورج همتی در این همایش که با مشارکت بخشهای دولتی، دانشگاهی، صنعت، کشاورزی و... در سالن همایش های تحصیلات تکمیلی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد افزود: چالش منابع آبی و مدیریت آن، که استان خراسان رضوی را نیز دربرگرفته است و اکنون که با رشد شدید تقاضا که خود متاثر از رشد جمعیت و توسعه بخش کشاورزی است از یک سو و کاهش سطح منابع از سوی دیگر روبرو هستیم ،بحران آب می تواند زمینه ساز بحران های دیگر باشد و بعبارتی آب که خود تمدن ساز و منشا پدایش حیات است با آلوده شدن به معضلات زیست محیطی به عنصری تمدن سوز مبدل شده است.
وی با اشاره به وجود ۳۴ دشت ممنوعه و بحرانی از ۳۷ دشت استان خاطر نشان ساخت: هیدرو گراف ده ساله این دشت ها برحسب سطح آب و میزان بارش، سیر نزولی داشته و فرو نشست دشت ها به عنوان یکی از تبعات ناشی از مدیریت ناصحیح سفره های آب زیر زمینی، خود مهاجرت های اکولوژیک به عنوان تهدیدی جدی را بدنبال داشته است.
همتی در جمع دیگر مسئولان بخشهای دولتی و خصوصی و نیز فارغالتحصیلان گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه ادامه داد: نقش آب در فرایند توسعه پایدار بسیار مهم ،اساسی و تعیین کننده است واین درحالی است که مدت هاست علائم حیاتی را درمنابع آبی نداریم.
وی با بیان این مطلب گفت: توسعه به معنای استفاده بهینه از منابع و تغییر به سمت الگو های مطلوب و اصولی و به عنوان فرایندی جامع و چندوجهی مطرح است و این مهم زمانی تحقق خواهد یافت که به ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، نهادی و قضایی آن توجه شود.
این مقام مسئول توسعه پایدار را حرکت به سمت تولید و استفاده بهینه از منابع دانست و افزود : گرچه صنعتی شدن یک کشور ضرورت است اما افزایش سهم مصرف آب باید در بستری از اصول و ضوابط صورت پذیرد و لذا پیاده سازی استراتژی های سازگاری با کم آبی و مدیریت یکپارچه منابع آب حوزه های آبریز باید در دستور کار قرار گیرد.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان تصریح کرد: لازم است آموزش ها به سمت تغییر رفتار هدایت شود و پیش نیاز آن آموزش های کارشناسی و دانش بنیانی است که فارغ التحصیلان از آن بهره مند هستند و توانایی تولید دانش های نوین و ارائه نظریه های موثر برای حکمرانی آب و کمک به بهبود مدیریت منابع آبی را به عنوان بخشی از مسئولیت اجتماعی شان دارند.
همتی بر فعال شدن کارآفرینان درحوزه آب تاکید کرد و افزود: تمامی اکوسیستم ها باید تحت مراقبت قرار گیرند و این موضوع با رفتار اصولی کاربری ها رابطه ای تنگاتنگ دارد.
وی استفاده از ظرفیت بی نظیر فارغ التحصیلان دانشگاه ها را بسیار مفید دانست و افزود:آموزش عالی پیشانی دانش هر جامعه است و اندیشمندان و فارغ التحصیلان مراکز دانش محور نقشی بی بدیل در افزایش سواد زیست محیطی جامعه و فهم اکولوژیک آن خواهند داشت.
وی دراین خصوص به راهکار هایی همچون استفاده از تکنولوژی های نوین تصفیه و حصول استاندارد های مصوب ،استفاده از پساب تصفیه شده دربرخی فرایند های تولید و یا در فضای سبز و نیز روش های نوین برای افزایش بهره وری اقتصادی آب اشاره کرد و افزود : به سطوح آبگیر باران برای مدیریت نزولات آسمانی باید بیشتر توجه شود و از مشارکت عمومی درطرح های توسعه منابع آب نباید غافل شد.
گفتنی است این همایش یک روزه که باحضور مدیران ،کارشناسان متخصص ،اساتید و فارغ التحصیلان دانشگاه و جمعی از متولیان و دغدغه مندان این حوزه برگزار شد با طرح پرسش های حاضرین و ارائه پاسخ های اعضای پنل تخصصی و تجلیل از فعالان مجموعه صنعت آب ادامه یافت. لینک اصل خبر در سایت اداره کل حفاظت محیط زیست استان خراسان رضوى
نظرات