قانون مداری، فرهنگسازی و درک حقوق شهروندی سه مولفه مشترک مدیریت شهری و دستگاه قضایی
در شهر قدم میزنیم و هرروز عبورومرور ماشینها و گذر زمان را حس میکنیم؛ همه مشغول خدمتاند. اگر با چشمانی تیزبین مشاهده کنیم، مسئولیتهای اجتماعی شهروندان همراه با رعایت کرامتهای انسانیشان جلوهای دیگر به شهر میدهد. نظم و قانون نشان یک جامعه باهویت اسلامی و انسانی است.
کمی آنسوتر، پاکبانان سختکوش را مشاهده میکنیم که با دلی به وسعت دریا و ذهنی پر دغدغه، خیابانها و کوچههای شهر را با لباس خدمت جاروب میکنند. بازاریان را میبینیم که هرروز با استعانت از ایزد یکتا، لباس خدمت به تن می کنند و به مشتریانشان، محصولی از جنس صداقت و اخلاق ازائه می دهند و با کسبوکارشان چرخ اقتصاد شهر را میگردانند، کارمندان، معلمان، مهندسان، پزشکان، پرستاران، رانندگان و کارگران و خلاصه همه گروههای صنفی و شغلی هرکدام عزم خدمت به شهروندان میکنند و با شور و تلاش و شکیبایی، هرکدام نغمه خود میخوانند و بر صحنه زندگی فردی و اجتماعیشان، هنرمندانه نقش انسانیت و خدمت و شرافت میزنند.
و درنهایت این صحنه خدمتگزاری است که میماند و صندلیها و انسانها جایشان را همواره تغییر میدهند... اما دراینبین گروههایی هم هستند که رسالتشان از جنس پایش است و نظارت؛ آنها طلایهداران قانونمندی و حراست از اخلاق در جامعهاند. آنها بار سنگین قضاوت و تفسیر قانون را بر دوش میکشند. آنها نقشی خداگونه بر تارک بنیان شغلیشان نهفته است.
شهر، مدیریت شهری، شهرداری و حقوق شهروندی
هرجا سخن از عدالت و حقوق به میان میآید، هرچقدر نام دستگاههای نظارتی میدرخشد نام سازمانهای خدماتی پرفروغ است. مدیریت شهری ساری در سالهای اخیر با درک شرایط فرهنگی و اجتماعی شهر نقش موثری در افزایش آگاهی و فرهنگسازی شهروندان بر عهده دارد. در ساختهای مدیریتی کشور یکی از مهمترین کارویژههای دستگاههای خدماتی همچون شهرداری ایجاد، زمینهسازی رعایت حقوق شهروندی و مسئولیتپذیری اجتماعی است. شهرداری ساری در سالهای اخیر با سازماندهی کردن برخی از فعالیتهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی همچون راهاندازی سراهای تداوم برای همه گروههای سنی و گرمخانههای در فصول سرد یا حمایت از مراکز مشاوره و همکاری با نهادهای آموزشی توانست ضمن آسیبشناسی و تحلیل مهمترین محورهای آسیبزای محیطی نهتنها در کنترل گلوگاههای فسادخیزی نقش موثر داشته باشد بلکه خود را به نهادی پررنگ در کاهش آسیبهای اجتماعی و اختلالات خانوادگی نیز تبدیل نماید. ساماندهی کسبوکارهای معیشتی و ایجاد بازارهای هفتگی و محله و شناسایی و ارائه کارتهای شناسایی، ساماندهی روند حملونقل مسافری و ترافیکی داخل شهری و برگزاری بسیاری از برنامههای فرهنگی و تفریحی تنها گوشهای از فعالیتهای شهرداری ساری در درک مفهوم عدالت اجتماعی است.
قانون، قانون، قانون و دیگر هیچ ...
اگر ارائه خدمات مناسب و مطلوب به شهروندان رسالت مدیریت شهری است، اگر فرهنگ سازی و تکریم ارباب رجوع و درک حقوق شهروندی جزو ضروریان و وظایف مدیریت شهری است، رسالت اصلی دستگاه قضایی، علاج دردهای مزمن جامعه است. آنها پزشکان حاذقِ دردهای مزمن جامعهاند. بیجهت نیست که شیخالرئیس نام مهمترین کتاب تاریخی علم قضا را «شفا» نهاده است. شفای آسیبهای حاد اخلاقی و رفتاری اجتماع، شفای قانونگریزیهای کور، شفای اختلال در کارکردهای نهادهای خدمات رسان جامعه، شفای ذهنهای بیمار و دلهای ناگوار؛ شفای وجودهای نامطمئن و موجودهای نامطلوب؛ شفای هر آن چیزی که هست و نباید باشد و هر آن چیزی که نیست و باید باشد؛ قضات و مدیران و کارکنان دستگاه شریف قوه قضائیه در محوریترین حکومت اسلامی جهان، زیباترین تجلی عدل الهی در قاموس حقوق شهروندی را به تصویر کشیدهاند. قانون، تیتر گفتمانی ادبیات کلامی و کارکردیِ این نهاد انقلابی باهویت است. هیچ خط قرمز و هیچ خط مرزی را جز بر مبنای قانون و حقوق شهروندی برنمیتابند و صدای سخنشان خدمت است و قانون مداری و حق اندیشی. اما جزماندیشی در افق ذهنشان جایگاهی ندارد.
تعامل دستگاه قضایی و مدیریت شهری؛ چشمانداز نویدبخش آیندهای روشن
در ادبیات اقتصاد شهری مفهوم رشد و توسعه در دو حیطه متفاوت ارزیابی و تحلیل میشود. هنگامیکه سخن از دادههای کمی و آماری به میان میآید، شاخص رشد اقتصادی و هنگامیکه حرف از توسعه بومی گفته میشود، همه جنبههای زندگی شهروندان را از ابعاد مختلف دربرمی گیرد. بر اساس دیدگاه کارشناسان یکی از حوزههای تاحدی کمرنگ دستگاههای نظارتی، پیشگیری از وقوع آسیبهای اجتماعی است که اگرچه اقدامات خوبی در سالهای اخیر صورت گرفته اما میتواند نقطه تلاقی همکاری میان شهرداری و دستگاه قضایی باشد. از سوی دیگر ایجاد زمینههای قانونمندی درروند اجرای پروژههای عمرانی و شهری و همکاری بین سازمانی و درک شاخصهای تکریم اربابرجوع که در ادبیات و اهداف شهرداری ساری نمود بروز دارد، همه این موارد نقاط مشترکی است که میبایست در هارمونی خدمترسانی مطلوب، صداقت و احترام و مسئولیتهای اجتماعی لحاظ شود. که نویدبخش آیندهای روشن در توسعه ساری است.
روابط عمومی و امور بین الملل شهرداری ساری
لینک اصل خبر در سایت شهرداری ساری
نظرات