از نظارت و برنامهریزی بر هزینهها و عملکرد تا ...
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی شورای اسلامی شهر مشهدمقدس، این کمیسیون در دوره ۳۰ ماهه منتهی به اسفند ۹۸ بالغ بر ۳۰۰ جلسه کارشناسی کمیسیونی و کارگروهی برگزار کرده که حاصل آن بررسی و تصویب بیش از ۱۵۰ لایحه و طرح، تدوین و تصویب برنامه عملیاتی میان¬مدت ۱۴۰۰ شهرداری، ایجاد نظام اولویت بندی در بودجه مطالعات و پژوهش و طراحی پروژه¬ها و همچنین طراحی برنامه ویژه تنوع بخشی به درآمدهای شهرداری و وصول مطالبات بوده است.
امور مربوط به بودجه
کمیسیون تلفیق در سال ۹۶ در حالی فعالیت خود را آغاز کرد که شورا تحت فشار مستقیم کمبود منابع مالی و کسری بودجه قرار داشت. با این حال در طی مدت فعالیت این کمیسیون تا امروز سه لایحه تفریغ بودجه، سه لایحه اصلاح بودجه و سه لایحه طراحی و تدوین بودجه سالیانه مورد بررسی بازبینی و تصویب قرار گرفته است.
کمیسیون تلفیق شورای شهر مشهد در سال ۹۶ کار خود را با تفریغ بودجه ۹۵ شهرداری و اصلاح بودجه ۹۶ آغاز کرده و سپس به سراغ بودجه ۹۷ سالیانه شهرداری رفت. پس از آن نیز تفریق و اصلاح بودجه و طراحی بودجه های سنواتی به طور مستمر و منظم در برنامه کاری کمیسیون قرار داشته و تا امروز تمام امور مربوط به نظارت، بررسی، اصلاحات، تفریغ و طراحی بودجه های اوداری به طور منظم و در زمانهای مشخص شده به انجام رسیده است.
در این دوره کمیسیون بالغ بر ۱۵۰ لایحه تفریق، اصلاح و بودجه سالیانه را در جلسات کارگروهی و کارشناسی خود مطرح بررسی و تصویر کرده است.
برنامهریزی
شاخص¬ترین اقدام کمیسیون تلفیق شورای پنجم در این حوزه طراحی، تصویب و تدوین برنامه عملیاتی میان مدت ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ شهرداری مشهد و سازمانها، موسسات و شرکتهای تابعه بود که از آغازین روزهای فعالیت خود در سال ۹۶ اقدام به طراحی آن کرد. در قالب این برنامه، جهت¬گیریها، سیاستگذاری و خط مشی اساسی و اولویتهای مدیریت شهری مشهد در تمام حوزه های خدماتی، عمرانی، فرهنگی و اقتصادی مشخص شد.
پس از آن کمیسیون تلفیق اقدامات متنوعی را در باب برنامه محوری در تمام سطوح و الزام شهرداری به رعایت برنامهها به منظور دستیابی به اهداف این برنامه عملیاتی به انجام رساند. اولویت¬بندی برنامهها، عملیات، خدمات و پروژهها و لحاظ آنها در جدول بودجه و تصویب نظامنامه اولویتبندی از مهمترین اقدامات در این حوزه به شمار میرود.
ایجاد نظامنامه یکپارچه مطالعات و پژوهش در شهرداری و الزام بررسی تمام عناوین مطالعاتی و پژوهشی در زمان تصویب بودجه سالانه، تعریف مگاپروژهها و ارتباطات تمامی پروژهها و ریزپروژهها در برنامه عملیاتی و بودجه سالیانه و در نهایت طراحی برنامه برشهای بودجهای ویژه مناطق شهرداری و سازمانها جهت هدفمندترشدن بودجه و هزینه ها از سرفصل اموری بود که کمیسیون تلفیق برای برنامه محوریتر شدن اقدامات مدیریت شهری دست به اجرای آنها زد.
مدیریت درآمد و هزینه
کمیسیون تلفیق همگام با کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر مشهد از ابتدای کار خود بر لزوم مدیریت هزینهها و بررسی راهکارهای کاهش آن و همچنین بازنگری منابع درآمدی و تلاش برای ارتقا و تنوع بخشی به آنها تاکید داشت.
از این جهت کاهش هزینههای جاری و عمومی شهرداری در اصلاح بودجه سال ۹۶ به مبلغ ۶۰ میلیارد تومان و حذف تعداد زیادی از پروژههای جدید پیشنهادی شهرداری در سال گذشته برای انجام پروژههای ناتمام مانده به دلیل محدودیت منابع از جمله اقدامات کمیسیون تلفیق در حوزه مدیریت هزینه و اعتبارات به شمار میرود.
اقدامات زیرساختی کمیسیون تلفیق را اما در این بخش میتوان به ایجاد ساز و کار محاسبه دقیق بهای تمام شده کالا و خدمات با استفاده از روش های نوین و در نتیجه ادغام یا اصلاح فرایندها و فعالیتهای موازی و همچنین تشکیل کارگروه مدیریت هزینه و تاکید فراوان بر کاهش هزینه ها به ویژه در اعتبارات جاری شهرداری برشمرد.
همچنین در سال گذشته انواع شیوههای نوین بهایابی کالا و خدمات در کارگروه ویژه زیرمجموعه کمیسیون تلفیق به بحث و بررسی گذاشته شد.
در موضوع درآمد نیز کمیسیون با ابزارهای مختلف بر تنوع بخشی به منابع پایدار درآمدی از طریق کارآمدی در تامین منابع مالی، تهیه و تدوین نظام جامع درآمدی و شناسایی و وصول مطالبات معوق از دستگاه های دولتی به منظور تهاتر این مطالبات با بدهی به بانکها و سایر بدهکاران تاکید فراوان داشت.
همچنین جهتدهی و شناسایی ظرفیتهای درآمدی سازمان ها با توجه ویژه به ظرفیت بخش خصوصی و سرمایهگذاری جهت افزایش درآمدها و اعتبارات اقتصادی شهرداری از اهم موارد پیگیری شده در کمیسیون تلفیق بود.
ستاد درآمد پایدار
در دوره جاری فعالیت شورای شهر مشهد ستاد درآمد پایدار شورا با هدف بررسی و تأمین منابع جدید درآمدی و ایجاد راهکارهای توسعه درآمدهای شهرداری مشهد به طور ویژه به فعالیت پرداخت. این ستاد دارای ۵ کارگروه تخصصی در موضوعات «ظرفیت های درآمدی طرح جامع»، «ظرفیت های درآمدی سازمان ها»، «مدیریت هزینه سرمایهگذاری و مشارکت ها» و همچنین «کارگروه حریم» بوده است.
در دو سال ابتدایی فعالیت شورا ستاد درآمدهای پایدار و کمیتههای زیرمجموعه آن در مجموع ۵۷ جلسه تخصصی جهت بررسی راهکارهای افزایش زمینههای درآمدی شهرداری و ایجاد منابع درآمد پایدار تشکیل دادهاند که تاکنون اثرات و نتایج مناسبی نیز به همراه داشته است.
نظرات