بارش هاي دو سال اخير تالاب شور گلپايگان را جان بخشيد

بارش هاي دو سال اخير تالاب شور گلپايگان را جان بخشيد


سرپرست معاونت پايش و نظارت اداره كل حفاظت محيط زيست استان اصفهان گفت: بارش ها و ترسالي دو سال اخير بر تقويت پوشش گياهي تالاب شور گلپايگان موثر بوده است و اكوسيستم آن هم اكنون در شرايط تثبيت شده و پايدار است.

به گزارش «پارما» از ايمنا، سطح گسترده‌اي از اراضي اطراف تالاب هشت هزار هكتاري شور گلپايگان در سال 1360 بدون مطالعات كارشناسي با هدف توسعه كشاورزي زهكشي شد اما به دليل شور بودن زمين، كشت و زراعت در اين منطقه امكان پذير نبود و در نتيجه زهكشي‌ها بتدريج سبب از بين رفتن رطوبت تالاب و خشكيدن آن شد.

خشكيدن تالاب شور گلپايگان، اين منطقه را به كانون گرد و غبار تبديل كرده بود اما درسال هاي اخير احياي اين تالاب مورد توجه سازمان حفاظت محيط زيست قرار گرفته است؛ از اين رو دو پروژه اجرايي و پژوهشي براي احياي تالاب شور با همكاري دانشگاه صنعتي اصفهان و زنجان پيگيري مي‌شود زيرا به ثمر رسيدن طرح‌هاي مطالعاتي، نقشه راه و مقدمه‌اي براي احياي اين تالاب بشمار مي‌رود.‌ اكنون حذف زهكش ها از يك سو و ترسالي دو سال اخير و افزايش بارش‌ها از سوي ديگر در بهبود وضعيت اين تالاب تأثير بسزايي داشته است.

در اين پيوند حسين اكبري سرپرست معاونت پايش و نظارت اداره كل حفاظت محيط زيست اصفهان در گفت و گو با خبرنگار ايمنا به آخرين وضعيت تالاب شور گلپايگان پس از بارش‌هاي بهاري امسال اشاره و اظهار كرد: ترسالي سال گذشته و بارندگي‌هاي امسال بر تقويت پوشش گياهي اين تالاب بسيار مؤثر بوده است و هم اكنون تالاب شور گلپايگان در وضعيت تثبيت شده و پايداري است.

وي شرايط بوم شناختي دشت تالابي شور را مطلوب ارزيابي كرد و افزود: در محدوده دشت تالابي، حيات وحش و انواع پرندگان از جمله پرندگان خشك‌زي قابل مشاهده است؛ همچنين در محل بندهاي زهكش و يا زمان‌هايي كه بارندگي مي‌شود پرندگان آبزي نيز در اين تالاب ديده مي‌شود. جانداراني مانند آهو، گرگ، خرگوش و انواع جوندگان نيز ممكن است در محدوده تالاب شور زندگي كنند.

اكبري درباره تعيين حقابه تالاب گلپايگان گفت: موضوع ميزان حقابه اين تالاب مورد بحث است اما هنوز به نتيجه نرسيده است زيرا با توجه به ماهيت تاريخي آن، تالاب شور گلپايگان مانند ديگر تالاب‌ها آورد از رودخانه نداشته است و رطوبت آن به حالت زايشي از لايه‌هاي زيرين و يا ثقلي از ارتفاعات اطراف، روان آب‌هاي سطحي و جريانات سيلابي تأمين مي‌شود؛ از اين رو تعيين حقابه براي اين تالاب به پژوهش و بررسي بيشتر نياز دارد.

گفتني است منطقه تالابي شور گلپايگان سال گذشته در پي اصلاح مرزي مناطق تحت مديريت سازمان حفاظت محيط زيست در شوراي عالي محيط زيست به پناهگاه حيات وحش موته اضافه شد. آهو، قوچ و ميش از گونه‌هاي شاخص پناهگاه موته است؛ همچنين از جمله گونه‌هاي شاخص در تالاب شور نيز مي‌توان به باقرقره (كوكر)، شاهين، عقاب، پرندگان آبزي و آهو اشاره كرد.

استان اصفهان داراي يك اثر طبيعي ملي، سه پارك ملي، پنج پناهگاه حيات وحش، چهار منطقه حفاظت شده، 11 منطقه شكار ممنوع و يك تالاب بين‌المللي است.

لینک اصل خبر در سایت اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان

    منبع خبر

    اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان

    اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان یک سازمان دولتی می باشد

      نظرات