تالاب‌های ایرانی وضعیت خوبی دارند

تالاب‌های ایرانی وضعیت خوبی دارند

برنامه «روزنه» با موضوع حفاظت از تالاب‌ها، در ارتباط تلفنی با دکتر مسعود باقرزاده مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست از شبکه رادیویی گفت و گو روی آنتن رفت .

مسعود باقرزاده در مصاحبه تلفنی با برنامه «روزنه» با اشاره به این که محیط زیست منافع متعددی برای بشر دارد، گفت: همه ما در قبال محیط زیست مسئولیت‌هایی را داریم که ضامن بقای محیط زیست است .

وی با بیان این که محیط زیست بشر را حمایت می‌کند، ‌ اظهار داشت: همه انسان‌ها باید از وظایف و مسئولیت‌های خود در برابر محیط زیست آگاه باشند و به وظایف خود به خوبی عمل کنند .

مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص تالاب‌های ایران، عنوان کرد: خوشبختانه اوضاع تالاب‌های ایرانی در حال حاضر بسیار بهتر از قبل است .

وی افزود: بارندگی‌های پی در پی در سال‌های گذشته باعث شده تا تالاب‌ها اوضاع خوبی را تجربه کنند .

مسعود باقرزاده ادامه داد: ما باید برنامه‌ریزی‌های حفاظتی از تالاب‌ها را جدی بگیریم، چراکه الان کمیت آب در کشور بیشتر شده اما کیفیت فرق چندانی نکرده و باید بهتر شود .

وی با اشاره به این که تالاب‌ها از نظر جغرافیایی معمولا در گودترین نقاط زمین شکل می‌گیرند، تصریح کرد: رودخانه‌هایی که از کوهستان سرچشمه می‌گیرند در انتهای مسیر به دریا می‌رسند و یا در محیطی بسته – مانند تالاب – سرازیر می‌شوند .

مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست اضافه کرد: با نظر به تعریف تالاب، متوجه می‌شویم که «دریاچه ارومیه» یک تالاب بسته است و در ارتفاع ۱۲۷۰ متری قرار گرفته است .

وی تاکید داشت: هر اتفاقی که در بالا دست – سرچشمه رودخانه‌ها – واقع می‌شود اثرات خودش را در تالاب – فرودست – نشان می‌دهد .

به گفته باقرزاده عواملی مانند «سرریز ضایعات کارخانه‌ها»، «ادغام کود کشاورزی با آب رودخانه»، «آلوده شدن جریان‌های آب زیرزمینی» اثرات منفی متعددی را بر عملکرد تالاب‌ها می‌گذارند .

وی افزود: در حریم ۱۵۰ متری تالاب‌ها هیچ کاربری غیر مجاز نباید وجود داشته باشد .

مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: همه کارخانه‌ها یا شهرک‌های صنعتی نزدیک به تالاب‌ها، باید طبق قانون در اندازه‌ای مشخص از تالاب تاسیس شوند، برای مثال صنایع مرتبط با حوزه پتروشیمی باید با رعایت فاصله حداقل ۲ هزار متر از تالاب فعالیت کنند .

وی اضافه کرد: متاسفانه برخی از کارخانه‌های نزدیک به تالاب قبل از وضع قوانین موثر و جدید احداث شده‌اند و ما باید در این مناطق نظارت و کنترل بسیار زیادی داشته باشیم .

مسعود باقرزاده با اشاره به ضرورت آگاهی عمومی و ارتقای فرهنگ جامعه در موضوع حفاظت از تالاب‌ها، عنوان کرد: برنامه‌های فرهنگی و آگاهی بخشی باید از دو مسیر خاص پیگیری شوند .

وی افزود: «افراد بومی و ساکن در اطراف تالاب‌ها» و «عموم مردم ایران» باید به طور منحصر به فرد و جداگانه مورد آموزش قرار بگیرند .

مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به فعالیت‌های «کنوانسیون حفاظت از تالاب‌های رامسر»، تصریح کرد: این کنوانسیون برنامه‌ای را طراحی کرده که به موضوع ارتقای آگاهی و جلب مشارکت جوامع محلی توجه می‌کند .

وی ادامه داد: این برنامه در تمام تالاب‌های ثبت شده در کنواسیون تالاب‌های رامسر اجرا می‌شوند .

باقرزاده اضافه کرد: جوامع محلی در قبال حفاظت از تالاب‌ها مسئولیت‌های متعددی دارند و ما در قالب برنامه‌های مختلف این وظیفه و مسئولیت‌ را به آن‌ها گوش‌زد می‌کنیم .

وی با اشاره به مبحث «پرداخت اکوسیستمی» تاکید داشت: ما باید اقتصاد جوامع محلی را با موضوع «حفاظت از تالاب‌ها» گره بزنیم .

مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: ما باید فعالیت‌های جوامع بومی را به گونه‌ای تنظیم و هدایت کنیم که در سازگاری با حفظ تالاب پیش بروند و از طرفی دیگر بخشی از منابع به دست آمده توسط جوامع بومی، در مسیر حفاظت هرچه بیشتر به تالاب مورد استفاده قرار بگیرند .

وی افزود: ما برای دریافت منافع از تالاب، باید اول هزینه کنیم، به عبارت دیگر اگر ما تالاب را سرحال نگه‌ داریم، تالاب هم به ما سود می‌رساند .
لینک اصل خبر در سایت سازمان حفاظت محیط زیست

    منبع خبر

    سازمان حفاظت محیط زیست

    سازمان حفاظت محیط زیست یک سازمان دولتی در شهر تهران می باشد

      نظرات