تاثیر نصب کنتورها بر روی چاهها در کاهش مصرف
تهیه و تنظیم: علی اسماعیلی، رئیس گروه احیا و تعادل بخشی آب های زیرزمینیبر اساس تبصره 1 ماده واحده قانون تعیین تکلیف چاههای فاقد پروانه بهره برداری و ماده 12 قانون توزیع عادلانه آب، نصب کنتور با هزینه مالکان چاه ها الزامی بوده، با استفاده از این ابزار اندازه گیری می توان میزان مصرف چاه ها و به تبع آن میزان مصرف از چاه های یک منطقه (دشت) را به دست آورد.
یکی از دلایل عمده افت سطح تراز آبخوان های استان و ایجاد کسری مخازن آبخوان، برداشت مازاد بر سهم پروانه بهره برداری از چاه هاست و یکی از راه های جلوگیری از ادامه این روند و احیا و بهبود کسری مخازن دشت ها، جلوگیری از مازاد برداشت از طریق نصب کنتورهای هوشمند بر روی چاه ها و کنترل میزان برداشت به اندازه سهم مجاز پروانه بهره برداری است.
لذا با نصب و بهره برداری از کنتورهای منصوبه بر روی چاه ها، ضمن محاسبه میزان مصارف تک تک چاه ها به صورت روزانه، ماهانه، سالانه، چاه های دارای اضافه برداشت شناسایی شده و با همکاری خود بهره برداران چاه های مذکور، زمینه مدیریت و تدابیر لازم برای کاهش مصرف فراهم شده است.
از نتایج نصب کنتور که منجر به کاهش مصرف می شود، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- روی آوردن کشاورزان به مصرف بهینه و خودداری از فعال نمودن چاه ها در ایام غیرضروری بویژه ایام بارانی و ابتدای سال
- کاهش ساعت کارکرد روزانه از 24 ساعت، به ویژه غیرفعال نمودن چاه ها در ساعت پیک مصرف برق
- جلوگیری از هدر رفت آب به هنگام آبیاری با لوله کشی، اجرای سیستم تحت فشار، کانال کشی و لایروبی انهار
- کاهش سطح اراضی غیرمفید اقتصادی بویژه تغییر الگوی کشت با جایگزینی محصولات کم آب بر
- خودداری از آبفروشی های غیرمجاز و محصولات با صرفه اقتصادی
- تغییر دیدگاه بهره برداران و ترغیب به انجام اقدامات سازه ای و غیرسازه ای مناسبی در راستای کاهش مصرف در قالب مدیریت مصرف به صورت گروهی
نظرات