سازمان بازآفرینی رویکرد مواجهه با بافتهای ...
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی شورای اسلامی شهر مشهدمقدس، محمدهادی مهدینیا در جلسه هماهنگی و توجیهی ارائه مشوقهای بازآفرینی محلات فرسوده و کمبرخوردار با بیان اینکه در قرن بیستم دو گرایش فرهنگگرا و مدرنیستی ( نوگرا) در حوزه معماری و شهرسازی دنیا مطرح بود، اظهارکرد: از ابتدای همین قرن هم تفاوت دیدگاه بین این دو گرایش مشخص شد و شرایط تکنولوژیکی و توسعه شهر هم به سمتی سوق پیدا کرد که در دهه های 1920 تا 1930 گرایش مدرنیستی غالب شد و گرایش فرهنگگرا به باریکهای در حوزه دانشگاهی اکتفا کرد.
مهدینیا افزود: کشور ایران هم همچون سایر کشورهای درحال توسعه، تابعی از اتفاقات و تحولات کشورهای پیشرفته بوده و لذا میراثدار و متاثر از تجربیات کشورهای توسعه یافته و تحولات آنها بوده است.
وی با اشاره به توسعه شهرنشینی از دهه 50 در کشورما، گفت: همین توسعه سبب گسترش حاشیهنشینی، بافتهای فرسوده و اضمحلال بافت مرکزی شهر و پراکندهرویی شد.
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر مشهد خاطرنشان کرد: از دهههای 70 و 80 شمسی به سراغ روشهایی رفتیم که مبتنی بر تجربههای مدرنیستی بود؛ برای حل مشکل حاشیهنشینی و بافتهای فرسوده، راه حل پاک کردن صورت مسئله را دنبال کردیم و سعی شد این بافت ها تخریب و نوسازی کنیم.
مهدینیا با بیان اینکه این تجربه در شهر مشهد کاملا قابل رصد است، گفت: همین سیاست در بافت پیرامونی حرم مطهر هم اجرایی شد و امروز پس از گذشت بیش از 20 سال پیشرفت طرح نوسازی 50 درصد است.
وی در ادامه گفت: با همین رویکرد، شورای پنجم شهر مشهد از ابتدای فعالیت خود به جد دنبال تاسیس سازمان بازآفرینی فضاهای شهری بود؛ موضوعی که تایید وزارت کشور را نیز داشته است .
مهدینیا خاطرنشان کرد: سازمان بازآفرینی در عمل بازوی اجرایی آن بخشی از نگاه معماری و شهرسازی است که از فرهنگگرایی شروع میشده و امروز هم در قالب ادبیات شهرسازی پست مدرنیستی در مواجهه با بافتهای مسالهدار شهری ایفای نقش میکند.
وی با بیان اینکه مدیریت شهری مشهد از طریق سازمان بازآفرینی درصدد است که نحوه مواجهه با بافتهای مسالهدار شهر مشهد که مساحت آن به بیش از 5 هزار هکتار میرسد را مشخص و تعیین کند، گفت: امروز و در عقل جمعی شهرداری مشهد، بدنه مدیریتی، تخصصی و کارشناسی به این جمعبندی رسیده نحوه برخورد با این بافتها باید متفاوت از گذشته باشد.
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر مشهد اظهارکرد: اگر در دوره شهرسازی مدرنیستی تنها یک بعد یعنی کالبد ملاک عمل بود و اهمیت بسزایی داشت، امروز ابعاد دیگری از جمله اجتماعی ، اقتصادی ، فرهنگی و زیست محیطی شهر و بافت شهری را باید مدنظر قرار دهیم.
مهدینیا با تاکید بر اینکه اجرایی شدن هیچ برنامه و سیاست خوب و درستی بدون منابع انسانی امکان پذیر نیست، گفت: امروز شهرداری مشهد یکی از متخصصترین منابع انسانی، به لحاظ علمی، دانش تخصصی و تجربه را داراست؛ در کنار این عوامل، همت و عزم جدی شورای شهر با مصوبات و بستههای تشویقی نیز تسریعدهنده این فرآیندهاست.
نظرات