موضع شورای پنجم در باب بافت پیرامونی حرم مطهر،  ...

موضع شورای پنجم در باب بافت پیرامونی حرم مطهر، ...

موضع شورای پنجم در باب بافت پیرامونی حرم مطهر، صریح و یکپارچه و منسجم است/ وزارت مسکن و شهرسازی، مسئول مستقیم اتمام طرح نوسازی و بهسازی بافت اطراف حرم اما‌م‌رضا(ع)

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی شورای اسلامی شهر مشهدمقدس، محمدرضا حیدری، صبح امروز و در آغاز یکصد و هفتمین جلسه علنی شورای شهر مشهد با اشاره به هفتم مهرماه، سالروز شهادت روحانی شهید سیدعبدالکریم هاشمی‌نژاد، اظهارکرد: این روحانی فاضل و دانشمند، نقش برجسته‌ای در هدایت و ساماندهی انقلاب در مشهد داشت و خطیبی توانا و کارآمد بود که در جامعه روشنفکری، دانشگاهی و جوانان اثرگذاری ویژه‌ای داشت و سرانجام در جریان ترورهای کور منافقین به شهادت رسید.

حیدری در ادامه با تبریک روز آتش‌نشانی و ایمنی، گفت: این روز، بهانه‌ای برای گرامیداشت تلاش‌ها و فعالیت‌های افرادی است که جان و آسایش خود برای صیانت از دیگران فدا کرده‌اند.

وی افزود: هفتم مهرماه فرصتی است تا رشادت‌های آتش‌نشانان را برای جامعه خود یادآوری کنیم؛ شیرمردانی که همچون مدافعان مرزها، جان برکف به ارائه خدمات برای آسایش مردم مشغول هستند.

حیدری با بیان اینکه سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری با اعتبارات خوبی که در شورای پنجم به تصویب رسید، به مجموعه‌ای کارآمد و توانا، در حوزه تجهیزات و نیروی انسانی تبدیل شده است، گفت: اخیرا هم 530 نیرو به کادر خدمات آتش‌نشانی افزوده شده که شرایط مطلوب‌تری را به ارمغان می‌آورد.

رئیس شورای شهر مشهد، توسعه فرهنگ ایمنی بویژه در مکان‌های عمومی و مراکز تجاری و اقامتی را یکی از مهمترین مسائل حوزه ایمنی شهر دانست و تصریح کرد: از همراهی دستگاه‌های دخیل در تامین ایمنی فضاهای عمومی شهری، به‌ویژه دستگاه قضایی تشکر می‌کنیم؛ این مهم، مطالبه جدی شوراست که در باب مسئولیت ایمنی تمهیدات لازم اندیشیده شود.

حیدری در ادامه با اشاره به هفتم مهرماه، سالروز بزرگداشت فرماندهان شهید دفاع مقدس، گفت: 39 سال پیش در این روز، سانحه‌ای برای هواپیمایC-130 نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران رخ داد که منجر به سقوط هواپیما گردید و طی آن سرداران رشید اسلام سرتیپ سیدموسی نامجو وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران، شهید یوسف کلاهدوز قائم مقام فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، سرتیپ جواد فکوری مشاور جانشین رئیس ستاد مشترک، سرلشکر ولی‌الله فلاحی جانشین رئیس ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی و محمدعلی جهان‌آرا فرمانده سپاه خرمشهر به همراه دهها تن از مجروحین جنگ که برای مداوا در حال انتقال به تهران بودند، به شهادت رسیدند.

هشتم مهرماه، روز بزرگداشت مولانا جلال‌الدین معروف به مولوی دیگر مناسبتی بود که رئیس شورای شهر مشهد در آغاز یکصد و هفتمین جلسه علنی به آن پرداخت و گفت: عرفانِ ایرانی، از همان بدوِ پیدایش، منادیِ نوع‎دوستی و مهرورزی، مبلّغِ فتوت و کرامت، مروّجِ مسالمت و سماحت و مشوقِ مدارا و سِعه صدر بوده است؛ این مهم را در سراسر زندگی عرفای بزرگ ایران، بویژه مولوی شاهد هستیم.

حیدری افزود: امیدواریم جامعه فرهنگی و دانشگاهی ما بیش از پیش به آثار مولوی همچون مثنوی معنوی و ترویج اندیشه و تفکر این عارف بزرگ توجه نمایند.

وی همچنین با تبریک 9 مهرماه، روز جهانی ناشنوایان، اظهارکرد: مهمترین بحث این روز، توجه به نیازها و مشکلات این قشر است.

حیدری در ادامه گفت: براساس آمار در استان حدود 17 هزار ناشنوا و کم‌شنوا داریم و در هر 1000 تولد 2 الی 3 نوزاد ناشنوا زاده می‌شود و لذا توجه به نیازهای ایشان لازم است.

رئیس شورای شهر مشهد اشاره‌ای هم به 10 مهرماه، روز جهانی سالمندان داشت و اظهارکرد: براساس آمار، جامعه ما به سمت پیر شدن سوق پیدا کرده و سهم جمعیتی افراد مسن در آینده افزایش خواهد یافت.

حیدری با بیان اینکه از بعد اجتماعی حضور سالمندان در فضای خانه و خانواده توام با تکریم و احترام است، گفت: این مهم در فرهنگ و آموزه‌های دینی و ایرانی ما نیز برخلاف بسیازی از کشورهای دیگر برجسته است.
وی افزود: تکریم و احترام بزرگان و کهنسالان جامعه بسیار ضروری است، تا آنجا که نبی‌مکرم اسلام (ص) فرمودند: "تکریم پیران مسلمان تعظیم خداوند است.

13 مهرماه، روز نیروی انتظامی، آخرین مناسبت هفته جاری بود که رئیس شورای شهر مشهد به آن اشاره و اظهارکرد: نیروی انتظامی همچون مدیریت شهری، دارای ماموریت‌های مختلف و متعددی است؛ از صیانت مرزها تا حفظ و تامین امنیت درون شهرها و روستاها.

حیدری در ادامه از تلاش همه سبزپوشان نیروی انتظامی و همراهی و کمک آنها به مدیریت شهری در بحث اجراییات و اعمال قانون تشکر کرد و گفت: رویکرد اجتماعی‌محور ناجا در استان مورد توجه ماست و تعاملات مدیریت شهری با این مجموعه زحمتکش همچنان استمرار خواهد داشت.

وی بخش پایانی صحبت‌های خود را به مناقشات و بحث‌های مطرح شده درخصوص بافت پیرامونی حرم مطهر رضوی اختصاص داد و اظهارکرد: طرح نوسازی و بهسازی این محدوده در سال 1371 و با اعلام وضعیت نابسامان بافت پیرامونی حرم و ضرورت تجدیدنظر در بافت از سوی وزیر مسکن و شهرسازی فقید وقت آغاز شد.

حیدری گفت: در ابتدا تمامی محققان و پژوهشگران را به اخبار و صورت جلسه‌های شورای تامین آن زمان و گزارشات واصل شده در باب نابسامانی‌های این بافت‌ ارجاع می‌دهیم.

رئیس شورای شهر مشهد با بیان اینکه وزیر مسکن و شهرسازی وقت در نامه‌ای خطاب به مقام معظم رهبری عنوان می‌کنند که دولت در جهت تسریع و تشویق این امر خطیر درنظر دارد تا با مشارکت آستان قدس رضوی و شهرداری پیش قدم شده و در اجرای این امر مهم شرکتی را ایجاد کند تا محور کار باشد، گفت: رهبری نیز در پاسخ می‌فرمایند هر اقدامی که در جهت آسایش زوار و مجاوران بارگاه منور رضوی انجام شود، موجب ثواب و اجر الهی است.

حیدری در ادامه تصریح کرد: شرکت بازآفرینی فضاهای شهری براساس وظیفه ذاتی خود به نوسازی و بهسازی بافت پیرامونی حرم مطهر رضوی ورود کرده و متعهد اصلاح 2 قطاع از 4 قطاع موجود شده است؛ این شرکت از سال 71 تا 78 در بافت حضور داشت ولی نظر به عدم پیشرفت مناسب، آستان قدس رضوی و شهرداری را هم به مشارکت طلبید.

وی با بیان اینکه 55 درصد از سهام شرکت عمران و مسکن‌سازان ثامن، متعلق به وزارت مسکن و شهرسازی، 35 درصد آستان قدس رضوی و 10 درصد شهرداری است، گفت: وزارت مسکن بیشترین کرسی را در هیات مدیره داشته و کمترین تعداد کرسی متعلق به شهرداری است؛ هیات مدیره‌ای که مرکز تصمیم‌گیری برای مصوبات و اجرای طرح است.

رئیس شورای شهر مشهد خاطرنشان کرد: در چنین شرایطی، سازمان بازآفرینی به‌دنبال کمرنگ کردن نقش خود در این فضا بوده و درصدد است که املاک و و دارایی‌های خود را از مشهد خارج کند؛ این موضوع نقطه افتراقی است که شهرداری و شورای شهر و برخی نمایندگان مجلس به آن ورود کرده است.

حیدری با تاکید بر اینکه وزارت مسکن و شهرسازی مسئول طرح نوسازی و بهسازی بافت پیرامونی حرم مطهر رضوی بوده و این طرح را باید به اتمام برساند و پاسخگو باشد، گفت: طرحی که باید 10 ساله به اتمام می‌رسیده اکنون پس از گذشت 20 سال، تنها 50 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و حال به جای پاسخگو بودن، فرار رو به جلو می‌کند؛ دقیقا نقطه مقابل ماموریت و رسالتی که عهده‌دار بوده است.

وی افزود: با اولویت‌تر از مرکز قدسی بارگاه منور رضوی مگر در ایران وجود دارد که وزارت مسکن بخواهد در آن حضور داشته باشد و نقش‌آفرینی کند؟ اگر سازمان بازآفرینی بدنبال کارهای بنگاهی و بهره‌برداری از ارزش افزوده ناشی از خرید املاک بود، میتوانست به نقاط دیگر کشور ورود کند.

حیدری تاکید کرد: بدون شک مدیریت شهری و شهرداری مشهد و نمایندگان محترم مجلس با استفاده از ابزارها و امکانات لازم به این موضوع ورود می‌کند؛ این دارایی‌ها، سرمایه شهر هستند و دولت باید فراتر از رسالت خود عمل می‌کرده و منابع دیگری هم می‌آورده تا این طرح هرچه زودتر به اتمام برسد؛ لذا همچنان تاکید داریم که این منابع متعلق به شهر و بافت پیرامونی حرم مطهر رضوی است که باید در شهر بماند و وزارت مسکن ماموریت خود را دنبال کند.

وی با بیان اینکه این خروج سرمایه موجب قفل شدن طرح نوسازی و بهسازی بافت پیرامونی حرم مطهر رضوی خواهد شد، گفت: طولانی شدن فرآیند این طرح زیبنده و در شان و جایگاه بارگاه منور رضوی و ارادتمندان ایشان نیست.

حیدری خاطرنشان کرد: برخلاف برخی فضاسازی‌ها برای نشان دادن افتراق، موضع شورای پنجم در باب بافت پیرامونی حرم مطهر رضوی کاملا یکپارچه و منسجم است و مبانی روشنی داریم.
وی مهمترین رویکرد و نگاه شورای پنجم در بافت پیرامونی حرم مطهر را حفظ ساکنان بومی دانست و گفت: ساکنان باید در بافت بمانند، خودشان ماموریت نوسازی را عهده‌دار شوند و سپس از ارزش‌افزوده ایجاد شده استفاده کنند.

رئیس شورای شهر مشهد با بیان اینکه براساس همین رویکرد و نگاه تاکنون 5 دفتر تسهیلگری در این منطقه مستقر شده است، اظهارکرد: بدنبال خارج کردن افراد بومی نبوده و نیستیم و لذا پاسخگویی به املاک ریزدانه نیز جزو اولویت‌های شهرداری منطقه ثامن است.

حیدری، تقویت و حفظ هویت تاریخی بافت را دومین رویکرد شورای پنجم عنوان کرد و گفت: برهمین اساس، احیای 15 مسیر تاریخی تشرف به حرم مطهر در دستورکار شهرداری قرار گرفته که از جمله آنها می‌توان به بازار فرش، بازار سرشور و سرای عزیزا... اف و ... اشاره کرد.

وی در ادامه گفت: باورمند به اصلاح طرح هستیم ولی این اصلاح باید توسط مشاوری ذی‌صلاح و دارای گرید سازمان برنامه و بودجه و پس از طی مراحل قانونی باشد؛ طرح باید مورد بررسی شهرداری و شورای شهر قرار گیرد و سپس برای تصویب به کمیسیون ماده 5 ارجاع داده شود.

حیدری با بیان اینکه تامین دید منظری به حرم مطهر برای سواره و پیاده منوط به تکمیل و آزادسازی خیابان‌های شعاعی و ره‌باغ‌هاست، افزود: علاوه بر این مهم، این مسیرها نقش پدافند غیرعامل هم ایفا می‌کنند و زیرساخت‌ افق‌های جمعیتی 30 ساله را هم تامین می‌نماید؛ این پروژه‌ها را نمی‌توان نیمه‌تمام رها کرد و مسیرها باید براساس آنچه مصوب است، پیگیری شود.

وی تاکید کرد: وزارت مسکن و شهرسازی در راستای رسالتی که عهده‌دار است، باید نقش محوری خود را در قالب شرکت عمران و مسکن‌سازان ثامن تداوم ببخشد.

رئیس شورای شهر مشهد در ادامه افزود: نکته دیگری که به آن تاکید داریم، حقوق مکتسبه شهروندان و کارآفرینان است؛ شورای شهر مشهد اگر در موضوعاتی چون توقف طرح قبلی از طریق دیوان عدالت اداری و مصوبه دوفوریتی اخیر ورود کرده، صرفا به دلیل صیانت از حقوق مردم بوده و این دفاع از حقوق را تکلیف خود می‌دانیم.

حیدری با بیان اینکه در حوزه اصلاح طرح، حقوق مکتسبه باید رعایت شود، گفت: تصمیمات اجرایی ما باید ثبات داشته باشند و نمی‌توان به یکباره تغییراتی غیرقابل پیش‌بینی اعمال کرد.؛ اگر هم اصلاح داریم باید منابع مالی برای جبران این ضررها مشخص شود.

وی خاطرنشان کرد: شورای شهر مشهد در قبال اصلاح طرح، به لحاظ کاربری و تراکم مشکلی ندارد ولی حقوق مردم و سرمایه‌گذاران باید رعایت شود چراکه ایشان به سیاست‌های اجرایی نظام اعتماد کرده‌اند.

حیدری با بیان اینکه فراتر از این موضوع، بحث و موضعی نداریم، گفت: تمامی منابع مالی و درآمدی منطقه در داخل بافت هزینه می‌شود؛ برخلاف رویه حاکم بر سایر مناطق شهرداری مشهد.

وی افزود: این رویکرد نشان‌دهنده این بوده که حسابی برای درآمدهای منطقه ثامن نداشته‌ایم و افراد به ظاهر دغدغه‌مند و دلسوز با طرح برخی مسائل انحرافی و فضاسازی‌ها مبنی بر فساد سیستمی، هدفی جز قفل کردن پروژه‌اه و توسعه بی‌اعتمادی ندارند.

رئیس شورای شهر مشهد خاطرنشان کرد: برخی افراد دغدغه‌مند امروز، طی سال های اخیر هم مسئول و نماینده بوده‌اند و سوال اینجاست که چرا در 20 سال گذشته به نقش خود عمل نکرده‌اند؟

حیدری گفت: اکنون برخی که باید به بسط و گسترش فضای تعامل و همراهی و مشارکت اقدام نمایند، در مسیر پیشرفت کار، گره ایجاد می‌کنند که به هیچ وجه، این کار دلسوزی برای امام‌رضا(ع) و مردم نیست.

حیدری تصریح کرد: آنان که در باب مسائل اجتماعی و فرهنگی دغدغه مردم را دارند، باید همه متغیرهای موثر بر دغدغه‌مندی‌های عمومی را لحاظ کنند.

رئیس شورای شهر مشهد در پایان گفت: امیدواریم در سایه تعامل و همراهی همه بزرگان، بویژه آستان قدس رضوی، استانداری، شهرداری و سازمان بازآفرینی فضاهای شهری فضای انسجام را تقویت کنیم و کار را با قوت پیش ببریم.

لینک اصل خبر در سایت شورای شهر مشهد

    منبع خبر

    شورای شهر مشهد

    شورای شهر مشهد یک شورای شهر در شهر مشهد می باشد

      نظرات