جلب مشارکت ذینفعان در امور بهرهبرداری و نگهداری تاسیسات آبی...
مدیر بهرهبرداری و نگهداری تاسیسات آبی شرکت آب منطقهای خراسان رضوی گفت: در یک سال گذشته تلاش شد تا با مدیریت و کنترل سدهای درحال بهرهبرداری در سطح استان، برنامههایی نیز درخصوص ترغیب ذینفعان به مشارکت در امور نگهداری و بهرهبرداری بهینه از سرمایه گذاریهای انجام شده صورت بگیرد.به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقهای خراسان رضوی، ادریس قائمی درخصوص عملکرد این حوزه طی یک سال اخیر اظهار کرد: از جمله وظایف ذاتی مجموعه تاسیسات آبی کسب اطمینان از کارایی و صحت عملکرد تجهیزات و تاسیسات وابسته سدها و شبکههای آبیاری، تامین و تحویل بهموقع آب مورد نیاز بخشهای مختلف اعم از شرب، کشاورزی و صنعت است.
وی افزود: برای رسیدن به این هدف با مدیریت و کنترل سدهای درحال بهرهبرداری در سطح استان، برنامههایی نیز درخصوص ترغیب ذینفعان به مشارکت در امور نگهداری و بهرهبرداری بهینه از سرمایه گذاریهای انجام شده صورت گرفت.
مدیر بهرهبرداری و نگهداری تاسیسات آبی شرکت آب منطقهای خراسان رضوی ادامه داد: در این راستا با افزایش تعاملات، همکاریها و همچنین هماهنگی و پیگیری لازم در کنار سایر واحدهای ذیربط در زمینه توسعه و رونق گردشگری در محدوده تاسیسات آبی با استفاده از امکانات موجود و بهره گیری از قابلیتهای دریاچه پشت سدها و در نهایت شناسایی پتانسیلهای درآمدزایی در دستور کار و مورد توجه جدی قرار گرفت.
وی تعمیرات تخصصی و اصلاحات فنی در شیرخانه بند انحرافی اندرخ و سد کارده را از جمله اقدامات مهم طی یک سال گذشته اعلام کرد و گفت: این اقدام با هدف جلوگیری از آسیب به شیرآلات در حین تنظیم آب با دبیهای مختلف خروجی، بهخصوص دبیهای پایین که نهایتا باعث افزایش عمر مفید تجهیزات و قطعات میشود، انجام شد.
قائمی با اشاره به فراهم آوردن امکان استحصال حداکثری از آب مخزن به ویژه در تراز های پایین و مواقع خشکسالی تصریح کرد: احیاء تخلیه رسوب سد سراب، انجام عملیات لازم در بالادست با بررسیهای فنی جهت مهار و جلوگیری از ورود رسوبات به داخل مخزن و نیز اقدامات لازم جهت حفاظت قنات پایین دست و حمایتهای مضاعف و مساعدت در زمینه لایروبی قنات و تثبیت و مقاوم سازی آن نیز از دیگر اقدامات این بخش بوده است.
وی با اشاره به بازگشایی فوری مجرای بند قدیمی فریمان که به دلیل انباشت رسوبات سالها مسدود بوده و خروج آب و تخلیه رسوب از آن میسر نبود و متعاقب آن آبگیری به موقع سد افزود: هرچند لایروبی و برداشت رسوبات از مخزن سد بسیار پرهزینه و عملا به طور کامل میسر نمیباشد اما براساس بررسیها و محاسبات صورت گرفته نتیجه عملیات مقطعی یک ماهه و اضطراری به تایید کشاورزان منطقه علاوهبر داشتن اثرات مهم و اطمینان بخش در تحویل آب، متناسب با حجم رسوبات خارج شده (هرچند اندک) حداقل حجمی به میزان حدود یک مدار آب به ذخیره سازی افزوده است.
مدیر بهرهبرداری و نگهداری تاسیسات آبی شرکت آب منطقهای خراسان رضوی خاطر نشان کرد: حضور و استقرار به موقع ماشین آلات و انجام عملیات لازم در تثبیت سازه و هدایت صحیح سیلاب و جلوگیری از خسارت به پاییندست بند تغذیهای قلندرآباد نیز از دیگر اقدامات مهم و به موقع این بخش بوده است.
وی بیان کرد: همچنین برقراری ارتباط مستمر با کشاورزان با برگزاری جلسات متعدد و حضور در محل و نشستهای مشترک با ادارات و تشکلهای ذیربط در راستای حل اختلافات کشاورزان در بسیاری از نقاط مختلف از جمله شبکههای فریمان، سنگرد، کمایستان صورت گرفته که همچنان تا حل کامل مسائل و مرتفع شدن معضلات در دستور کار خواهد بود.
وی با اشاره به لزوم اقدامات پیشگیرانه، اطلاع رسانی و هشدار در رابطه با خطر غرق شدگی در دریاچه سدها که باتوجه به افزایش قابل ملاحظه آبگیری اکثر مخازن سدهای استان بیش از پیش محتمل بود، عنوان کرد: علیرغم کمبودها و مشکلات مالی با بهکارگیری و استفاده از همه ظرفیتهای موجود و پیگیری های منطقهای و اقدامات مشترک با همکاری سازمانهای متولی اقدامات فوری و تمهیداتی به عمل آمد که از جمله آنها تهیه گزارش مستند و کلیپ هشدار خطرات شنا در مخازن سدها با همکاری صدا و سیما و نیز نصب تابلوهای هشدار دهنده در مبادی ورودی و حاشیه مخزن بهویژه سدهای طرق و شهید یعقوبی بود که به دنبال بارشهای مناسب بهاری به بیشترین تراز آبگیری در سالهای اخیر رسیدند.
وی اظهار کرد: با لحاظ عمر سد و در نظر گرفتن مدت زمانی که از آغاز بهرهبرداری بسیاری از سدها میگذرد انجام کنترلهای لازم و اقداماتی درخصوص رفع نواقص، تقویت و اطمینان از عملکرد سیستمها و تجهیزات برخی سدها ضرورت داشت و در اولویت قرار گرفت که به عنوان مثال کنترل، رفع نقص، به روزآوری و تقویت سیستم تخلیه و برداشت آب از سد طرق نمونهای از آنها بود.
قائمی بیان کرد: فعالیتهای حوزه آبهای سطحی در مناطق مختلف استان در رابطه با جلوگیری از برداشتهای غیر مجاز آب، کارشناسی و رسیدگی به تقاضاهای متعدد و متنوع مرتبط با حوضچههای پرورش ماهی و نیز طرحهای آبیاری قطرهای و... انجام شده است.
وی با یادآوری این نکته که کنترل ایمنی، مراقبت و پیگیری در زمینه حفظ پایداری سدهای کل استان بهویژه درونگر، شهید دهقان و کمایستان (باتوجه به شرایط خاص) نیز در یکسال اخیر با دقت و حساسیت مضاعف انجام شده است، گفت: ورود به بحث کنترل ایمنی و نظارت بر عملکرد بهرهبرداری بند گلستان و ارائه توصیههای فنی به متولیان بهرهبرداری آن بعد از وقفهای طولانی آغاز و با رصد دقیق و منظم درحال انجام میباشد.
مدیر بهرهبرداری و نگهداری تاسیسات آبی شرکت آب منطقهای خراسان رضوی تصریح کرد: همچنین اقدامات فوری پس از وقوع سیلاب غیر قابل پیشبینی و بیسابقه در سد کمایستان با پیگیری و انجام فعالیتهای ضروری و به موقع انجام شد که ضمن جلوگیری از بروز وقفه در تامین و تحویل آب کشاورزی شبکه آبیاری پایین دست از دیگر اقدامات و دستور کارها بوده و به این مورد بازگشایی مجرای سد یام و تعویض شیرآلات از کار افتاده و نیز پیگیری رفع مشکلات شبکه آبیاری سنگرد را میتوان افزود که با همت، تلاش و همکاری ارزشمند پرسنل و مدیریت محترم امور آب شهرستان سبزوار به نحو شایسته مدیریت شد.
قائمی اظهار کرد: پیگیری ساماندهی زهاب در پاییندست سد دوستی و انجام تعمیرات لازم و نیز لایروبی در محدوده بند انحرافی شیرتپه، نظارت و کنترل تحویل آب خط انتقال و همچنین برقراری و تامین بهموقع سهم آب زیست محیطی با رهاسازی اصولی آب براساس پروتکلهای موجود با کلیه ملاحظات مربوط به سدهای مرزی و اهمیت حفظ مناسبات خارجی با کشور همسایه و رعایت توافقنامههای مربوطه توسط عوامل، مدیریت و پرسنل به نحو مطلوب صورت گرفته است.
لینک اصل خبر در سایت شركت آب منطقهای خراسان رضوی
نظرات