حیات شبانه شهر تبریز

حیات شبانه شهر تبریز

شهریار تبریز / محمد جام کسری*: حیات شبانه(Night Life) فصلی نو در مدیریت جدید شهری است که با احیای آن می­توان حوزه­های مختلف فضاهای شهری را از انزوا و خمودگی خارج ساخت و جان دوباره­ای به آن‌ها بخشید و به افزایش سرزندگی، امنیت، اشتغال، گردشگری و دسترسی شبانه­روزی مردم به امکانات تفریحی کلان‌شهرها کمک نمود.

انتقادی که معمولا در مورد شهر تبریز مطرح بوده، خمودگی و بی روح بودن شب های این شهر است. به طوری که بر اساس نظرسنجی که در سال 1396 و در آستانه رویداد تبریز ۲۰۱۸ از گردشگران انجام شد، نبود حیات شبانه در تبریز مهم­ترین انتقاد مسافران عنوان شده است.

این در حالی است که حیات شبانه می تواند برای گردشگران و شهروندان جذابیت های زیادی داشته باشد. از این رو، تبریز به عنوان یک کلانشهر منطقه ای نیازمند ایجاد یا بازآفرینی فضاهای شبانه در شهر است.

نظر به اهمیت موضوع شهرداری تبریز در برنامه راهبردی- عملیاتی خود نگاه ویژه ای به ساماندهی و برنامه ریزی مکانهای عمومی در فضای شهری داشته و در جهت  ارتقاء زیست­پذیری، توسعه فضاهای عمومی مولد، پایدار و بهبود فضاها و خدمات شهری و افزایش حضور و مشارکت فعال شهروندان، در ماده 2 برنامه موظف شده نسبت به " شناسایی و تجهیز فضاهای شهری واجد ظرفیت‌های حیات شبانه ،" با هماهنگی و همکاری نهادهای ذی‌ربط اقدام نماید.

بی شک، در شهر تبریز می توان از پتانسیل وجود فضاهای باز شهری(خیابان ها، میادین اصلی، پارکها و یا دیگر گره های مهم جمعیتی) برای برگزاری مناسبت های ملی و محلی استفاده مفیدی کرد. تشویق اجرای جشن های ملی و محلی در فضاهای مجهز و امن شبانه می تواند در سرزندگی و ادراک بهتر فضاهای شبانه و پاسخگویی به نیازهای ذهنی شهروندان مثمر ثمر باشد.

همچنین ایجاد فعالیتهای شبانه برای دیدن جذابیت های هویتی شهر از جمله اندام واره های طبیعی(تفرجگاه عینالی)، جاذبه های تاریخی(موزه ها، فضاهای تاریخی)، استفاده از فضاهای برجسته کالبدی(ارک علیشاه، مسجد کبود و ...) جهت انجام تفریحات جمعی و متناسب شبانه و برگزاری محفل های شبانه و آشنایی با مولفه های انسانی- هویتی(زبان، دین، اعتقادات، آداب و رسوم و فولکلور محلی و ...) می تواند از دیگر توانایی های بالقوه شهر تبریز برای ارتقای حیات شبانه شهری باشد.

اما تحقق این مهم مستلزم در نظر داشتن محدودیت های فرهنگی و از همه مهمتر، نیازمند هم‌افزایی و هم سویی نهادهای مختلفی از جمله نهادهای نظامی و امنیتی است. چرا که ارگان‌ها و سازمان‌هایی که با حیات شبانه شهر درگیر هستند هر کدام از دریچه و نگاه خود با مسائل، مشکلات، تنگناها و فرصت‌ها مواجه می شوند و هرکدام راه‌حل‌های خاص خود را ارائه می دهند.

از این رو، لازم است مدیران شهری درباره توسعه حیات شبانه شهری تأمل و دقت نظر بیشتری نمایند. هر نوع مداخله در نظام اقتصادی شهر که موافق حیات شبانه شهری است، باید به ابعاد روانی، اجتماعی و فرهنگی آن نیز پرداخته شود و نگاه چندجانبه‌ای داشته باشد.

*کارشناس برنامه ریزی اداره کل برنامه و بودجه شهرداری تبریز

لینک اصل خبر در سایت شهرداری تبریز

    منبع خبر

    شهرداری تبریز

    شهرداری تبریز

    شهرداری تبریز یک شهرداری در شهر تبریز می باشد

      نظرات