مطالعات راهبردی شهرها را برای رویارویی با آینده ...
![مطالعات راهبردی شهرها را برای رویارویی با آینده آماده میکند مطالعات راهبردی شهرها را برای رویارویی با آینده آماده میکند](https://shora.mashhad.ir//parameters/mashhad/modules/cdk/upload/content/news/207805/resized_indexjpg.jpg)
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی شورای اسلامی شهر مشهدمقدس، پیام قدیریان، که در «نهمین کنفرانس ملی و دومین کنفرانس بینالمللی برنامه ریزی و مدیریت شهری، توسعه پایدار و شهرهای آینده» ارایه دهنده کارگاه «چشم انداز ۲۰۵۰ ملبورن از تدوین و طراحی تا اجرا» بود در سخنرانی خود گفت: منظور از برنامه ریزی راهبردی یا استراتژیک پلنینگ، تجسم حالت مطلوب برای توسعه شهر است که در دو بخش اهداف خرد و کلان دسته بندی می شود.
وی کاربردهای چنین استراتژی را با توجه به تغییرات جمعیتی، تغییرات اقلیمی، شهرنشینی و مهاجرت، توقعات شهروندان از دولت محلی و… بسیار حیاتی ارزیابی کرد و افزود: امروزه در برخی محلات ملبورن در هر ۱۱ ساعت جمعیت به ازای یک کلاس مهدکودک افزایش مییابد. پیش بینی های متنوع در خصوص تغییرات آب و هوا، افزایش طوفان ها، افزایش و کاهش بارش و… نگرانی های بزرگی برای شهرها به شمار میرود.
همچنین موضوع افزایش جمعیت از یکسو و گرایش افراد بسیاری به زیست انفرادی و یا پرهیز از فرزندآوری، همچنین تمایل به گذران زندگی بازنشستگی به دور از فرزندان و خانواده مواردی است که شهرهای امروز را با چالش های جدید و اساسی مواجه ساخته است.
با توجه به این موارد مطالعات استراتژیک کمک میکند تا شهر برای تغییرات آتی آماده شود و در موضوعاتی چون مسکن، اشتغال و ارتباطات و... شرایط بهتری برای زندگی شهروندان فراهم شود.
پیش زمینه های برنامه ریزی راهبردی و ضرورت بازنگری مداوم، تحلیل پروژه های مرتبط، سیستم های اطلاعات مکانی و نقش آنها در پروژه های برنامه ریزی، بررسی تحلیل های جمعیتی، آماده سازی پروژه مشاوره و نظرسنجی از مردم، فرآیند اعمال فیدبک ها و تهیه سند نهایی و در نهایت فرایند برنامه ریزی راهبردی، از جمله بخش های سخنرانی قدیریان بود.
وی با بیان اینکه با اجرا و پیگیری اهداف خرد و بررسی دورهای تحقق آنها، به بازنگری برنامه ها پرداخته و گام به گام به سوی تحقق اهداف کلان پیش میرویم ادامه داد: گام اول در طراحی برنامه راهبردی، بازنگری و مرور برنامههای جامع شهری گذشته بود.
همچنین از مواردی که در مطالعات استراتژیک می بایست مورد تحلیل قرار بگیرد تغییرات شرایط اقتصادی، افزایش رفاه مادی خانوادهها و یا بحران های اقتصادی است. تحلیل تغییرات آمار و ساختار جمعیتی در مناطق مختلف شهر نیز از جمله داده های مهم برنامهریزی به شمار میرود.
به گفته قدیریان این تغییرات سبب تغییر در نیروی کار و بازار خدمات و صنعت شده و مسلما در شرایط آینده شهر اثر بسزایی به جا خواهد گذاشت. ضمن اینکه تهیه زیرساختهای حیاتی از جمله آب و انرژی نیز باید در مطالعات در نظر گرفته شده و برای آینده اندیشه شود.
وی در ادامه به تشریح مراحل ارزیابی و طراحی برنامه استراتژیک شهر ملبورن پرداخته و عوامل اثرگذار در آن ها را با ذکر مثال هایی تشریح کرد.
نظرات