کنفرانس ملی برنامهریزی، عرصهای برای پرداختن به ...
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی شورای اسلامی شهر مشهدمقدس، محمدرضا حیدری، در نهمین کنفرانس ملی و دومین کنفرانس بینالمللی برنامهریزی و مدیریت شهری که با موضوع توسعه پایدار و شهرهای آینده برگزار میشود، با بیان اینکه مدیریت شهرهای امروز با توجه به پیچیدگیها و تنوع مسائل، بدون بهرهگیری از دانش مدیریت شهری میسر نیست، اظهارکرد: براساس همین اصل مهم، از سال 1385 تاکنون 8 کنفرانس مدیریت شهری برگزار شده که محوریت آن توسعه پایدار شهری با تکیه بر مسائل فرهنگی، اجتماعی، زیستمحیطی، نهادی و اقتصادی بوده است.
وی با بیان اینکه نتایج این کنفرانسها، جدای از توجه به برخی از مشکلات، توانسته بستر ارتباط بین بخش علمی و دانشگاهی کشور و مدیریت اجرایی شهر مشهد را برقرار کند، گفت: شورای پنجم شهر مشهد، بهعنوان تخصصیترین ترکیب ادوار شورای شهر، پیوسته به نقش و تاثیرگذاری نخبگان علمی و دانشگاهی در ارائه راهکار برای حل مشکلات شهری باور داشته و این مهم را یکی از سیاستها و رویکردهای خود دانسته است؛ برهمین اساس برگزاری نهمین کنفرانس ملی برنامهریزی و مدیریت شهری را در دستورکار خود قرار داد تا بتواند از یکسو به بخشی از مسائل جاری بپردازد و از سوی دیگر برای افق میانمدت و بلندمدت شهر چشماندازی را ترسیم کند و لذا عنوان «توسعه پایدار و شهرهای آینده» مدنظر قرار گرفت.
حیدری در ادامه افزود: شورای شهر مشهد در این دوره، از بدو آغاز فعالیت نسبت به تهیه برنامه عملیاتی 4 ساله شهرداری مشهد اقدام کرد، آن را به تصویب رساند و به عنوان شورایی برنامهمحور به این نکته توجه داشته که ارائه روشها و تجربههای گذشته و حرکت کردن بر مسیر آزمون و خطا و تکیه بر راهحلهای متناقض و موازی، گرهگشای مشکلات شهر نیست و ما باید ضمن پرداختن به مسائل جاری، برای افق آینده نیز برنامهای داشته باشیم.
وی همچنین تصریح کرد: در کنار این هدف کلی، موضوع تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین هم در سرفصلهای کنفرانس قرار گرفته است؛ موضوعی که امروز به یک دغدغه عمومی و مسئلهای فراتر از حوزه نخبگانی و دانشگاهی تبدیل شده است.
رئیس شورای شهر مشهد با بیان اینکه در دنیای امروز، شهرها در بهبود و در وخامت شرایط اقلیمی نقش دارند، گفت: جدای از فرهنگ، افزایش آگاهیها و فرهنگ عمومی، تغییر الگوی مصرف، استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر، بازیافت مواد، تغییر سبک زندگی و توسعه فضای سبز و جلوگیری از تخریب محیط زیست میتواند در زمینه نگرانیها و چالشهای حوزه تغییرات اقلیمی به مجشموعه مدیریت شهری کمک کند.
حیدری با اشاره به موضوع توسعه پایدار نهادی، به عنوان یکی دیگر از محورهای اضافه شده به کنفرانس، تصریح کرد: شهرها و مدیریت شهری ما از فقدان نظام مدیریت یکپارچه رنج میبرد؛ گذر از مدیریت سنتی به مدیریت هوشمند و تبیین سازوکارهای مدیریتی با مشارکت همه ذینفعان میتواند ما را به سمت مدیریت نهادی پیش ببرد و امیدواریم پژوهشگران و محققان در این همایش به ما کمک کنند.
وی موضوع مهم دیگر را سهم ناچیز منابع مالی پایدار در مدیریت شهری عنوان کرد و گفت: پس از اینکه دولت منابع مالی خود برای کمک به شهرداریها قطع کرده، شهرداریها در جایگاه متهم به شهرفروشی و تراکمفروشی قرار گرفتهاند؛ از طرف دیگر، نیازهای ضروری در شهر وجود دارد که برای تداوم زندگی شهری ضروری هستند و شهرداری باید به آن پبردازد. لذا پرداختن به منابع پایدار و ارائه دستاوردهای جدیدی که محصول کار محققان باشد، برای ما دستاورد ارزشمندی خواهد بود.
حیدری با بیان اینکه توسعه اقتصادی، شرط لازم برای توسعه شهر است، اظهارکرد: در کنار آن، پرداختن به پیامدها و کنترل آثار جانبی آن شرط کافی است؛ در کنار توسعه اقتصادی باید روی موضوع کاهش آثار سوء احتمالی برخی از فعالیت های عمرانی با تکیه بر نگاه به ارزیابیهای زیست محیطی توجه داشته باشیم.
رئیس شورای شهر مشهد افزود: بسیار خرسندیم که در شورای پنجم، با مصوبات و پیگیریهای صورت گرفته، تقریبا برای تمام طرح های عمرانی پیوست های زیست محیطی تهیه شده است؛ در عین حال، استفاده از روش های علمی و رسیدن به دستاوردهای جدید توسط محققان میتواند به این هدف مهم حوزه مدیریت شهری نیز کمک کند.
حیدری با بیان اینکه توسعه اقتصادی و زیستمحیطی را باید در حوزه طرحهای تفصیلی و برنامهریزی، با نگاه آینده نگرانه و قانونمند دیده شود، گفت: به همین خاطر، یکی از نکات بسیار مهم در حوزه مدیریت شهری، بحث طرحهای تفصیلی است که در این زمینه نیز تلاشهای خوبی توسط شورای شهر مشهد در دوره کنونی آغاز شده است.
حیدری با بیان اینکه همه این اقدامات مختلف در شرایطی انجام شده که کشور از حیث اقتصادی، وضعیت منحصر به فرد و بیسابقهای را پشت سر میگذارد، اظهارکرد: در چنین شرایطی، مدیریت شهری مشهد با جمعیتی حدود 1.3 میلیون نفری مواجه است که در حاشیه شهر سکونت دارند؛ پرداختن به موضوع حاشیهنشینی و استفاده از الگوهای موفق در بحث ساماندهی مراکز اقامتی که به شکل خودجوش و بدون برنامهریزی شکل گرفتهاند هم میتواند از دیگر دستاوردهای این کنفرانس باشد.
وی گفت: سیاست شورای پنجم شهر مشهد، توسعه متوازن و عدالتمحور بوده و سعی کرده با اعمال تبعیض مثبت برای گروههای کمبرخوردار شرایط مناسبتری را در حاشیه شهر فراهم آورد ولی کماکان این موضوع، بحث چالش برانگیزی است و بدون شک دستاوردهای علمی همایش میتواند کمکحال مدیریت شهری مشهد باشد.
حیدری آشنایی مردم با مسائل شهر، فرهنگ عمومی و مشارکت شهروندان در فرآین تصمیمگیری، تصمیمسازی و نظارت بر مسائل شهری را طلاییترین و کلیدیترین موضوعی دانست که نقش بسیار پررنگی در توسعه پایدار دارد و افزود: شورای پنجم شهر مشهد در همین راستا، منشور حقوق شهرنشینی را تهیه و به تصویب رساند و درحال فراهم کردن سازوکار اجرایی برای آن است؛ این منشور تاکید ویژهای به ارتقاء آگاهی عمومی و تقویت مطالبهگری حقوق از سوی شهروندان دارد.
وی تاکید کرد: پرداختن به موضوع حقوق شهرنشینی، در همه ابعاد، بهعنوان یکی از بحثهای محوری در این همایش مورد توجه قرار گرفته است.
رئیس شورای شهر مشهد در ادامه با بیان اینکه شیوع ویروس کرونا در دنیا شرایط را به نحوی رقم زده که اندیشمندان و دانشگاهیان باید ایدهها و دستاوردهای خود در بحث مدیریت شهرها، ویژه شرایط کرونا و پساکرونا را ارائه دهند، اظهارکرد: این ویروس به شکلی ناخواسته به همه جوامع سرایت کرده و بخشهای مختلف اجتماعی و اقتصادی را تحت تاثیر قرار داده است و لذا پرداختن به آن، موضوع جذابی است که میتواند به مدیریت شهری کمک کند.
حیدری در پایان از تمامی عوامل و دستاندرکاران اعم از دبیرخانه کنفرانس، شورای علمی ، شورای راهبری و مرکز پژوهشهای شورای شهر مشهد و دانشگاه فردوسی بهعنوان پشتوانه علمی و مهم در حوزه برگزاری کنفرانس و همچنین معاونت برنامه ریزی شهرداری مشهد و نیز اساتید و دانشجویان و دانشگاهیان و کارشناسان که با حضور و مشارکت خود به غنای علمی کنفرانس افزودند، تشکر و قدردانی کرد.
نظرات