لایحه اصلاح مالیات بر ارزش افزوده، دستدرازی دولت ...
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی شورای اسلامی شهر مشهدمقدس، محمدرضا حیدری، در آغاز یکصد و چهاردهمین جلسه علنی شورای شهر مشهد به تشریح مناسبتهای هفته جاری پرداخت و با گرامیداشت 25 آذر، روز پژوهش، اظهارکرد: یکی از اجزاء ضروری و غیرقابل اجتناب رشد و توسعه فراگیر و متوازن و کارآمد، حرکت بر مدار تحقیق و پژوهش است.
حیدری با بیان اینکه رشد فناوری، دادهها و تجربههای بشری این الزام را ایجاد میکند تا حرکت در مسیر توسعه وسیع و کارآمد، مبتنی بر تجربیات بشری و دانش روز باشد چراکه موجب صرفهجویی در منابع مالی و زمانی میشود، گفت: در موضوع مدیریت شهری، این مهم از اولویت بیشتری برخوردار است و شورای شهر بهعنوان حوزه تقنینی و شهرداری بهعنوان مدیریت اجرایی باید پیوسته پژوهش را، به معنای واقعی خود، در تصمیمگیریها لحاظ کند چراکه دوره روشهای آزمون و خطا به پایان رسیده و شرایط اجتماعی و اقتصادی و جامعه نیز چنین اجازهای به ما نمیدهد.
وی با اشاره به فعالیت مرکز پژوهشهای شورای شهر مشهد، افزود: یکی از تاکیدات شورای پنجم به این مجموعه نیز حرکت به سمت مطالعات کاربردی و مطالعاتی است که به تصمیمسازیهای شورای شهر کمک کند.
حیدری در ادامه با گرامیداشت 26 آذرماه، روز حملونقل، تصریح کرد: یکی از اجزاء مهم و اساسی حرکت شهر، حمل و نقل است و مدیریت شهری در دو حوزه ایجاد زیرساخت و ارائه خدمات در بخش حملونقل فعالیت میکند که خوشبختانه نتایج بسیاری خوبی نیز به همراه داشته و تلاشهای ارزشمندی نیز جه در بحث ایجاد زیرساختهای مترو و یا تاکسیرانی و اتوبوسرانی درحال انجام است.
رئیس شورای شهر مشهد یکی از سیاستهای شورای پنجم را توسعه حملونقل پاک عنوان کرد و گفت: شهرداری اقداماتی را هم در بحث حملونقل برقی آغاز کرده که ضرورت دارد به آن پرداخته شود.
حیدری افزود: بخشها و دستگاههای مختلفی هم چون پلیس راهور در بحث حملونقل پیوسته در کنار مدیریت شهری بوده که نقش تعیینکنندهای ایفا میکنند.
وی همچنین با گرامیداشت یاد و خاطره شهید مفتح، گفت: این اندیشمند و چهره متفکر، از پیشگامان شعار وحدت حوزه و دانشگاه بود که سرانجام 27 آذرماه، در همین راه به مقام رفیع شهادت نائل آمد؛ عالم فرزانه که از درون حوزه به دانشگاه رفت و در فضای پرچالش بین دانشگاه و حوزه، در دهه 60 تئوری وحدت را مطرح کرد.
روز جهانی عاری از خشونت و افراطیگری، مناسبت دیگری بود که رئیس شورای شهر مشهد در آغاز یکصد و چهاردهمین جلسه علنی شورا به آن پرداخت و تصریح کرد: پرهیز از خشونت و افراطیگری مفهومی در سطح جهانی بوده که با آموزهها و اندیشههای دینی ما سازگار است؛ پیامبر ما، پیامبر رحمت و مهربانی و دین اسلام نیز دین رحمانی بوده به نحوی که مقوله خشونت را حتی برای حیوانات نیز مذموم دانسته است.
حیدری افزود: این رویکرد نشان میدهد که در آموزههای دینی ما خشونت هیچ جایگاهی، چه در سطح کلان و ارتباط بین کشورها و چه در حوزه میانی و خرد مثل تعاملات اجتماعی، ندارد.
وی با بیان اینکه مقابله با بروز خشونت از روشهای مختلفی چون پرداختن به شرایط اقتصادی و اجتماعی، برآورده شدن نیازهای قانونی و مشروع شهروندان و ... میسر است، گفت: جدای این موضوعات، بحثهای تربیتی و اجتماعی نیز از دیگر علل موجبه خشونت است که باید به آن پرداخته شود.
حیدری خاطرنشان کرد: متاسفانه برخی از اقشار اجتماعی ما، چون زنان و کودکان به ناحق بیشتر از دیگران در معرض خشونت هستند و این مهم، موضوع اجتماعی و ضروری است که باید به آن پرداخته شود؛ مدیریت شهری نقش خود را در قالب ایجاد زیرساختها و حاکم کردن شرایط مناسب و فضای آرامش در شهر تلاش میکند و نهادهای دیگر نیز باید رسالت خود را انجام دهند تا جهان و کشور و شهر و محله و خانوادهای عاری از خشونت داشته باشیم.
رئیس شورای شهر مشهد در ادامه با تبریک ولادت حضرت زینب(س) و روز پرستار، گفت: حضرت زینب(س) از آغاز حرکت کاروان امامحسین(ع) از مدینه تا برگشت، به خوبی نقش خود را ایفا کرد؛ نقشی که در روزهای تاسوعا و عاشورا به اوج خود رسید.
حیدری با بیان اینکه پرستار یک مفهوم ژرف و عام اجتماعی است که در کنار کادر زحمتکش و خدوم درمان، تمامی همسران جانبازان پس از دفاع مقدس، فرزندانی که در راستای وظیفه دینی و انسانی خود نقش پرستاری نسبت به والدین دارند و مادرانی که فرزند معلول خود را نگهداری میکنند را هم شامل میشود، افزود: درعین حال بیشتر مرسوم بوده که این روز را به پرستاران بخش بهداشت و درمان تبریک میگویند؛ پرستارانی که طی حدود یکسال اخیر، در حوزه کرونا به معنای واقعی فداکاری کردهاند و برخی از آنها جانشان را در طبق اخلاص گذاشتند و شهید حوزه سلامت شدند.
وی در ادامه گفت: مدیریت شهری مشهد طرح ویژهای برای تقدیر از پرستاران درنظر گرفته که به زودی اجرا خواهد شد.
30 آذرماه و شب یلدا، مناسبت دیگری بود که در این جلسه به آن اشاره شد؛ حیدری در اینباره گفت: شب یلدا، مناسبت آیینی و سنتی با کارکردهای اجتماعی و فرهنگی بسیار است ولی متاسفانه امسال به دلیل شیوع کرونا با شرایط متفاوتی از سنوات قبل روبرو هستیم و لذا باید از دورهمیهای مرسوم در این شب پرهیز کنیم و از شهروندان تقاضای عاجز داریم که توصیهها را جدی بگیرند.
حیدری با بیان اینکه براساس آمار 51 درصد ابتلا افراد به کرونا ناشی از دورهمیهای مختلف است، افزود: پس از اعمال محدودیتهای اخیر، تعداد مرگومیر ناشی از کرونا از 458 نفر در روز به 248 نفر کاهش یافت؛ این عدد یعنی حفظ جان 5 هزار نفر از هموطنان ما در 20 روز که آمار بسیار بالایی است.
وی خاطرنشان کرد: هموطنان عزیز ما باید بدانند که این شرایط بسیار ناپایدار است و اگر رعایت نکنیم ممکن است آسیبهای جدیتری وارد شود.
حیدری گفت: امیدواریم مردم همراهی لازم را داشته باشند و بدانیم که این سنت باستانی را در سالهای پیش رو نیز میتوان برگزار کرد؛ با رعایت همگانی بدون شک میتوان نوروز شیرینتری را پیش رو داشته باشیم.
رئیس شورای شهر مشهد در بخش پایانی صحبتهای خود به انتقاد از تصمیم اخیر مجلس شورای اسلامی در باب اصلاح لایحه مالیات بر ارزش افزوده پرداخت و اظهارکرد: این لایحه که پس از تصویب مجلس توسط شورای نگهبان نیز به تایید رسید، کاهش اختیارات نظام شورایی را به همراه دارد.
حیدری با بیان اینکه دو قوه مقننه و مجریه همزمان درحال تعضیف نظام شورایی هستند، افزود: این درحالی است که براساس روح قانون اساسی، نظام شورایی باید با توجه به اقتضائات محلی و اقتصادی محیط خود تصمیمگیری کند؛ نه اینکه این تصمیمگیری برای نرخ عوارض و منابع و ... آن را وزارت کشور تعیین نماید چراکه با اصل تمرکززدایی و روح قانون اساسی در بحث نظام شورایی مخالف و مغایر است.
وی خاطرنشان کرد: تجربه نشان داده که مجلس شورای اسلامی در ادوار مختلف به دنبال تقویت و تفویض اختیار به نظام شورایی نیست؛ مصوبه اصلاح لایحه مالیات بر ارزش افزوده نیز میراث مجلس گذشته است؛ البته از این مجلس انتظار دیگری داشتیم چراکه رئیس و بخش زیادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در این دوره تجربه کار شورایی و مدیریت شهری را دارند ولی بدون کموکاست نظرات مدنظر شورای نگهبان را اعمال کردند و خروجی آن را شاهدیم.
حیدری گفت: ما از مجلس محترم توقع داشتیم که به نظرات اصلاحی خود اصرار کند و در مجمع تشخیص مصلحت نظام از آن دفاع نماید.
وی با بیان اینکه در این مصوبه اصلاحی اتفاقات دیگری هم افتاده که با روح عدالت اجتماعی ناسازگار است، تصریح کرد: براساس این مصوبه، عوارض حملونقل هوایی حذف شده ولی عوارض سفرهای زمینی همچنان برقرار است؛ اقشار توانمند مالی بیشتر از حملونقل هوایی معاف شده از عوارض استفاده میکنند یا زمینی؟
رئیس شورای شهر مشهد افزود: شهر زیارتی مثل مشهدمقدس که از محل عوارض مردم اداره میشود، بویژه در زمانهای پیک زائر و مسافر چگونه باید هزینههای خود را تامین کند؟ از محل عوارض پرداختی شهروندان؟ چرا گردشگران و زائران خارجی که به مشهد سفر میکنند از پرداخت عوارض معاف میشوند؟
حیدری با اشاره به حذف عوارض برخی از عوارض مربوط به مراکز اقامتی، گفت: ما نقش میزبانی و خادمی خود را ایفا میکنیم ولی ابزار لازم در این زمینه نیز باید فراهم شود درغیراینصورت مشهد دچار فقر شهری خواهد شد چراکه با وجود 1.3 میلیون نفر حاشیه نشین، به اندازه کافی مشکلات دارد.
وی با بیان اینکه عدم اخذ عوارض از سفرهای هوایی که بیشتر اقشار توانمند از آن استفاده میکنند، مغایر با شعارهای مجلس انقلابی است، گفت: بحث عوارض از مالیات کاملا جداست؛ دولت میتواند هر تصمیمی که تمایل دارد برای مالیات بگیرد ولی عوارض شهری در اختیار مدیریت شهری است.
حیدری عوارضهای سوخت و کالا و شمارهگذاری خودرو و گمرک و ... را به منزله حقالناس دانست و تصریح کرد: سوال ما اینجاست که چرا تنها 12 درصد از این منابع باید در اختیار شهرداری قرار گیرد و 88 درصد در اختیار وزارت کشور؟ فقهای شورای نگهبان باید نسبت به این مهم حساسیت داشته باشند.
وی مصوبه اخیر مجلس را دستدرازی دولت به منابع مالی شهرداریها خواند و گفت: این تصمیم آینده مدیریت شهری را با بحران مواجه میکند؛ از یکسو میگویند برای شهرها باید منابع مالی پایدار تعریف کرد و از سوی دیگر چنین تصمیماتی اتخاذ میشود.
حیدری اظهارکرد: ما هم مخالف تراکمفروشی هستیم ولی منابع مالی مورد نیاز برای مشهدی که روزانه 130 میلیاردتومان هزینه دارد، از کدام منبع باید تامین شود؟ این تصمیم یا شهرها را به سمت فقر خواهد برد یا به سمت مقروض شدن که بعدها دولت باید بار و مسئولیتش را به دوش بکشد.
وی با تاسف از حمایت دولت برای تصویب این لایحه، گفت: در جبهه دیگر، براساس قانون، بررسی و تایید طرحهای هادی و تفصیلی شهرها برعهده مدیریت شهری است ولی درحال حاضر وزارت مسکن و شهرسازی برای بافت پیرامونی حرم مطهر رضوی قانونشکنی کرده و تیم پژوهشی را مامور تهیه طرح تفصیلی نموده است؛ تیمی که فاقد صلاحیت و شاخصهای مورد نیاز برای فعالیت بعنوان مشاور تهیه طرح تفصیلی است.
حیدری تاکید کرد: تهیه طرح باید از مسیر شهرداری و شورای شهر باشد، در غیراینصورت غیرقانونی است.
وی افزود: شورای شهر و شهرداری است که باید پاسخگوی شهروندان باشد، باید نسبت به تایید طرح و ارائه نظرات خود طبق قانون اقدام نماید.
رئیس شورای شهر مشهد از استاندار خراسان رضوی خواست تا مانع از ادامه این روند غیرقانونی شود و طرح تفصیلی بافت پیرامونی حرم مطهر رضوی نیز همچون دیگر حوزههای هفتگانه طرح تفصیلی که برخی از آنها به تایید شورای شهر نیز رسیده، توسط مدیریت شهری تهیه و تایید و به کمیسیون ماده 5 ارسال شود.
حیدری چنین تصمیمهایی را تضعیفکننده نظام شورایی دانست که متاسفانه در حوزه تقنینی و اجرا نیز به وضوح دیده میشود، خاطرنشان کرد: خیلی از مصوبات شورای شهر که به تصویب و تایید هیات تطبیق رسیده، بعضا مورد تفسیر قرار میگیرد و یا متوقف میشود.
وی افزود: ما تاکید داریم که شورای نگهبان و مجلس شورای اسلامی، در سطح ملی برای اصلاح قانون مالیات برارزش افزوده و استاندار محترم در سطح اجرایی باید به موضوع روند قانونی بررسی طرحهای تفصیلی ورود کنند تا این عارضه و رفتار غیرقانونی در مشهد شکل نگیرد.
نظرات