تشریح اقدامات درمانی پلنگ مصدوم هرمزگانی /قطع کردن دست پلنگ بهترین راه حل بود

تشریح اقدامات درمانی پلنگ مصدوم هرمزگانی /قطع کردن دست پلنگ بهترین راه حل بود


به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست ، شهاب الدین منتظمی، مدیر کل حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست در این نشست با اشاره به بیماری های حیات وحش به عنوان یکی از معضلات جاری در شرایط فعلی حیات وحش عنوان کرد و گفت: دانش جامعی در زمینه بیماری های حیات وحش نداریم.

بسیار خرسند و خوشحال هستم که دامپزشکانی آستین بالا زدند و در کنار سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفتند و در نقاط مختلف کشور درمان، تیمار و کمک به بحث حیات وحش را انجام می دهند که مایه مسرت و خوشحالی است.

وظیفه ذاتی سازمان حفاظت محیط زیست، حفاظت از حیات وحش و تنوع زیستی است، ولی متاسفانه بعضاً شاهد اتفاقاتی ناگوار از جمله به تله افتادن حیات وحش و شلیک گلوله در طبیعت هستیم، که خسارت های جبران ناپذیری به اکوسیستم وارد می کند.

وی در ادامه به تعارض انسان ها در زیستگاه ها ی حیات وحش اشاره کرد و گفت: افزایش  آگاهی عمومی و جبران خسارت ناشی از حیات وحش می تواند به کاهش این مشکلات کمک کند.

سازمان حفاظت محیط زیست از طریق دستور العمل های خسارت های احتمالی حیات وحش در نظر دارد این خسارات به هم وطنان پرداخت  شود و ما گونه های ارزشمند را از دست ندهیم.

وی با ابراز ناراحتی از تله افتادن پلنگ جوان و با ارزش هرمزگانی و از دست دادن دست این پلنگ، گفت:  امیدواریم با ارتقای دانش و تجربه دامپزشکی  در حوادث ناگوار گونه های با ارزش را از دست ندهیم.

تلاش ما این است که  این گونه ها زنده بماند و در باروری از این گونه ها استفاده شود.

بنابر این گزارش، حمید رضا فتاحیان دامپزشک و رییس کلینیک دامپزشکی در این نشست با تاکید بر اینکه فاصله درمان با آسیب را به حداقل برسانیم ، گفت: یکی از ضروریات خدمات حیات وحش یا اورژانس حیات وحش این است که درمان سریع اتفاق بیفتد.

وی ادامه داد : ۴ الی ۵ روز زمان طول کشید تا پلنگ هرمزگانی به این کلینیک منتقل شود و این فاصله برای درمان اورژانس حیوان زیاد است . و باید به حیوان سریعاً خدمات درمان داه شود.

فتاحیان با اشاره به ضرورت تجهیز مراکز درمانی در استان ها و شهرستان ها برای حیات وحش گفت: این امر منجر می شود تا فاصله بین درمان و حادثه کم شود.

وی داشتن هلی کوپتر، بهره گیری از توان نیروهای مسلح و نظامی در استان ها می تواند مشکلات درمان حیات وحش را با توجه به ارزشمند بودن گونه به حداقل برساند.

این دامپزشک تصریح کرد: سرمایه گذاری های کوتاه مدت و بلند مدت در زمینه درمان حیات وحش، پرداخت دیه و خسارت به دامداران می تواند به حفظ این گونه های ارزشمند منجر شود.

فتاحیان با بیان اینکه نازک زمان زیادی طول کشید تا به کلینیک دامپزشکی منتقل شود گفت: درمان در همان ساعات اولیه حادثه می توانست کمک زیادی به این پلنگ بکند ، در ابتدا زخمی روی دست حیوان بود و شکستگی با توجه به فتو گراف های صورت گرفته در هرمزگان شکستگی در دست نازک رخ داده سود.

وی با اشاره به تلاش های  و هماهنگی های دامپزشکان و مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست در پرواز ماهان برای انتقال سریع پلنک به کلینیک گفت: پس از بررسی اولیه آرام بخش به حیوان داده شد و تصویر برداری انجام گرفت. کار های روتین اورژآنس انجام شد. رادیو گرافی از همه قسمت ها انجام شد. ارزیابی ها نشان می داد که شکستگی دیگر به غیر از دستی که در تله افتاده است در بدن این پلنگ رخ نداده است.

ساختار دست پس از بررسی های صورت گرفته امکان کار ارتوپدی و جراحی پوست و بافت نرم نداشت.

پس از مشورت با همکاران دامپزشک محیط زیست برای درمان پلنگ به این نتیجه رسیدیم که دست این پلنگ از کتف جدا شود.

وی در ادامه گفت: پس از قطع عضو اثرات شبه اندامی و درد های عصب برای حیوان باقی می ماند . ۶۰ در صد وزن بدن روی اندام قدامی است و پس از قطع عضو اضافه وزن روی سینه ، گردن و دست دیگر می افتد. این فشار مضاعفی بر اندام حرکتی حیوان وارد می کند.

به محض قطع اندام پروتز باید کار شود که در شرایط پلنگ بسیار سخت است و امکان اورتز هم نیست .

فتاحیان با تاکید بر اینکه پروتز در حیوانات بسیار سخت است گفت : کار گذاری پروتز برای این حیوان بسیار مسئله است، هیچ ملاحظه ای نبود که از بالای مچ قطع شود، بهترین تصمیم که دست را کامل برداریم تا مفصل حفظ شود و از آزردگی های دست قطع شده جلوگیری کرده و از جراحی دیگر پرهیز شود.

وی ادامه داد : در بررسی های بیوکیمیکال کلیه و کبد این پلنگ نرمال بوده و جراحی با حداقل عوارض دست قطع شد و در سونوگرافی کبد ، کیسه صفرا، گوارش، پانکراس ، مثانه ، تخمدان مشکل دیده نشده است.

این دامپزشک با تاکید بر اینکه حفظ جان حیوان مهم ترین هدف است که قابلیت زندگی داشته باشد ، گفت: شاید رفتار های احساسی  در این زمینه وجود داشته باشد  ولی بر اساس کتب و علم به ما اجازه رفتار های احساسی به حیوانات را نمی دهد. تمام تلاش ها بر این است که حیوان بتواند به زندگی خود برگردد.

وی تصریح کرد: اگر زمان آسیب تا درمان چند ساعت کمتر بود با جراحی رویتین این دست می توانست حفظ شود. در حال حاضر تمام حالت های نرمال پلنگ را نازک انجام می دهد و هیچ عجزی را در حال حاضر نشان نمی دهد.

این گزارش می افزاید: دامپزشک تیم جراحی پلنگ هرمزگانی در ادامه به وجود ساچمه چند میلیمتری(چهار پاره) در فاصله کمی با نخاع این پنگ اشاره کرد و گفت: این ساچمه برای نورولوژی حیوان مشکلی به وجود نیاورده و زخم قدیم است و قبلا دچار اصابت گلوله قرار گرفته است .

در ادامه منتظمی با بیان اینکه این حیوان تجربه تلخ تعارض و حمله انسان را داشته است ، اظهار داشت: محلی که پلنگ آسیب دیده است بسیار صعب العبود بوده است و ۳ الی ۳:۳۰ پیاده روی برای رسیدن به این منطقه زمان نیاز بوده است .

وی ادامه داد : در این شرایط می طلبد از سایر ظرفیت های دستگاه ها دیگر استفاده شود.

با توجه به شرایط سخت کرونایی ، هواپیمایی ماهان اعلام کرد در اولین پرواز این پلنگ را به تهران منتقل می کنند.

وی با بیان اینکه به تمامی استان ها اعلام شده اسا که گونه های خاص  در شرایط خاص  فقط به تهران منتقل شوند . در بقیه موارد با همکاری دامپزشکی استان ها این درمان انجام شود.

منتظمی به همکاری محیط زیست و دامپزشکی استان های برای مهار بیماری آنفولانزای پرندگان اشاره کرد و گفت: آسیب شناسی جدی پلنگ و معضل آن در منطقه بشاگرد استان هرمزگان ،تامین و جبران خسارت و ارتقای تجهیزات دامپزشکی در منطقه در دستور کار سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفته است.

وی با ابراز تاسف از برخی از قضاوت های احساسی و دامن زدن به افکار عمومی و احسات دوستداران محیط زیست گفت: نقد ها باید سازنده باشدو قضاوت خارج از میدان عمل بسیار آسان است مهم درست تصمیم گرفتن در موقعیت است.

گفتنی است ، در پایان لوح تقدیر سازمان حفاظت محیط زیست به کلینیک دامپزشکی دکتر فتاحیان  به پاس زحمات این مجموعه برای نجات جان پلنگ هرمزگانی(نازک) اهدا شد.


لینک اصل خبر در سایت سازمان حفاظت محیط زیست

    منبع خبر

    سازمان حفاظت محیط زیست

    سازمان حفاظت محیط زیست یک سازمان دولتی در شهر تهران می باشد

      نظرات