انتقال آب به کمربند سبز مشهد در چشم انداز ۱۴۰۰
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شهرداری مشهد، احمدرضا سلامی با بیان این مطلب، اظهار کرد: در زمینه توسعه فضای سبز در هر نقطه از شهر زیرساخت های متناسب باید آماده باشد که یکی از اصلی ترین زیرساخت های توسعه، تامین و اجرای شبکه آبیاری متناسب با آن فضای است.
وی ادامه داد: منظور از شبکه متناسب آبیاری می تواند برای درختان آبیاری قطره ای، برای چمن آبیاری بارانی و یا برای پروژه های کاشت های خطی کنارخیابان و پرچین ها آبیاری نواری مدنظر قرار گیرد.
مدیرعامل سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری مشهد تصریح کرد: در خصوص آبیاری فضای سبز نیز از سال های گذشته تاکنون، شهرداری مشهد بحث اجرای شبکه آبیاری را به صورت مستقل در دستور کار خود قرارداده است و خوشبختانه در این زمینه پیشرفت بسیارخوبی داشته ایم و امید داریم در طول دو سال آینده بتوانیم این شبکه را به کل شهرمشهد تعمیم و شبکه جداسازی آب خام از شرب را کامل کنیم.
وجود چهار ایستگاه پمپاژ در مشهد
سلامی با اشاره به شبکه مستقل آبیاری با توجه به وجود منابع آب تامین کننده مورد نیاز فضای سبز در منطقه شرق مشهد، ادامه داد: در منطقه جنوب و غرب مشهد منابع آبی چشمگیری نداریم و شبکه مستقل آبیاری که طراحی شده بر این مبنا است که آب را از شرق مشهد به سمت جنوب و غرب منتقل کند.
وی عنوان کرد: با توجه به مساحت شهر مشهد، در حال حاضر در این مجموعه بالغ بر چهار ایستگاه پمپاژ احداث کردیم و نخستین ایستگاه پمپاژ در مجاورت پارک بهشت و منطقه شرق مشهد قرار دارد و آب را از خط لوله کنارکمربندی صدمتری به میدان شهید فهمیده می رساند.
مدیرعامل سازمان پارک ها وفضای سبز شهرداری مشهد تاکید کرد: ایستگاه پمپاژ شماره دو در مجاورت پارک پردیس قرار دارد و در آن جا بخشی از آب تخلیه و به سمت فضاهای سبز اطراف توزیع می شود و بخش دیگری دوباره پمپاژ می شود و به سمت میدان نمایشگاه می رسد، در مجاورت میدان نمایشگاه، ایستگاه شماره سه وجود دارد که غربی ترین ایستگاه پمپاژ مشهد است و آب را به مناطق ۹ ،۱۰ ،۱۱ و ۱۲ و کمربند سبزجنوبی منتقل می کند.
سلامی درخصوص ایستگاه شماره چهار بیان کرد: از ایستگاه شماره سه شبکه ای داریم که آب را از سمت میدان نمایشگاه به خیابان برونسی و انتهای خیابان لادن و ایستگاه شماره چهار می رساند و این چهار ایستگاه بخشی از شبکه مستقل آبیاری مشهد است و قصد داریم تا طی دو سال آینده پروژه ایستگاه های پمپاژ را به صورت کامل در سطح این کلانشهر توسعه دهیم.
کنترل آبیاری فضای سبز مشهد را بسیار فنی جهت دهی می کنیم
وی درخصوص اقدامات انجام شده در راستای اجرای سیستم های آبیاری نوین، گفت: برای آبیاری پوشش های گیاهی سطحی، آبیاری بارانی را مدنظر قرارداده و ایستگاه های پمپاژ مختص به آبیاری بارانی را اجرا کرده ایم و اکنون در اکثر نقاط این شبکه اجرا شده و کافی است ایستگاه کنترل سیستم از راه دور در ساعت های مشخص روشن و خاموش شود تا آب مورد نیاز این مکان ها تامین شود.
مدیرعامل سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری مشهد تصریح کرد: همچنین در ایستگاه های پمپاژ شبکه مستقل، کاملا به صورت فنی جلو رفته ایم و استفاده از شبکه اسکادا و تله متری جهت کنترل آبیاری را اجرا کرده ایم. به عنوان مثال می توانیم حجم آب مخزن شماره یک به سمت ایستگاه شماره دو را به صورت از راه دور در طول مسیرکنترل کرد. ویژگی مثبت این سیستم در این است که اگر ترکیدگی و نشتی لوله نیز وجود داشته باشد، از طریق سیستم نرم افزاری قابل رصد است و کمک بسیار زیادی به جلوگیری از هدر رفت آب می کند.
احداث ۲۳ مخزن آبرسانی در مشهد
سلامی اضافه کرد: قیمت های مصالح، لوازم، تجهیزات و تاسیسات باتوجه به وضعیت اقتصادی کشور در حال تغییر است و نوسانات قیمت ها در روند پروژه ها تاثیر بسیاری دارد.
وی اظهار کرد: توسعه مخازن باید متناسب با پیشرفت شبکه مستقل شکل بگیرد و فاز به فاز که جلو می رویم مخازن مورد نیاز را احداث می کنیم. تا کنون بالغ بر ۲۳ مخزن در سطح شهر اجرا کردیم که به تدریج تا ۳۳ پروژه مخزن توسعه پیدا خواهد کرد.
مدیرعامل سازمان پارک ها وفضای سبز شهرداری مشهد عنوان کرد: یکی از برنامه های ما که در دستور کار قرار دارد توسعه خطوط انتقال آب به کمربند سبز مشهد است که در سال ۱۴۰۰ به بهره برداری خواهد رسید. همچنین برای سال آینده احداث چهار مخزن را درسطح شهر مشهد پیش بینی کرده ایم.
آبیاری قطره ای و بارانی، کمک به بهینه سازی مصرف آب
سلامی با بیان اینکه یکی از روش های افزایش راندمان آبیاری؛ اجرای سیستم آبرسانی کنترل از راه دور است، ادامه داد: در این طرح اگر با نشتی و ترکیدگی لوله رو به رو شویم می توان محل مورد نظر را بررسی کرد. اما روش بعدی که در صرفه جویی مصرف آب موثر بوده آبیاری از طریق قطره ای و بارانی است. بر اساس تجربیاتی که داشته ایم در شیوه آبرسانی به سبک تانکری و یا جوی پشته با هدررفت آب مواجه ایم و یکی از اهداف ما این است که از طریق توسعه آبیاری مکانیزه و تحت فشار هدر رفت آب را به صفر برسانیم.
وی با بیان اینکه صرفه جویی درمصرف آب صرفا به معنای روش های بهینه سازی آبیاری نیست، خاطر نشان کرد: یکی از شیوه هایی که می تواند به صرفه جویی در مصرف آب کمک کند، استفاده از درختان متناسب با اقلیم مشهد است به طوری که بتوانند با شرایط کم آبی سازگار باشند. در همین رابطه نیز سازمان پارک ها اقداماتی را در دستور کار خود قرار داده و نسبت به تدوین کتابی با استفاده از تجربیات همکاران در شهرداری مشهد و با همکاری دانشگاه فردوسی اقدام شده است. در محتوای این کتاب به گونه های گیاهی متناسب با اقلیم مشهد پرداخته شده است.
غزاله شهیدی
نظرات