جلسات کمیسیون ماده ۵ در راستای مصوبه شورای عالی  ...

جلسات کمیسیون ماده ۵ در راستای مصوبه شورای عالی ...

جلسات کمیسیون ماده ۵ در راستای مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری ایران به‌صورت علنی و آنلاین برگزار شود

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی شورای شهر مشهد، متن کامل نطق پیش از دستور محمدهادی مهدی‌نیا، رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر مشهد در صدو هفدهمین حلسه علنی در زیر آمده است:

به نام خدا
1‌-‌ ظهور تکنولوژی و افزایش نقش فناوری اطلاعات در قرن بیست و یکم زمینه ساز خلق فضاهایی جدید در مناسبات زندگی انسان ها گردیده و با گسترش شبکه های مجازی تمام ابعاد زندگی بشر دچار تحول بنیادین شده است. به طوری که دنیای کنونی را در جریان یک دگردیسی کامل قرار داده است. این روند هرچند باعث گسست در برخی روابط انسانی شده اما از سوی دیگر موجب خلق محیط های شفاف و پویا نیز گردیده است. برین مبنا طی دودهه اخیر دستیابی به مفهوم شفافیت و شفاف سازی در مناسبات اداری بویژه در حوزه شهرسازی و مدیریت شهری همواره دغدغه ای برای مدیران و مسئولین شهرها بوده است.

2- در ساختارهای اداری همیشه نهادهای نظارتی بر عملکرد افراد و مدیران دخیل در تصمیم سازی ها و تصمیم گیری ها نظارت دارند، این در حالیست که بسیاری از وقایع و رخداد های نا مطلوب شهری، به دلیل عدم تصمیم گیری به موقع و تعلل و بی تفاوتی نسبت به سرنوشت آنها در زمان مناسب به وجود امده اند. بنابراین الزامی بنظر می رسد در عصر دیجیتال و با استفاده از ظرفیت های فضاهای مجازی ، مردم در جریان تمامی فرایند ها و تصمیمات مسئولانشان قرار گیرند و در تعیین سرنوشت شهرشان سهیم باشند.

3- رسیدگی به وضعیت بلاتکلیف برخی از چالشهای مهم شهرسازی در شهر مشهد که موجب نارضایتی عده کثیری از شهروندان و سرمایه گذاران گردیده، نیازمند همیاری و مساعدت تمامی بازیگران تاثیر گذار در فرآیند تصمیم گیری های شهر است. در واقع بر پایه برنامه ریزی مشارکتی است که امکان حکمروایی خوب شهری محیا میگردد.  شورای شهر و کمیسیون شهرسازی  بارها به موضوع برنامه ریزی مشارکتی، شفافیت در امر تصمیم گیری، ایجاد فضاهای گفتگو و تعامل در حوزه معماری و شهرسازی تاکید نموده و همواره به این موضوع پافشاری کرده است که برنامه ریزی بدون حضور مردم و در نظر گرفتن نظرات و تمایلات آنها، و تصمیم گیری در پشت درهای بسته و با رویکردی قیم معابانه اقدامی نا مطلوب، فرآیندی منسوخ، و نتیجه ای از پیش شکست خورده به همراه خواهد داشت.

4-  شورای اسلامی شهر مشهد در دوره پنجم به صورت اعم و کمیسیون شهرسازی و معماری به صورت اخص از کلیه ظرفیت و توان خود در راستای ایجاد شفافیت حداکثری در تمامی موضوعات استفاده نموده است. ایجاد کارگروه شفافیت، راه اندازی سامانه فاش، برگزاری آنلاین جلسات صحن علنی شورای شهر، طرح الزام شهرداری به انتشار اطلاعات شهرسازی ، یکپارچه سازی و تدوین شیوه نامه ملاک های تصمیم گیری و نحوه اقدام کمیته های فنی و شهرسازی، شبیه سازی ضوابط و مقررات طراحی و جانمایی پارکینگ، انتشار اسناد طرح های تفصیلی و سایر اقدامات مشابه از جمله مواردی است که گویای تلاش و اعتقاد راسخ این شورا به مقوله شفافیت می باشد. هرچند تا دستیابی به ایده آل راه بلندی پیش رو است.

5- طرح تفصیلی به عنوان مهم ترین سند توسعه شهری در جریان پاسخگویی به شهروندان در مقیاس خردتری عهده دار تحقق سیاست ها و خطوط کلان ترسیم شده در طرح جامع می باشد. اثرات و نتایج این اسناد بیشترین تاثیر را بر کیفیت زندگی و دارایی های شهروندان می گذارد و بر همین اساس در واقع متعلق به همه شهروندان می باشد. لذا دست اندرکاران تهیه و تصویب این طرح باید در یک فرایند مشارکتی بتوانند هم افزایی مطلوبی میان تمامی ذینفعان و عناصر تأثیر گذار توسعه شهری برقرار نمایند و ضمن دقت نظر به واقعیت های موجود شهر ، فرایند تصمیم سازی و تصمیم گیری را در مرعا و منظر همه شهروندان صورت بندی نمایند.

6- کمیسیون شهرسازی شورای اسلامی شهر خود نیز به‌عنوان پیشگام در مقوله شفافیت و همراهی و مشارکت پذیری شهروندان، در فرآیند بررسی طرح های تفصیلی، تمامی اسناد این طرح ها را حین بررسی و کنترل ، در اختیار همه شهروندان و سازمان های مردم نهاد تخصصی از طریق سامانه فاش و سایت شورای شهر قرار داده است ، همچنین همواره تاکید بر رویکرد همفکری و دریافت نقطه نظرات همه متخصصین و ذینفعان طی مراحل رسیدگی را داشته و دارد. و انتظار می رود در مراحل بعدی تصویب این طرح ها نیز روند شفافیت در تصمیم گیریها امری ضروری تلقی گردیده و بعنوان یک مطالبه عمومی مورد حمایت همه شهروندان و سازمان های تخصصی مردم نهاد قرار گیرد.

7- شورایعالی شهرسازی و معماری ایران در تاریخ ۱۳۹۵/۱۰/۲۰ پیرامون نحوه عملکرد دبیرخانه های کمیسیون ماده پنج شهرهای کشور مصوبه ای مبنی بر انتشار مصوبات و دستور جلسات کمیسیون های ماده 5 در رسانه های عمومی تصویب نموده که گامی موثر و مناسب اما بسیار حداقلی و نیازمند تکمیل جهت تحقق شفافیت می باشد. تصمیم گیری در خصوص موضوعات مهم توسعه شهری در کمیسیون ماده 5 در غیاب صاحبین اصلی شهر یعنی شهروندان امریست که انتظار می رود هرچه سریعتر مورد بازنگری قرار گیرد. با اینکه مصوبه یاد شده به "ایجاد زمینه ورود مردم و سازمان های غیر دولتی و مردم نهاد به فرایند بررسی و تصمیم گیری در مورد طرح های تفصیلی شهری و ارتقاء اعتماد عمومی به تصمیمات مراجع حاکمیتی" اشاره نموده است اما متاسفانه تا کنون اقدام موثری در سطح استانی و در هیچ یک از مراحل یاد شده صورت نپذیرفته است.

8- از آنجایی که چهار حوزه از هفت حوزه طرح های تفصیلی به تایید شورای اسلامی شهر رسیده و به کمیسیون ماده 5 ارسال شده و انشاالله سه حوزه باقیمانده نیز تا اخر سال تایید و ارسال خواهد شد، به‌نظر می رسد یکی از مهم ترین تصمیمات پیشرو در حوزه شهرسازی برگزاری جلسات تصویب کمیسیون ماده 5 در خصوص این طرح ها خواهد بود. اجرایی شدن مصوبه یاد شده شورایعالی شهرسازی و معماری می تواند گامی موثری در مشارکت شهروندان خصوصا متخصصان در فرآیند آگاهی از نحوه تصمیم گیری ها برای محیط زندگی شهری خود باشد.

9- در انتها بدینوسیله از این تریبون رسمی به نمایندگی از مردم شریف شهر مشهد مقدس و جامعه متخصصین شهری از استاندار محترم جناب اقای معتمدیان به عنوان رییس کمیسیون ماده 5 و معاون محترم هماهنگی امور عمرانی جناب اقای مهندس میرجعفریان درخواست می نمایم در ادامه مسیر شفاف سازی در شورای اسلامی شهر در فرآیند بررسی و تایید طرح های تفصیلی، گامی اثر گذار برداشته و جلسات کمیسیون ماده 5 را به‌صورت علنی و آنلاین برگزار نمایند.

امید است این اقدام شروعی باشد برای شفاف سازی جریان تصمیم گیری در نظام حاکمیتی شهرسازی و بدون شک همگامی، اعتماد و استقبال شهروندان و متخصصان این حوزه را نیز بهمراه خواهد داشت. به واقع خدمت به مردم بدون یاری آنان میسر نخواهد بود و بی تردید شفافیت در انجام وظایف بیش از پیش شهروندان را در قبول مسئولیت شهروندی ترغیب خواهد نمود.

لینک اصل خبر در سایت شورای شهر مشهد

    منبع خبر

    شورای شهر مشهد

    شورای شهر مشهد یک شورای شهر در شهر مشهد می باشد

      نظرات