توسعه هزار هکتاری کمربند سبز در دوره پنجم مدیریت شهری
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شهرداری مشهد، سیدمرتضی مرجانی بجستانی در خصوص وسعت کمربند سبز و محدوده آن به خبرنگار ما اظهار می کند: کمربند سبز یکی از مگا پروژه های(کلان پروژه) شهرداری است که در قالب ماده ۱۷۲ برنامه پنجم و ماده ۶۲ برنامه ششم توسعه کشور و ماده ۲۷ قانون هوای پاک در قالب طرح جامع مجموعه شهری مشهد مصوب شورای عالی شهرسازی و معماری و با اهداف توسعه فضای سبز، مقابله با ریزگردها، کاهش آلاینده های محیطی و تلطیف هوای شهر، جلوگیری از توسعه افقی شهر و رشد حاشیه نشینی و جلوگیری از تصرفات بی رویه اراضی ملی شکل گرفت.
وی می افزاید: در حال حاضر مساحت طرح کمربند سبز ۲۹ هزار هکتار است که اطراف شهر مشهد را در بر می گیرد. حوزه فعالیت ما بیشتر بر جنوب شهر مشهد متمرکز شده است.
رییس اداره کمربند سبز شهرداری مشهد بیان می کند: ارتفاعات جنوب یک موقعیت ویژه است که طبق تعبیر مقام معظم رهبری این کمربند به عنوان ریه های تنفسی شهر توصیف شده و تاکید ایشان بر جلوگیری از کوه خواری و ترغیب سازمان های متولی از جمله دادگستری و شهرداری به پاسداری از آن بوده است که ما به لطف خدا و عنایت امام رئوف، با حمایت های شورای شورای حفظ حقوق بیت المال و با تامین اعتبارات توسط مدیریت شهری ،در راستای رفع دغدغه مقام معظم رهبری درخصوص صیانت از ارتفاعات جنوب شهرمشهد موفق شده ایم گام های بزرگی برداریم .
مرجانی ادامه می دهد: در کمربند سبز با توجه به مطالعات انجام شده و تجربیاتی کسب شده، در این منطقه از درختان و گونه های گیاهی بومی و مقاوم استفاده می شود، طرح کمربندسبز در ارتفاعات جنوب ۱۹ هزار هکتار می باشد که تاکنون دو هزار ۸۶۰ هکتار در جنوب و در مجموع سه هزار ۲۰۰ هکتار کمربند سبز احداث شده است.
توسعه هزار هکتاری کمربند سبز در دوره پنجم مدیریت شهری
وی تصریح می کند: طبق برنامه عملیاتی، سالیانه حدود ۲۶۰ هکتار توسعه در کمربند سبز را لحاظ کرده ایم و موفق به آن شدیم که در دوره پنجم مدیریت شهری تا کنون، حدود هزار هکتار این منطقه را توسعه دهیم.
رییس اداره کمربند سبز شهرداری مشهد تاکید می کند: با تاکید شهردار محترم مشهد و پیگیری معاونت محترم خدمات شهری، در سال جاری برنامه ی توسعه هزار و ۵۰۰ هکتاری کمربند سبز را در دستور کار خود قرار داده ایم. از این رقم هزار و ۲۰۰ هکتار آن مربوط به کمربند سبز جنوبی و ۳۰۰ هکتار آن در مدیریت ساماندهی کشف رود خواهد بود.
مرجانی بیان می کند: در حال حاضر قرارداد ۶۵۰ هکتاری منعقد شده و یک قرارداد دیگر نیز در شرف انعقاد می باشد تا بتوانیم در راستای اهداف گام بلندی برداریم و نسبت به کاشت و توسعه ۱۲۰۰هکتار فضای سبز اقدام کنیم.
کاشت بیش از یک میلیون اصله درخت در کمربند سبز
وی در خصوص میزان درختکاری و توسعه فضای سبز در این منطقه ادامه می دهد: حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار اصله درخت در این منطقه کاشته شده و به طور متوسط با توجه به موقعیت زمین از جمله عمق خاک، درصد سنگ و شیب زمین، تعداد ۲۶۰ تا ۴۰۰ اصله در هر هکتار کاشت انجام می شود.
رییس اداره کمربند سبز شهرداری مشهد خاطرنشان می کند: موضوع نگهداری از گونه های کاشته شده در این منطقه برای ما از اولویت ویژه ای برخوردار است.
جلوگیری از تصرفات متعدد در کمربند سبزنیر از اولویت های اصلی مدیریت شهری است
مرجانی اضافه می کند: سرانه فضای سبز شهر مشهد ۱۷ متر مربع بوده که از این مقدار حدود ۹ متر مربع آن توسط کمربند سبز تامین شده است و امید مدیران جهت افزایش سرانه های نیز به کمربندسبز معطوف است.
وی عنوان می کند: موقعیت این اراضی در حال تصرف بوده و بعضا در این مکان شاهد ساخت و سازهای بی رویه بودیم که مدیریت شهری با اهتمام به توسعه کمربند سبز مانع از تصرفات غیرقانونی و رشد حاشیه نشینی شد.
رییس اداره کمربند سبز شهرداری مشهد با بیان اینکه مهم ترین گونه های کاشته شده در این مکان شامل اُرس، انواع سرو، اقاقیا، ارغوان ، زالزالک، زرشک، توت، سنجد، بلوط، بنه و عناب می باشد، می گوید: با مرور زمان به این نتیجه رسیدیم که گونه های گیاهی بومی و مقاوم را در کمربند سبز بیشتر توسعه دهیم و هم اکنون در این خصوص با دانشگاه فردوسی یک طرح مطالعاتی در حال انجام داریم.
مرجانی اظهار می کند: در مجموع کاشت گونه های مثمر و غیر مثمر به تعادل رسیده است که ۴۷ درصد از گونه های ما مثمر و ۵۳ درصد آن غیرمثمر می باشد و این امر را در طرح های کاشت آینده خود نیز، در دستور کار قرار داده ایم.
وی در خصوص روش آبیاری فضای سبز و گونه های گیاهی در این منطقه، می افزاید: در ابتدا روش های آبیاری ما به صورت تانکری بوده اما با گذشت زمان برای این پروژه خط انتقال طراحی کردیم و در فواصل مختلف مخازن(هزار مترمکعبی) تعبیه شده است و آبیاری از خطوط انتقال از چاه های غیرقابل شرب به این مکان منتقل می شود.
رییس اداره کمربند سبز شهرداری مشهد بیان می کند: همچنین در کنار آن یکسری نیازهای آبی خود را از سدهای دوستی و کارده خریداری می کنیم که این آب ها تصفیه نشده است.
به منظور تامین منابع آبی پایدار، احداث خط انتقال اب از تسویه خانه با سرعت در حال اجرا می باشد و همچنین با توجه به حوضچه های بزرگ آبریزی که در ارتفاعات جنوب وجود دارد طرح مطالعات آبخیزداری و جانمایی دریاچه با هدف استفاده بهینه از روان آبها در حال انجام می باشد.
اصلی ترین مشکل توسعه کمربند سبز دیرکرد در تحویل دادن اراضی ملی و عدم اختصاص اعتبارات دولتی است
مرجانی در خصوص عمده ترین مشکلات موجود برای توسعه کمربند سبز، می گوید: شاید فکر کنید از عمده ترین مشکلات هر پروژه عمرانی،" اعتبارات" است. در صورتی که این مشکل با حمایت مدیریت شهری در این پروژه حل شده است و از نظر من تسریع در تحویل اراضی ملی و اختصاص اعتبارات دولتی به طرح های کمربندسبز در ردیف های بودجه کشور می تواند به توسعه کمربند سبز کمک شایانی بکند.
وی می افزاید: از نظر من مهم ترین دستاورد کمربند سبز ، "رضایتمندی شهروندان"می باشد که من آن را "مزیت رقابتی " این پروژه می دانم و رسیدن به این مهم نیز حاصل برنامه ریزی درست و آینده نگری هایی بوده که مدیریت شهری انجام داده است و حاصل تلاش های خستگی ناپذیر مدیران قبلی کمربندسبز و کارشناسان و پیمانکاران این مجموعه می باشد و اگر هم اکنون ما توسعه های چشمگیری داریم نتیجه ریل گذاری خوبی بوده که مدیران قبلی انجام داده اند.
درختکاری صورت گرفته در کمربند سبز موجب جذب گردشگر شده است
مرجانی در رابطه با اصلی ترین برنامه ها برای جذب گردشگر به این منطقه، ادامه داد: طبیعت به خودی خود، توانایی جذب شهروندان و گردشگران را دارد. درختکاری انجام شده در این منطقه به جاذبه گردشگری این منطقه افزوده است.
رییس اداره کمربند سبز شهرداری مشهد عنوان می کند: همچنین در سال اخیر بهسازی تعدادی از چشمه های موجود در این منطقه انجام شد، که این اتفاق مورد استقبال گسترده ی گردشگران، کوهنوردان و شهروندان قرار گرفت.
مرجانی اضافه می کند: در سال آینده نیز یک برکه و چند چشمه را بهسازی خواهیم کرد و یکسری امکانات رفاهی از جمله آلاچیق، باربیکیو، سرویس های بهداشتی، امکانات اطفا حریق، ایستگاه های استراحت را نیز در نظر خواهیم گرفت تا مدت اقامت مخاطبان را و در واقعمدت استفاده بیشتر این عزیزان را از طبیعت افزایش دهیم.
وی می گوید: بحث فرهنگ سازی در زمینه استفاده از این فضا نیز برای ما اهمیت دارد و اگر از این فضا صرفا جهت پیاده روی، دوچرخه سواری و کوهنوردی استفاده شود و تردد ماشین آلات و خودرو های شخصی را در این مکان نداشته باشیم، این طبیعت همینطور بکر و قابل استفاده برای نسل های بعد خواهد ماند و بر غنای گونه های گیاهی وجانوری آن افزوده خواهد شد که این امر سبب ایجاد آرامش محیطی و فضایی برای تقویت انرژی شهروندان خواهد شد.
غزاله شهیدی
نظرات