ساروی‌ها برای رویداد «2022» آستین همت بالا بزنند

ساروی‌ها برای رویداد «2022» آستین همت بالا بزنند

به گزارش مدیریت ارتباطات و امور بین‌الملل شهرداری ساری، شهر ساری در مرکز مازندران یکی از قدیمی‌ترین شهرها در این خطه سبز از شمال کشور است که با تاریخ و فرهنگ و تمدن اصیل عجین شده است و بیشتر تاریخ نویسان و مورخین ساری را «کهن شهر اسطوره و فرهنگ» می‌نامند و از آن به‌عنوان پایتخت بهارنارنج در شمال کشور یاد می‌کنند این شهر تاریخی قدمتی بیش از ۶ هزار سال دارد.

وجود بناهای تاریخی و محله‌های قدیمی در این شهر گویای قدمت شهر ساری است که می‌توان از آن به‌عنوان جاذبه‌های گردشگری نام برد. علاوه بر این بیش از 30 هزار قطعه تاریخی با قدمت بالای هزار سال در این شهر وجود دارد که دیرینه بودن این شهر را نمایان می‌کند.

ساری اکنون در آستانه یک رویداد بین‌المللی است. ساری به‌عنوان مرکز گردشگری کشورهای اکو در سال 2022 میزبان کشورهای اکو خواهد بود. این رخداد بین‌المللی در کنار ظرفیت‌های شهر ساری در حوزه گردشگری، می‌تواند راهی برای توسعه اشتغال و تأثیر اقتصاد گردشگری در مردم منطقه شود. ساری با استفاده از ظرفیت‌های گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع‌دستی می‌تواند مسیر توسعه را سریع‌تر بپیماید و رویداد 2022 بهانه‌ای برای قرار گرفتن در این مسیر است.

در همین راستا با «دکتر حسین اسلامی ساروی» محقق، پژوهشگر و مؤسس این پژوهشکده فرهنگی به گفت‌وگو نشسته‌ایم. وی در سال 1326 در ساری متولد شد و در طی سال‌های گذشته ضمن تدریس در دانشگاه‌های مختلف، به‌عنوان یکی از پژوهشگران و نویسندگان فعال و چیره‌دست مازندرانی دارای جایگاه علمی بسیار خوبی در بین فرهنگ دوستان مازندرانی است.

تاریخ دوهزارساله ساری، جغرافیای تاریخی ساری، آن روزها، ساری در نهضت مشروطه – تاریخ معاصر مازندران، دانشوران ساری، تاریخ عتبات، بارگاه آزاد گُله - شرح‌حال و زندگانی امامزاده عباس ساری، تصحیح و جمع‌آوری دیوان نوبر، دیوان بصیری. دیوان عاشقان، کتاب سفر نما و ده‌ها مقاله ملی و بین‌المللی ازجمله آثاری است که به قلم اسلامی به رشته تحریر درآمده است.

گفت‌وگوی ما با اسلامی این‌چنین شروع شد «از همان کودکی حتی پیش از ورود به دبستان علاقه‌ فراوانی به خریدن کتاب داشتم آنچه از فروش محصولات در مغازه پدرم به دست می‌آوردم را صرف خرید کتاب می‌کردم و به دلیل علاقه‌مندی‌ام به فرهنگ و ادب، فعالیت شغلیم را در مدارس و دانشگاه‌ها آغاز کردم و درعین‌حال خریدن و مطالعه کتاب را همچنان ادامه می‌دادم.»

این پژوهشگر ساروی ادامه داد: پس از بازنشستگی تصمیم گرفتم ماحصل آنچه را که در سال‌های متوالی به دست آوردم را در اختیار شهروندان شهرم قرار دهم ازاین‌رو  مکانی در خیابان قارن ساری خریداری کردم و آنجا را «خانه کتاب» خودم ساختم تا علاوه بر نگهداری کتاب‌های مختلف آن‌ها را در اختیار فرهنگ دوستان و اهالی قلم شهرم قرار دهم تا مردم شریف ساری از این گنجینه فرهنگی بهره‌مند شوند.

هدفتان از ساخت پژوهشکده فرهنگی ساری شناسی چه بود؟

این پژوهشکده باهدف تحقیق در زمینه‌های تاریخ، فرهنگ و ادب و هنر مازندران و همچنین پژوهش درزمینه تاریخ تشیع و فرهنگ عاشورا در سال ۱۳۸۱ وقف کردم و در سال 1386 با مدیریت شهرداری ساری تأسیس شد.

پژوهشکده فرهنگی ساری شناسی مکانی بسیار مناسب برای ‌پژوهشگران و به‌ویژه دانشجویانی است که درباره مازندران و تاریخ گذشته ایران تحقیق می‌کنند. این پژوهشکده فرهنگی که اکنون به مرز 20 سالگی می‌رسد به‌عنوان یک بازوی فرهنگی مثل همیشه در خدمت مردم این شهر است و به‌زعم من این مرکز تنها قرائت‌خانه نیست بلکه پست نگهبانی 24 ساعته صیانت از ساری است.

خدمات فرهنگی شهرداری ساری در مرکز ساری شناسی فقط خدمت به مردم شهر نیست بلکه دانشجویان، اهل‌قلم و پژوهشگران از سراسر استان و اقصی نقاط کشور به اینجا می‌آیند و از خدمات  مکان فرهنگی بهره می‌گیرند.

اینجا محلی برای حضور پژوهشگران مختلف است، گرد هم می‌آیند و در این نشست‌ها، افکار و تجربه‌های متفاوت ردوبدل می‌شود. از دل این نشست‌ها طرح‌های خوبی بیرون می‌آید. طرح شناخت نامه مازندران از دل همین نشست‌ها به وجود آمد که در آن مجموعه به مشاهیر مازندران در حوزه‌های مختلف ازجمله شهدا پرداختیم.

توجه به مسائل فرهنگی در توسعه یک شهر چه اندازه تأثیرگذار است؟

معیار پیشرفت یک شهر و حتی کشور ساخت برج‌ها و آسمان‌خراش‌ها نیست، معتقدم وجود کتابخانه‌ها به‌عنوان یک‌نهاد مهم اجتماعی و افزایش سرانه مطالعه در توسعه پایدار فرهنگی، شعور و ترقی یک شهر نقش مؤثری دارند و توسعه فرهنگی نیز با توجه ویژه به کتاب و کتاب‌خوانی محقق می‌شود.

اهمیت فرهنگ در مسیر رشد و تعالی یک جامعه بر کسی پوشیده نیست و همگان بر این موضوع واقف هستند که فرهنگ و هنر اساس و بنیان یک جامعه را پی‌ریزی می‌کند ازاین‌رو باید تلاش کنیم تا در این زمینه به نقطه مطلوب برسیم.

پژوهشکده چند جلد کتاب در دل خود جای‌داده است؟

تاکنون بیش از 50 هزار جلد کتاب در این کتابخانه به ثبت رسیده است که اغلب آن‌ها کتاب‌های مرجع، برخی هم نایاب و تعدادی هم کمیاب هستند، بیش از ۲ هزار جلد کتاب درزمینه تاریخ، فرهنگ، ادب و هنر مازندران نیز در این کتابخانه وجود دارد.

در این پژوهشکده بزرگ‌ترین کتابخانه مازندران شناسی را در جهان داریم که در هیچ‌یک از کتابخانه‌های دنیا این تعداد کتاب که مربوط به استان مازندران باشد، وجود ندارد. ضمن اینکه بیش از یک‌صد جلد کتاب  با یک‌صد عنوان فقط مربوط به تاریخ و فرهنگ و هنر ساری در این کتابخانه موجود است.

البته ذکر این نکته نیز ضروری است تا قبل از سال 1372 در مازندران حتی ۲ جلد کتاب در مورد مازندران و ساری شناسی وجود نداشت اما هم‌اکنون شمار زیادی از کتاب‌های متنوع در این کتابخانه وجود دارد.

شهرداری ساری چه میزان در احداث این پژوهشکده نقش داشت؟

نقش شهرداری در احداث این پژوهشکده بسیار پررنگ بوده است، امروزه نگاه شهرداری ساری به توسعه فرهنگی عمیق‌تر شده است نقش خود را در ایجاد مراکز فرهنگی بیشتر ایفا کرده است با توجه به بازدید آقای طالبی سرپرست شهرداری ساری از این پژوهشکده و استقبال او از فعالیت‌های فرهنگی نشان می‌دهد که افق دید شهرداری نسبت به سمت توسعه فرهنگ و ادب و هنر بسیار عمیق بوده و این مهم می‌تواند دست‌یابی به نقطه ایده آل را قوت ببخشد.

ذکر این مطلب که بافت قدیمی شهرها گنج پنهان صنعت گردشگری هستند احیای این بافت‌ها ضرورت تلقی می‌شود که خود نشان از تاریخ و فرهنگ و هنر این شهر دارد.

ساری در سال 2022 میزبان کشورهای اکو است این پژوهشکده چه میزان می‌تواند در معرفی فرهنگ و تاریخ این شهر مؤثر باشد؟

میزبانی ساری از کشورهای اکو فرصت مناسب برای معرفی فرهنگ و ادب این شهر تاریخی است. می‌طلبد در این فرصت باقیمانده به برگزاری رویداد 2022 مسئولان ذی‌ربط و حتی ساروی‌های مقیم در برون مرز همت کرده و شهر را برای میزبانی کشورهای اکو آماده کنند این میزبانی تنها مختص به مرکز مازندران نیست بلکه آبروی کشور ایران نیز به این موضوع گره می‌خورد ازاین‌رو هر ساروی در هر جای دنیا باید آستین همت را بالا بزند با جذب سرمایه‌گذار و با کمک بخش خصوصی و جذب هر چه بیشتر اعتبارات دولتی ساری را برای میزبانی 2022 آماده کند.

ساری امروز سخت نیازمند همت، همدلی، همکاری و فداکاری است، البته در این راستا اتمام احداث تالار فرهنگی، کتابخانه مرکزی، بازسازی و بهسازی خانه‌های قدیمی و تاریخی ضروری است.

پژوهشکده ساری شناسی نیز با دارا بودن منابع غنی از آثار تاریخی و فرهنگی می‌تواند در معرفی ساری نقش مؤثری داشته باشد.

سخن پایانی ...

ما باید آماده‌باشیم که بعد از فروکش کردن اپیدمی کرونا جانانه همه باهم برای نجات ساری و مخصوصاً فعال کردن مراکز فرهنگی به پا خیزیم.

انتظار می‌رود که آقای طالبی مدیریت فعلی شهرداری ساری که خود فرزند شهرداری و مدیری خوش‌نام است مرکز استان را از دل‌مردگی و خواب تلخ بیدار و چراغ توسعه فرهنگی شهرداری ساری را دوباره روشن و دل‌ها را به هم نزدیک کند.

لینک اصل خبر در سایت شهرداری ساری

    منبع خبر

    شهرداری ساری

    شهرداری ساری

    شهرداری ساری یک شهرداری در شهر ساری می باشد

      نظرات