تأمین آب شرب شهر کرمان یک ضرورت است

تأمین آب شرب شهر کرمان یک ضرورت است

به‌ گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو (پاون)، "علی رشیدی" در خصوص ضرورت تأمین آب شرب شهر کرمان، اظهار کرد: شهر کرمان به‌دلیل واقع شدن در گستره فلات مرکزی ایران از شهرهای خشک و کم آب به شمار می‌آید. ریزش کم نزولات جوی در 15 سال گذشته از یک طرف و برداشت بی‌رویه از سفره‌های آب زیرزمینی از سوی دیگر موجب افت شدید کمی و کیفی این منابع شده و این موضوع باعث شده است که شرکت آب منطقه‌ای کرمان به‌عنوان متولی آب استان جهت تحقق هدف اصلی خود یعنی تأمین آب شرب و بهداشتی شهروندان که از اهداف اصلی دولت و نظام نیز است با مشکلات عدیده‌ای روبرو شود.
مدیرعامل آب منطقه‌ای کرمان در ادامه گفت: بنابر اعلام شرکت آب و فاضلاب استان میزان آب شرب مورد نیاز شهر کرمان در حال حاضر 3017 لیتر در ثانیه است که تنها 2018 لیتر آن از 105 حلقه چاه و 3 رشته قنات واقع در دشت‌های جوپار، حسین آباد و قریت العرب تأمین می‌شود.
وی خاطرنشان کرد: هم‌اکنون برای این شهر کمبود آب شرب حداقل به میزان 999 لیتر در ثانیه وجود دارد و این شرایط با افزایش جمعیت از یک طرف و از بین رفتن کمیت و کیفیت منابع فعلی تأمین آب از سوی دیگر، سال به سال دشوارتر می‌شود به نحوی که تا دو سال آینده این کمبود به 1500 لیتر در ثانیه و تا کمتر از ده سال آینده به حدود 3 هزار لیتر در ثانیه خواهد رسید که بحرانی به مراتب شدیدتر همراه با تبعات اجتماعی فراوان گریبان مرکز استان و بلکه کشور را خواهد گرفت که در صورت عدم پیش بینی و از دست رفتن فرصت‌های کنونی برای اجرای طرحی مناسب، مدیریت بحران بوجود آمده امکان پذیر نخواهد بود.
رشیدی در خصوص ضرورت تأمین آب شرب شهر کرمان افزود: شرکت آب منطقه‌ای کرمان در سال 72 مطالعات مربوط به منابع آب‌های سطحی حوضه‌های جنوبی استان را به عنوان تنها امکان موجود در میان مدت جهت تأمین آّب شرب شهرهای رابر و بخشی از آب مورد نیاز شهر کرمان شروع کرد و در مرحله شناخت با بررسی گزینه‌های مختلف، گزینه تأمین آب شرب شهر کرمان از سر شاخه‌های هلیل رود در منطقه رابر را به عنوان گزینه برتر انتخاب و مطالعات مرحله اول طرح مذکور آغاز شد و گزارشات کارشناسی تهیه شده از طرف مهندس مشاور طرح به این شرکت تحویل و توسط کارشناسان دفتر فنی آب وزرات نیرو مورد بررسی قرار گرفت که پس از تدقیق و تکمیل مطالعات در کمیته ویژه تخصصی نیز مطرح و تصویب شد.
وی گفت: طرح انتقال آب شرب مورد نیاز شهرهای رابر و کرمان تا افق 1425 از سد شهیدان امیرتیموری (صفارود)، متشکل از خط لوله به طول 77 کیلومتر، تونل به طول 38 کیلومتر، ایستگاه پمپاژ با هد 320 متر، تصفیه خانه به ظرفیت 30 میلیون مترمکعب درسال و تأسیسات آبرسانی به شهر رابر (شامل تصفیه خانه، ایستگاه پمپاژ و خط لوله ) با پیشرفت فیزیکی حدود 44 درصد در حال اجرا است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کرمان در ادامه خاطرنشان کرد: این طرح تنها طرح در دست اجرا در سرشاخه‎های هلیل رود است که درصد کمی از کل حجم رواناب تولیدی حوضه آبریز سرشاخه‌های هلیل رود برای تأمین آب شرب شهرهای رابر و کرمان است. به‌جز طرح مذکور طرح اجرایی و مطالعاتی جدیدی بر روی سرشاخه‌های هلیل رود تعریف نشده لذا تسریع در اجرای طرح فوق الذکر به دلیل کمبود شدید آب و مشکلات عدیده تأمین آب شرب شهر های مذکور به عنوان یک طرح اضطراری اجتناب ناپذیر است.
رشیدی همچنین اظهار کرد: از همان ابتدای شروع طرح، اقدامات لازم به منظور تملک اراضی و اعیانی قابل تملک و پرداخت خسارت به اراضی آسیب دیده ناشی از حفاری تونل معمول شد و تاکنون نیز بر اساس مصوبات شورای تأمین و حفظ حقوق بیت المال استان در حال انجام است.
وی ادامه داد: ضمنا با توجه به صراحت ماده 44 قانون توزیع عادلانه آب مبنی بر تأمین آب منابع آب آسیب دیده و در صورت عدم امکان تأمین آب، جبران خسارت وارده و در صورت عدم حل و فصل موضوع مراجعه به دادگاه صالحه، راهکار قانونی است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کرمان اضافه کرد: در همین راستا تاکنون بخشی از خسارت وارده پرداخت و مابقی خسارات به محض ارزیابی و تعیین توسط کارشناسان رسمی دادگستری و طی روال قانونی پرداخت خواهد شد.
وی گفت: البته ذکر این نکته ضروری است که رویکرد وزارت نیرو، نگاه ملی به مقوله آب است و در این راستا تلاش می‌نماید تا در چارچوب ضوابط و مقررات و رعایت مصالح عمومی و حفظ حقوق ذی‌نفعان و نیز با توجه به پتانسیل منابع آب مناطق مختلف، نسبت به تسهیم و تخصیص آب برای مصارف مختلف در کلیه مناطق کشور اقدام نماید و در این زمینه اولویت نخست تأمین آب شرب آحاد جامعه است. لذا تعریف و اجرای طرح مذکور نیز در چارچوب همین رویکرد و در راستای تأمین پایدار آب شرب شهرهای رابر و کرمان انجام پذیرفته است.
لینک اصل خبر در سایت وزارت نیرو

    منبع خبر

    وزارت نیرو

    وزارت نیرو

    وزارت نیرو

      نظرات