45 درصد از کاهش ورودی سد زایندهرود ناشی از فعالیت انسانی است
معاون محیط زیست دریایی و تالاب سازمان حفاظت محیط زیست گفت: بررسیها نشان میدهد که 55 درصد از کاهش جریان ورودی آب به سد زایندهرود ناشی از تغییرات آب و هوایی و 45 درصد ناشی از فعالیتهای انسانی است.
به گزارش «پارما» به نقل از ایرنا، احمدرضا لاهیجانزاده، عصر روز شنبه در نشست تخصصی"بررسی راهکارها و چالش های احیای زایندهرود" که در دانشگاه پیام نور استان اصفهان و همچنین از طریق فضای مجازی برگزار شد، افزود: تغییر قابل محسوسی در جریان آب و ورودی سد زاینده رود در دهه 70 و 80 رُخ داد و بیش از ظرفیت قابل پذیرش بر روی حوضه آبریز این رودخانه بارگذاری صورت گرفت بطوریکه با کاهش سطح روان آبها مواجه شدیم .
وی به نتایج تحقیقات دانشگاه تهران در باره حوضه آبریز زایندهرود اشاره و اضافه کرد: نتایج این تحقیقات گویای تغییرات آب و هوایی مشخص و معنیدار در دهه های 70 و 80 است که به افزایش تلفات تبخیر و کاهش روان آب و سُفرههای زیرزمینی منجر شد .
معاون محیط زیست دریایی و تالاب های سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد : همچنین در این سال ها با افزایش 175 درصدی سطح باغات در حوضه آبریز زاینده رود مواجه شدیم که انعطاف پذیری با خشکسالی را به حداقل رساند .
وی با اشاره به اینکه در این 2 دهه، مساحت اراضی کشاورزی زراعی و باغی نیز یک و نیم برابر شد، خاطرنشان کرد: در کنار آن باید توسعه صنعتی و افزایش جمعیت را نیز در نظر بگیریم بطوریکه مصرف عمده آب در این حوضه مربوط به آب آشامیدنی است و هر چقدر هم طرحهای انتقال آب را اجرا کنیم بازهم به همان اندازه تمرکز جمعیت خواهیم داشت .
لاهیجانزاده به اجرای برنامه سازگاری با کم آبی در 2 سال گذشته اشاره کرد و گفت: بر اساس این طرح که تا سال 1404 خواهد بود 51 میلیون مترمکعب برداشت آب زیرزمینی در چهارمحال و بختیاری و 191 میلیون مترمکعب از آب های سطحی و 186 میلیون مترمکعب از آب های زیرزمینی در استان اصفهان باید کاهش یابد که عمده تمرکز آن بر لخش کشاورزی است اما زیرساختهای آن ایجاد نشده و توافق های لازم بین دستگاههای اجرایی نیز در این زمینه ثورت نگرفته است .
وی با بیان اینکه پس از اعتراضات اخیر، جلسههایی با حضور معاون اول رییس جمهوری، وزیران و استانداران چهار استان برگزار و راهکارهای کوتاه، میان و بلندمدت بررسی شد، تصریح کرد: بنظر میرسد در راهکارهای کوتاهمدت اینکه آب جریان پیدا کند، اتفاق نمیافتد زیرا تغییرات بوجود آمده در این حوضه، درازمدت بوده است .
معاون سازمان محیط زیست با اشاره به اینکه در راهکارهای کوتاهمدت آنچه اتفاق میافتد در زمینه تامین آب آشامیدنی و خسارات وارد شده به کشاورزان است، افزود: برای راهکارهای میان مدت و درازمدت باید تصمیمهایی اتخاذ شود که همه دستگاه های اجرایی به آن تَن دهند و کاهش آوردههای زایندهرود ناشی از مداخلات انسانی و کاهش وابستگی معیشتی به آب ناپایدار را دنبال کند درغیر این صورت هر سال با این تنش ها مواجه خواهیم شد .
به گفته وی، در شرق اصفهان که با کاهش جدی آورد رودخانه مواجه است و حقابهها تامین نشده است میتوان طرح های توسعه انرژی خورشیدی را اجرا کرد و وزارت نیرو نیز باید برق تولیدی را خریداری کند .
لاهیجانزاده تصریح کرد: بسیاری از تصمیمهای کلان در کشور برگرفته از طراحی دانش آموختگانی است که کار آنها در بسیاری از موارد به آسیب های جدی به محیط زیست منجر میشود و اثرات جبران ناپذیری در درازمدت بدنبال خواهد داشت .
وی با بیان اینکه این قبیل افراد معمولا منافع کوتاهمدت را می بینند، تصریح کرد: ما باید ارزش های زیست محیطی را به دانشجویان خود بیاموزیم تا آن را در همه امور مد نظر داشته باشند و دید درازمدت به مسائل محیط زیست بیابند .
لاهیجانزاده با اشاره به اینکه امروز زایندهرود و آلودگی هوا 2 چالش اساسی استان اصفهان است، اضافه کرد: معضلاتی مانند آلودگی هوا ناشی از نادیده گرفتن قانون شعاع 50 کیلومتری کلانشهر اصفهان است که نزدیک به 20 سال آن را کنار گذاشتند .
لینک اصل خبر در سایت اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان
نظرات