گزارش اقدام های انجام یافته برای حفاظت پایدار حیات وحش استان اصفهان در برابر خشکسالی در سال 1400
حسین اکبری معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی حفاظت محیط زیست استان اصفهان به بهانه روز جهانی حیاتوحش " 12 اسفند " در گفتگو با «پارما» گزارش اقدام های انجام یافته برای حفاظت پایدار حیات وحش استان در برابر خشکسالی بی سابقه در سال 1400 را ارائه کرد.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی حفاظت محیط زیست استان گفت؛ استان اصفهان دارای تنوع زیستی و حیات وحش بسیار غنی و شاخص در کشور و خاورمیانه است. مساحت مناطق چهارگانه تحت مدیریت و شکار ممنوع بالغ بر 2173493 هکتار بوده که مشتمل بر 22 منطقه در گستره پهناور استان می باشد. به لحاظ حیات وحش تاکنون در این مناطق 497 گونه مهره دار شامل 65 گونه پستاندار، 304 گونه پرنده، 43 گونه خزنده، 8 گونه دوزیست و 41 گونه ماهی و بیش از 2000 گونه گیاهی از 700 جنس و 130 خانواده، شناسایی شده است.
حسین اکبری ادامه داد؛ جمعیت های سرشماری شده چهار گونه شاخص شامل: آهو، کل و بز، قوچ و میش و جبیر بالغ بر 44250 رأس در سال 1399 بوده که رتبه اول سرانه این گونه ها در کشور است. از طرفی عرصه های تحت مدیریت این استان در بر گیرنده بیش از 23 گونه کلیدی جانوری کمیاب و در خطر انقراض بوده که دارای اهمیت جهانی هستند و می توان به پلنگ، یوزپلنگ، گربه شنی، شاه روباه، جبیر، کاراکال، سیاهگوش، گربه پالاس، هوبره، زاغ بور، اردک سرسفید، بالابان، شاهین، و ... اشاره کرد.
وی اظهار داشت؛ سال 1400 خشکسالی بسیار سخت و فراگیر کل زیست بوم های حفاظت شده و شکار ممنوع استان را از سطح بسیار شدید در غرب و جنوب تا شرایط حاد و بسیار بحرانی در شرق و شمال استان در برگرفت. به طور مثال مجموع بارش های سال آبی از مهر 1399 تا پایان بهار 1400 در پناهگاه حیات وحش عباس آباد نایین متاسفانه در حدود 15 میلی متر بود.
اکبری افزود؛ این خشکسالی بی سابقه که در پی خشکسالی های یک دهه اخیر حادث شده بود همراه با فصول طولانی گرم و خشک در استان، شرایط بسیار سخت و دشواری را با تبعات گوناگون شامل: 1- فقر شدید و از دست رفتن منابع غذایی و آبی حیات وحش 2- مرگ و میر حیات وحش به ویژه نوزادان 3- مهاجرت به خارج از مناطق و شکار غیر مجاز 4- ورود ناگزیر به مزارع و باغات و ایجاد خسارت 5- شیوع و شدت یافتن بیماری های مسری و مشترک بین دام و حیات وحش 6- به مخاطره افتادن جدی گونه کمیاب و در خطر انقراض و 7- احتمال تشدید آتش سوزی در مراتع، پیش روی حفاظت پایدار تنوع زیستی استان به ویژه مناطق تحت مدیریت و شکار ممنوع 22 گانه پهناور و بسیار ارزشمند استان قرار داده بود.
وی بیان داشت؛ مدیریت خشکسالی در عرصه های زیست محیطی و کاهش اثرات بر حیات وحش به شدت نیازمند حمایت های همه جانبه و اقدامات عاجل برای تامین اعتبارات بود. لذا برنامه ها و اعتبارات مورد نیاز این اداره کل حداقل به میزان 120000 میلیون ریال در چهار بخش الف: تامین و توزیع علوفه ب: لایروبی چشمه ها و چاه ها، ساخت، تعمیر و تجهیز آبشخورها، لوله گذاری ها، نصب تلمبه بادی و ایجاد مخازن و سطوح باران گیر، ج: آبرسانی سیار به آب انبارها و مخازن تعبیه شده، د: پایش، پیشگیری و مقابله با بیماریها احصاء گردیده و برای اختصاص و تامین بودجه مورد نیاز، پیگیری و مکاتبات لازم از سطوح مختلف ملی و استانی بعمل آمد.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی حفاظت محیط زیست استان گفت؛ با توجه به تحریم ها و محدودیتهای بودجه ای در نهایت با همکاری ارزشمند دستگاه های مرتبط میزان 25000 میلیون ریال از محل برنامه سازگاری با کم آبی استان اختصاص یافت که همراه با حمایت های سازمان حفاظت محیط زیست، اقدام های چند جانبه در کلیه مناطق تحت مدیریت و شکار ممنوع استان متناسب با شرایط و نیازمندی ها در قالب چهار راهبرد فوق الذکر اجرایی گردید که در کاهش اثرات خشکسالی و حفاظت پایدار حیات وحش و ذخایر ژنتیکی مخصوصا گونه های کمیاب و در خطر انقراض نقش بسیار تأثیر گذاری داشت که در ادامه اهم این اقدام ها به همراه برخی تصاویر بصورت خلاصه ارایه می گردد.
حسین اکبری ادامه داد؛ خلاصه مهمترین فعالیت ها در راستای مدیریت خشکسالی 1400 در مناطق تحت مدیریت و شکار ممنوع استان اصفهان عبارت هستند از؛ تقویت حفاظت از زیستگاه های حساس و مبارزه بی وقفه با تخلفات شکار و صید با همکاری های انتظامی و قضایی در مناطق 12 گانه تحت مدیریت، تأمین و توزیع علوفه خشک به میزان 200 تن، آبرسانی سیار جهت تامین آب وحوش به میزان 5000 متر مکعب، 180 فقره لایروبی و تعمیرات منابع و چشمه ها، 3 فقره نصب مخازن 10 متر مکعبی، 35 دهنه ساخت آبشخورها، 3 فقره در دست اجرا ایجاد سطوح باران گیر و ساخت آب انبار، 3 دستگاه نصب تلمبه بادی، پایش و مقابله با بیماری های پاندمیک و مشترک حیات وحش و دام در مناطق 12 گانه تحت مدیریت بویژه قمیشلو، کلاه قاضی و قمصر و برزک، پایش و پیشگیری از حریق در مناطق تحت مدیریت بویژه کرکس، موته، دالانکوه، قمصر و برزک و اطفای 6 فقره حریق، 2000 متر لوله گذاری و حفر کانال، 5 حلقه تعمیر چاه، 3 فقره خرید موتور و پمپ آبکش و 10 دستگاه تعمیرات خودروهای عملیاتی برای حفاظت پایدار.
نظرات