شمال و شرق تبریز در برابر زلزله آسیب‌پذیر است

شمال و شرق تبریز در برابر زلزله آسیب‌پذیر است

http://www.bananews.ir/کارشناس سازمان زمین‌شناسی شمال باختری ایران گفت: شمال و شرق تبریز در برابر زلزله آسیب‌پذیر است.

به گزارش بنانیوز (BanaNews.ir) به نقل از مرکز اطلاع‌رسانی دبیرخانه دائمی کنفرانس‌های مقاوم‌سازی ایران، علی فریدی گفت: بافت کهن شهر تبریز، بخش مرکزی و جنوبی شهر بر روی گسل شمال تبریز بنا نشده، از این رو فقط با خسارت‌های ناشی از تکان زمین لرزه‌ای مواجه است؛ ولی بخش شمالی شهر و به ویژه شرق و شمال شرق آن که بر روی گسل توسعه یافته در درجه اول با خسارت‌های مربوط به گسیختگی پی‌بناها تهدید می‌شود و تکان ناشی از زمین لرزه در درجه ثانوی به این بخش‌های شهر خسارت وارد می‌کند.

وی گفت: جمعیت بسیار متراکمی به سبب بلند مرتبه‌سازی در این بخش آسیب‌پذیر شهر اسکان داده شده، باید به این موضوع توجه کرد که با توجه به بزرگی نیروهای زمین لرزه، هیچ سازه متصل به زمین که روی خط گسل بنا شده باشد نمی‌تواند از گسیختگی در حین زمین لرزه در امان باشد.

دبیر کارگروه لغزش زمین چهارمین کنفرانس بین‌المللی مقاوم‌سازی لرزه‌ای تبریز در خصوص قدرت ایستادگی تبریز در برابر زلزله بیان داشت: البته بیشتر خانه‌ها و ساختمان‌های فعلی شهر تبریز نسبت به بناهای شهرهای طبس، رودبار، منجیل، قائن و بم مقاوم‌تر هستند با این حال وجود تعداد زیاد شهرها و روستاها همچنین جمعیت متراکمی که بر روی سامانه گسل تبریز زندگی می‌کنند نسبت به ایران مرکزی و شرق ایران نگران‌کننده است.

فریدی در زمینه احتمال وقوع زلزله در کلانشهر تبریز تصریح کرد: در مورد کلانشهر تبریز و بسیاری از شهرهای دیگر ایران، باید این واقعیت را بپذیریم که پوسته زمین در ایران قطعه قطعه است و به سبب نیروهای زمین‌ساختی که به آنها اعمال می‌شود، حرکت این قطعات در کنار همدیگر جبران‌کننده این نیروهاست، به گفته دیگر تحت تأثیر نیروهایی که غالبأ از درون زمین منشأ می‌گیرند، موقعیت جغرافیایی قطعات پوسته‌ای نسبت به همدیگر و نسبت به یک نقطه مرجع به طور مداوم تغییر می‌کند.

وی بیان داشت: مرزهای قطعات پوسته‌ای منطبق بر گسل‌های بزرگ لرزه‌زا و ویرانگر هستند و ساکنان شهرهایی که در مرزهای این قطعات پوسته‌ای زندگی می‌کنند بیشتر از آبادی‌هایی که از این مرزها دور هستند آسیب می‌بینند.

فریدی تصریح کرد: شهر تبریز به ویژه بخش شمالی این شهر بر روی این مرزهای قطعات پوسته‌ای و یا به عبارت دیگر یکی از گسل‌های بزرگ و فعال بنا شده و گسترش یافته و وقوع زمین لرزه‌های بزرگ در آن یک واقعیت انکارناپذیر است.

این پژوهشگر برتر سال ۱۳۹۰ در خصوص وضعیت کنونی گسل تبریز بیان داشت: براساس اطلاعات و داده‌های دستگاهی همچنین بررسی‌های زمین‌شناسی صحرایی، گسل شمال تبریز گسل فعال محسوب می شود چرا که طی چند هزاره گذشته، زمین لرزه‌های حاصل از پویایی این گسل، بارها سبب ویرانی شهر تبریز و شهرها و آبادی‌های اطراف آن از جمله شهرهای مرند، شبستر، تسوج، صوفیان، سراب و بستان‌آباد و روستاها و آبادی‌های اطراف آنها شده است.

وی افزود: زمین لرزه‌های چند سال پیش در تبریز و ریز لرزه‌هایی که به طور مستمر توسط ایستگاه‌های لرزه‌نگاری ثبت می‌شود، گواهی دیگر بر پویایی و فعالیت این سامانه گسلی است و آخرین زمین لرزه ویرانگر در امتداد این گسل در سال ۱۷۸۰ میلادی (۲۳۲ سال پیش) رخ داده است.

فریدی در ادامه به بیان ارزیابی خود از برگزاری سه دوره کنفرانس‌های مقاوم‌سازی لرزه‌ای در تبریز پرداخت و گفت: کنفرانس بین‌المللی مقاوم‌سازی لرزه‌ای از دیدگاه مناسبت آن با یک منطقه لرزه‌خیز، یکی از با ارزش‌ترین همایش‌هایی است که در شمال غرب کشور برگزار می‌شود.

 

    نظرات