شهریار تبریز، بهنام عبداللهی: یک عصر دل انگیز بهاری بود؛ مثل روزهای قبل، مثل روزهای بعد. آن هایی که در خانه بودند، عوعوی باد در پنجره ها را شنیدند و آن هایی که در کوچه و بازار بودند، برخواستن گرد و خاک را با چشم خود دیدند.
یک آن ورق برگشت، باد شدیدی شروع به وزیدن کرد. هرچیزی که دم دستش بود را می ربود و دور می کرد. هر چیز، شاخه درخت باشد، یا جان یک انسان.
با شدت گرفتن وزش باد، کم کم انتشار اخبار خسارات تندباد در فضای مجازی شروع شد: «طوفان درخت پوسیده را از جا کند و به خودروی پارک شده در ائل گلی خسارت زد.»
کم کم تعداد درختان شکسته شده در سطح شهر زیاد شد. تعدادی از آن ها راه مردم را بست و یکی، نفس را. افتادن درخت در حیاط سرای حاج حسین جدید بازار تبریز، بر حیات یک مردم ۴۰ساله که زیر آن مصدوم شده بود، و به رغم تلاش های کادر درمان پایان داد.
بلافاصله شهروندان با انتشار نظراتی در فضای مجازی، از اینکه شهرداری نسبت به رفع خطر درختان خشک اقدام نکرده بود، انتقاداتی مطرح کردند. یکی نوشت: «متاسفانه همیشه بعد از بروز فاجعه اقدام می شود.» دیگری هم نوشت: «متاسفانه هیچ رسیدگی به فضای سبز بازار تبریز نمی شود.»
کات. حالا صحنه را کمی عقب تر بر می گردانیم. به آنجا که شهرداری تبریز به صورت شبانه درختان خشک شده در نقاط مختلف شهر را بر اساس قوانین موجود و رای کمیسیون حفظ و گسترش فضای سبز قطع یا رفع خطر می کرد و تندباد رسانه ای بر می خواست: «مردم بیایید که درختان شهرمان را سر می برند.»
اما واقعیت چیز دیگری است. شهرداری برای جلوگیری از وارد شدن آسیب به درختها و معبر در گام نخست نسبت به سربرداری درخت خشک شده اقدام میکند. ۶ ماه زمان نیاز است تا مشخص شود درخت خشک شده است یا نه. در صورتی که درخت از محل سربرداری شده دوباره سبز شود زنده بودن درخت مشخص و از قطع شدن آن جلوگیری میشود.
عواملی مانند تغییر اقلیم، افزایش دما، آلودگی هوا و وجود ریزگردها که منافذ برگها را مسدود کرده و مانع تغدیه گیاه میشود و همچنین فاصله نامناسب کاشت از جمله دلایل خشک شدن درختان است. به این دلیل باید به گونهای برنامه ریزی کرد که درخت شرایط متناسب برای زیست را داشته باشد و به آن آسیبی وارد نشود.
درختان خشک ممکن است به دلیل سقوط ناگهانی صدمات مالی و جانی را به شهروندان وارد کنند که در صورت بروز چنین شرایطی در گام نخست دلایل خشک شدن درخت بررسی میشود و در گام بعد، اگر کوتاهی صورت گرفته باشد با پیمانکار متخلف برخورد قانونی میشود. اگر درخت بر اثر بروز آفت خشک شده باشد براساس رای کمیسیون ماده ۷، درخت خشک شده قطع و به جای آن در همان محل و از همان نوع درخت دوباره کاشته میشود.
شامگاه روز گذشته نیز چند اصله از درختان خشکیده و کهنسال بازار تاریخی تبریز قطع شد. ابوالفضل حسینی مسئول فضای سبز شهرداری منطقه ۸ در این باره گفت: «متاسفانه به دلیل وضعیت طوفانی دیروز و شدت بالای وزش باد، یکی از درختان بازار تاریخی تبریز سقوط کرده و با کمال تاسف جان یکی از شهروندان تبریزی را گرفت که عوامل فضای سبز منطقه ۸ به منظور جلوگیری از وقوع حوادث مشابه، بلافاصله نسبت به ایمن سازی درختان محدوده بازار تاریخی تبریز و حذف درختان پوسیده اقدام کردند.»
او اضافه کرد: «در این عملیات که زیرنظر کارشناسان حوزه فضای سبز انجام شد، درختان پوسیده کاروانسراهای بازار شناسایی شده و با حذف آنها معابر داخلی بازار ایمن سازی شد.»
حجت الاسلام رسول برگی، رئیس شورای اسلامی شهر تبریز نیز که در عملیات شبانه رفع خطر درختان بازار تبریز حضور یافته بود، به خبرنگاران گفت: «در مورد درختانی که قدمت دارند ولی یا اصولی کاشته نشده و یا اصولی نگه داری نشده اند باید بازبینی داشته باشیم.»
او جان باختن یکی از شهروندان در اثر سقوط درخت را یک مصیبت بزرگ دانست و اضافه کرد: «لازم بود که اقدام به جا و سریع انجام شود که در این راستا عوامل شهرداری منطقه هشت، معاونت خدمات شهری، و سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری و آتش نشانی شبانه در بازار حضور یافته و برای رفع خطر درختان اقدام کردند تا در روزهای آتی شاهد تکرار چنین حوادث تلخی نباشیم.»
اگرچه حادثه جان باختن یکی از شهروندان عزیز در عصر طوفانی تبریز، تجربه بسیار تلخی شد؛ اما حداقل به شکلی ملموس نشان داد که وقتی صدای اره ای در پارک یا معبری به گوش می رسد، نشان می دهد که شهرداری در حال رفع خطر برای چنین روزهایی است، نه قتل عام درختان که هیچ کس سودی از آن نمی برد.
عکس ها از علی حامد حقدوست، خبرگزاری فارس
نظرات