شناسایی ساختمانهای بلندمرتبه، مهم و عمومیِ بدون پایانکار
شهردار کرمان خبر داد:
شناسایی ساختمانهای بلندمرتبه، مهم و عمومیِ بدون پایانکار
شهردار کرمان با اشاره به ابلاغیه وزارت کشور درخصوص استحکام بنای ساختمانها گفت: در شهر کرمان، ساختمانهای عمومی و بلندمرتبه که ناایمن هستند، شناسایی میشوند.
به گزارش کرمانآنلاین، سعید شعرباف، در جلسه شورای اداری مدیران شهرداری کرمان، با بیان اینکه آییننامه ابلاغشده از سوی وزارت کشور، درخصوص استحکام بنای ساختمانها مسئولیتهای جدیدی را برای شهرداریها مشخص کرده است، گفت: طبق آییننامه، دو مرجع شناسایی برای ساختمانهای ناایمن وجود دارد که یکی شهرداری و دیگری ادارهکل راه و شهرسازی است که این نهاد با تاکید بر ساختمانهای بلندمرتبه از طریق مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، درخصوص بررسی ایمنی سازهها بهصورت مستقل عمل میکند.
وی افزود: البته ادارهکل راه و شهرسازی اعلام کرده که بررسی اولیه، مبتنی بر اعلام سازمان نظام مهندسی ساختمان و شهرداری و معرفی تعدادی گزینه است.
شهردار کرمان، هدف بعدی ابلاغیه وزارت کشور را شناسایی ساختمانهای بدون پایانکار و بدون پروانه ساختمانی اعلام کرد و دومین مرجع شناسایی ساختمانهای ناایمن را شهرداری دانست و گفت: متاسفانه تعدادی از ساختمانهای دولتی، پروانه ساختمانی نگرفتهاند و ساختمانهای زیادی وجود دارد که برای آنها، پروانه ساخت صادر شده، اما پایانکار ندارند.
شعرباف افزود: طبق آخرین بخشنامه وزارت کشور در تاریخ هفتم خرداد ۱۴۰۱، معرفی و شناسایی ساختمانهای بلندمرتبه عمومی و خدماتی که فاقد پایانکار هستند، بهطور مستقیم برعهده شهرداری است.
وی، نظر کارشناس رسمی دادگستری درخصوص ساختمانهای معرفیشده را مهم دانست و افزود: لیست ساختمانهایی که به نظر، فاقد استحکام بنا هستند، از طرف شهرداری و سازمان نظام مهندسی ساختمان ارایه میشود تا طبق نظر کارشناس رسمی دادگستری، موارد مشکلدار برای بررسی به کمیسیون ماده ۱۰۰ ارجاع شود.
شهردار کرمان افزود: در مرحله ارجاع به کارشناس رسمی دادگستری و اعلامنظر صریح کارشناس، باید برای ساختمانهای ناایمن اقدامات لازم را لحاظ کرد و گزارش کامل ارایه داد.
شعرباف، با تاکید بر آییننامه ابلاغی وزارت کشور، گفت: در برخورد با ناایمن بودن ساختوسازها باید بهطور جدی جلوی تخلفات بایستیم و در مرحله بهرهبرداری، ضمن دادن تذکر برای رفع خطر و مشخصکردن مهلت مقرر، جلوی اینگونه فعالیتها را بگیریم.
وی بیان کرد: بنابراین، در فاز شناسایی و برخورد با ساختوسازهای غیرایمن، باید به یک تصمیم جدی و یکپارچه برسیم.
شهردار کرمان در ادامه، از شهرداران مناطق خواست درخصوص نحوه سازِکار اجرایی و تهیه لیست ساختمانهای مدنظر، موارد را مطرح کنند.
شعرباف، شناسایی ساختمانهای مهم و عمومی فاقد استحکام بنا را در اولویت قرار داد و ضمن اعلام آمادگی برای تشکیل کمیتهای در این خصوص، افزود: وظیفه داریم موارد مبهم و مشکوک را لیست کرده و اعلام کنیم.
وی با تاکید بر اینکه تشخیص ایمنی ساختمان کار سادهای نیست و روند پیچیدهای دارد، تصریح کرد: شهرداری نمیتواند بهطور قطعی درخصوص استحکام بنای ساختمانها اظهار نظر فنی کند و این وظیفه برعهده مرجع دیگری است.
شهردار کرمان، به وجود تعداد زیادی ساختمان دارای پروانه ساخت اما بدون پایانکار اشاره کرد و ادامه داد: شناسایی اینگونه سازهها از لحاظ درآمدی و از نظر استحکام، برای شهرداری مهم و لازم است تا مناطق پنجگانه گزارش کاملی از این نوع ساختمانها اریه دهند.
شعرباف افزود: ساختمانهایی که پایانکار ندارند و بالای پنجطبقه و عمومی هستند، با احتمال ناایمن بودن، در گزارش نهایی اعلام شود و مواردی که مردم در سامانه ۱۳۷ گزارش دادهاند نیز، مدنظر قرار گیرد.
آیتمهای ایمنیِ مدنظر سازمان آتشنشانی لحاظ شود
معاون شهرسازی و معماری شهردار کرمان هم، با بیان اینکه قبل از این بخشنامه، در گذشته ضمن شناسایی ساختمانهای پُرخطر، برای پیگیریِ روند قانونی، به شورای شهر ارایه میشد، گفت: بعد از حادثه ساختمان «متروپل» و با ابلاغ آییننامه وزارت کشور، بهصورت جدی باید به موضوع استحکام بنای ساختمانها پرداخته شود.
محسن پوراسماعیلی، تمرکز اصلی را بر ساختمانهای بالای چهارطبقه، مهم و عمومی دانست و با بیان اینکه ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها، به رعایت موارد فنی و ایمنی تاکید دارد، افزود: اصل بر گزارش استحکام بنای مهندس ناظر گذاشته شده است.
وی با بیان اینکه هرچند در این ابلاغیه، ساختمانهای مهم و عمومی در اولویت قرار دارد، اما تعریف ما از این نوع ساختمانها، باید روشن و مشخص باشد، افزود: با توجه به اهمیت ایمنی ساختمانهای عمومی، در اولین مرحله باید با سازمان نظام مهندسی ساختمان که نقش مهمی در این خصوص دارد، جلسهای برگزار شود.
پوراسماعیلی، اصلیترین و پایهایترین موضوع استحکام بنا در کرمان را خاک و پی ساختمان دانست و گفت: ساختمانهای مهم و بلندمرتبه در مناطق پنجگانه مشخص هستند و علاوه بر استحکام، باید آیتمهای ایمنیِ مدنظر سازمان آتشنشانی نیز در مورد آنها لحاظ شده و موارد دستهبندی شوند.
معاون شهرسازی و معماری شهردار کرمان، بیان کرد: پیشنهاد میشود جلسهای با مدیریت بحران شهرداری، سازمان نظام مهندسی ساختمان، راه و شهرسازی، کانون رسمی کارشناسان دادگستری و یک نفر از مرجع قضایی برگزار و با تشکیل کارگروه یا کمیتهای با این موضوع، ساختمانهای ناایمن بهصورت مشخص بررسی شود.
پوراسماعیلی افزود: نهتنها ساختمانهای عمومی، بلکه بسیاری از ساختمانهای دولتی نیز شرایط استحکام را ندارند.
دبیر ستاد مدیریت بحران و پدافند غیرعامل شهرداری کرمان نیز در این نشست، با اشاره به حادثه برج «متروپل» در «آبادان» و لزوم توجه و نظارت مسئولان و سازمانهای ذیربط گفت: این اتفاق به ورود وزارت کشور و نهاد ریاستجمهوری و تنظیم صورتجلسه و تدوین آییننامهای خاص منجر شده است.
محمدرضا عسکری، با استناد به آییننامه ابلاغی از وزارت کشور به کلانشهرها و با تاکید بر اینکه درخصوص معرفی و شناسایی ساختمانهای ناایمن، موظف به ارایه پاسخ به دادگستری هستیم، از شهرداران مناطق خواست با شناسایی و معرفی ساختمانهای ناایمن، با درنظر گرفتن موارد مهم و عمومی، با ستاد مدیریت بحران شهرداری همکاری کنند.
وی در توضیح موارد مهم این آییننامه، به بند ۱۴ ماده ۵۵ قانون شهرداریها مبتنی بر لزوم شناسایی ساختمانهای ناایمن و پُرخطر اشاره کرد و افزود: طبق این ماده، باید هشدارهای لازم بهصورت رسمی و با تعیین مهلت مقرر برای رفع خطر، به مالک ابلاغ شود و پس از پایان مهلت و عدم اقدام مالک، با هماهنگی مراجع قضایی، جلوی بهرهبرداری از این ساختمانها گرفته شود.
عسکری، ادامه داد: طبق یکی از بندهای مهم این آییننامه، اعلام شده تا مراجع صدور پروانه ساختمانی نسبت به شناسایی ساختمانهای بدون پایانکار با در نظرگرفتن اولویت ساختمانهای بلندمرتبه، مهم و عمومی، اقدام کنند و در صورت وجود تخلف در مسایل مربوط به ایمنی، پایداری و استحکام بنا، طبق تشخیص کارشناس رسمی دادگستری و یا مهندس ناظر، گزارش تخلفات این نوع ساختمانها را بهطور سریع برای صدور رای به کمیسیون ماده ۱۰۰ ارجاع دهند.
لینک اصل خبر در سایت شهرداری کرمان
نظرات