کمبود آب برای اراضی زیر کشت در خوزستان
مسئول کمیته منطقهای آبیاری و زهکشی خوزستان گفت: استان نسبت به میزان اراضی زیر کشت موجود با کمبود آب مواجه است.
به گزارش بنانیوز به نقل از روابط عمومی سازمان آب و برق خوزستان، سید محمود کاشفی پور در کارگاه آموزشی یک روزه توسعه آبیاری تحت فشار در خوزستان، اظهار داشت: علاوه بر مسئله کمیت آب مورد نیاز برای اراضی، از نظر کیفی نیز، وضعیت مطلوبی نداریم، بنابراین توسعه سیستمهای آبیاری تحت فشار در این استان از اهمیت خاصی برخوردار است.
مدرس دانشگاه شهید چمران اهواز یز بر ضرورت انجام مطالعات بیشتر در توسعه شبکههای آبیاری و زهکشی و پیش بینی سیستمهای آبیاری تحت فشار مناسبتر در برنامهریزیها، افزایش تسهیلات بانکی و ارتقای دانش استفاده از سیستمهای تحت فشار در بین کشاورزان تاکید کرد و گفت: هم اینک از سوی وزارت نیرو و سازمان آب و برق خوزستان به عنوان متولیان بخش آب و وزارت جهاد کشاورزی و سازمان جهاد کشاورزی به عنوان متولیان بخش کشاورزی که از استفاده کنندگان آب هستند، توجه خاصی به توسعه سیستمهای آبیاری تحت فشار در استان خوزستان شده است.
کاشفی پورادامه داد: در محلهایی که آب زیاد باشد و کاربران به راحتی، آب در اختیار داشته باشند، هیچ کشاورزی به دنبال سیستمهای آبیاری تحت فشار نیست، بنابراین یکی از راهکارهای موجود، تحویل حجمی آب به کشاورزان است چراکه در این صورت ارزش آب را بیشتر درک و سعی در استفاده از سامانههای با راندمان بیشتر آبیاری خواهند کرد.
مسئول کمیته منطقهای آبیاری و زهکشی استان خوزستان بیان اینکه در سطح کشور هم اکنون در ۱۱٫۶ درصد از اراضی سیستمهای آبیاری تحت فشار استفاده میشود، اظهار داشت: سازمان آب و برق خوزستان به عنوان یکی از مهمترین ارگانها در بخش آب، به آبیاری تحت فشار اهتمام فوق العاده دارد.
همچنین معاون طرح و توسعه شبکههای آبیاری و زهکشی سازمان آب و برق خوزستان گفت: از مجموع ۱٫۱ میلیون هکتار شبکه آبیاری مطالعه شده در استان، ۳۶۰هزار هکتار به بهرهبرداری رسیده است.
محمدرضا تندروافزود: تاکنون حدود یک میلیون و ۱۰۰ هزار هکتار از این اراضی مطالعه شده، ۳۶۰ هزار هکتار شبکه اصلی در دست بهرهبرداری و برای حدود ۳۰۰ هزار هکتار دیگر اسناد مناقصه آماده اجراست.
وی اضافه کرد: با تامین اعتبارات، این شبکهها به تدریج به مرحله اجرا میرود که در بخشی از اراضی نیز مطالعات مرحله دوم شبکههای آبیاری و زهکشی در دست انجام است.
تندرو گفت: مطالعه و اجرای شبکههای آبیاری تحت فشار به دلیل اینکه در مزارع صورت میگیرد و جزو شبکههای فرعی محسوب میشود، به عهده سازمان جهاد کشاورزی است.
وی خاطرنشان کرد: یکی از اقداماتی که به صورت مشترک بین این سازمان و سازمان آب و برق خوزستان انجام شده، اجرای شبکه آبیاری تحت فشار شرق «گرگر» در وسعت ۶ هزار و ۵۰۰ هکتار است.
این مقام مسئول در سازمان آب و برق خوزستان اظهار داشت: در سطح استان با توجه به ویژگیهای اقلیمی و شرایط خاک، محدودیتهایی در بخش قابل توجهی از اراضی به لحاظ توسعه شبکه آبیاری تحت فشار داریم، اما برای سالهای آینده در بخشهای مستعد، گسترش شبکه آبیاری تحت فشار برنامهریزی شده است.
تندرو با اشاره به محدودیتهای خاک، شوری اراضی، اقلیم و شرایط جوی در بخشهایی از اراضی استان، توسعه آبیاری سطحی در مطالعات را گزینه اصلح و برتر دانست و افزود: امید میرود در دهههای آینده با گسترش فناوری در بخشی از این اراضی امکان توسعه آبیاری تحت فشار فراهم شود.
نظرات