به گزارش شهریار، فصل مشترک نذورات تمام موکبهای ایرانی و عربی، نان است؛ سه حرف ساده و دلنشین، ترجمان برکت و قناعت و سادگی که در موکب جنتالحسین(ع)، شور و شوق تبریز و آذربایجان را به همراه دارد.
هر جا سفرهای گشوده باشد و ضیافتی بر پا شود، غذای میهمان، هر قدر هم رنگین باشد، چشم حاضران، پیش از هر چیز، در پی تکهنانی تازه است.فضیلت نان به قدری برجسته است که روایات اهلبیت علیهمالسلام بر رعایت حرمت و قداست نان تاکید دارد.نبی مکرم اسلام(ص) در یکی از نیایشهای زیبایی که در اصول کافی روایت شده، میفرمایند: «بار خدایا! برای ما در نان برکت قرار ده و میان ما و آن جدایی مینداز»
نان، ارمغان برکت، قناعت و سادگی
نان داغی که آغشته به حالوهوای میعاد حسینی باشد، ارمغانِ برکت دارد و پیغام قناعت و سلامت و سادگی.
موکبهای اربعین حسینی(ع) در مسیرهای منتهی به حرم، رنگینکمانی از طبخ نذورات گرم است؛ عطر قرمهها و کبابها و کوکوها و آشهای ایرانی و عربی، هوش از دل وجان میرباید، با این حال، فصل مشترک نذورات تمام موکبها «نان» است؛ سه حرف نامآشنا که با تمام سادگی، ترجمان برکت و قناعت و سادگی است.
نانواهای مجرب، پای دستگاه گردون طبخ نان
موکب جنتالحسین(ع) شهرداری تبریز، به عنوان یکی از مجموعههای قدیمی در میان شهرداریهای کشور، از نخستین سال فعالیت در کربلای معلی، با راهاندازی واحد خبازی، در تامین نان گرم مورد نیاز میهمانان آستین همت بالا زدهاست.
امسال، به رغم مشکلات رایج در تامین آرد موردنیاز، فعالیت واحد نانوایی، از همان نخستین روز برپایی موکب، با پشتیبانی و حمایتهای مردمی، آغاز شدهاست.
ماشین مکانیزه گردان، ضامن کیفیت و سرعت طبخ نان است. دو خادم نامآشنای موکب، نانوایی موکب را بر عهدهداند: ایوب بایرامی و مقصود علیپور، از نیروهای توانمند فرهنگسرای الغدیر هستند که از نخستین سالهای برپایی موکب، داوطلبانه وارد گود شدهاند و تنور موکب را داغ نگه داشتهاند.
نان لواش و بربری تازه، با کیفیت بالا و حداقل دورریز
ایوب بایرامی با بیان اینکه طبق برنامه آماری روزانه، قرار است هزاران قرص در انواع مختلف نان بربری و لواش، روزانه طبخ و در اختیار میهمانان و عزاداران قرار بگیرد، میگوید: طبخ نان، مطابق نیاز روزمره صورت میگیرد تا بدین ترتیب، هم کیفیت نان بالا باشد و هم دورریز نان، به حداقل ممکن برسد.
وی اضافه میکند: کار خود بنده نانوایی نیست، اما از نوجوانی با این حرفه آشنا هستم، وقتی چند سال پیش متوجه نیاز موکب به فعالیت نانوایی شدم، با شوق، داوطلب شدم؛ به هر حال، سفره کرم آقا امام حسین (ع) است و چه سعادتی بالاتر از اینکه طبخ نان گرم این سفره را عهدهدار باشیم.
آتش تنور و گرمای طاقتفرسای کربلا، سخت اما شیرین
از مقصود علیپور، دیگر نانوای موکب میپرسم، در این گرمای طاقتفرسای کربلا، چطور پای تنور میایستید، میگوید: بله، گرما سخت است، اما شوق کار در موکب و اینکه نان تازه، به دست میهمانان بدهی، هر سختی را آسان میکند.
وی خاطرنشان میکند: اگر خدا بخواهد، تا اربعین حسینی اینجا کار میکنیم؛ روزها پای تنور هستیم و شبها ساعتی را در حرم خلوت میکنیم؛ تا سال بعد و سالهای بعد که اگر عمری و توفیقی باشد، دوباره تنور موکب را آتش کنیم.
فرشید باغشمال / کربلای معلی
نظرات