شهریار تبریز / مهراب محرابینیا: این واقعیت در مورد زیرساختهای شهری نیز صدق میکند؛ به این صورت که هر چقدر چشماندازهای یک منطقه به رنگ تیره باشد، میزان جذب خورشید در آنها بیشتر از سایر مناطق خواهد بود ودر نتیجه دمای هوا در آنها نیز بالاتر است. طی یک دهه گذشته، این موضوع از اهمیت ویژهای بین مدیران شهری برخوردار شده است و آنها را به اتخاذ اقداماتی در راستای تغییر رنگ چشماندازهای شهری وا داشته است.
پشت بامهای تیره برای خانههای جدید ساخته شده در محله حومهای ویلتون به عنوان بخشی از برنامهریزی شهری برای مقابله با تغییرات اقلیمی و کاهش دما در شهر ویلتون ممنوع شده است.
پس از بررسی عوامل مختلف دخیل بر افزایش دما، مدیریت شهری نیو ساوت ولز((New South Wales، ایالتی در جنوب شرقی استرالیا، به این نتیجه رسیدند که پوشش تیره رنگ درسراسر شهر نقش مهمی در تغییرات اقلیمی آن منطقه ایفا میکند که این امر به نوبه خود، سلامت جسمی و حتی روانی شهروندان را به طور قابل توجهی تحت تاثیر قرار داده است. از اینرو، مطابق برنامهریزی صورت گرفته توسط مدیران شهری، قانون جدیدی برای ساخت و ساز اتخاذ شده که بر آن اساس رنگ بامهای خانههای تازه ساخته شده باید روشن باشند و همچنین واحدهای مسکونی باید مکانی برای کاشت یک درخت داشته باشند. با بکارگیری این ایدهها، امید است که در این محله حومهای ویلتون که خانهها با پشت بامهای تیره زیاد وجو دارد با گرمای شهری مقابله شود.
راب استروک وزیر برنامهریزی و فضاهای عمومی گفت: غرب استرالیا تجربه دمای بالاتر از ۵۰ درجه را هم اخیراً در تابستان تجربه کرده است. "نیاز برای سازگاری و کاهش گرمای شهری چالش آینده نیست، بلکه همیشه با ماست"
شهرها گرما را بواسطه ساختمانهای بتنی و جاده های آسفالت شده جذب میکنند. بنابراین، روشنتر بودن رنگ بامها و دیواره موجب به حداقل رسیدن جذب گرمای خورشید و بازتابش بیشتر نور شده و دمای داخل ساختمانها را پایین تر نگه میدارد.
پشت بامهای خنک موج گرما را کاهش میدهند
پنل بین دولتی تغییرات اقلیمی نشان میدهد که از زمان انقلاب صنعتی در استرالیا بواسطه تغییرات اقلیمی ساخته بشرمتوسط دما تا ۱.۴ درجه سانتیگراد افزایش یافته است. این بدین معنی است که کشور با سرعت بیشتری نسبت به دمای متوسط جهانی گرمتر میشود و همین امر تغییرات اقلیمی را در همه نقاط این کشور تشدید کرده است ودر صورت کنترل نشدن منجر به وقوع فجایعی در دهههای آینده خواهد شد. با توجه به تاثیر جزایر گرمایی شهری، این امر در شهرهایی نظیر سیدنی و ویلتون و سایر مناطق غربی بیشتر احساس خواهد شد ومطابق پیشبینیهای کارشناسان مربوطه، زیستپذیری در آنها به حداقل خواهد رسید ودر نتیجه اکثر ساکنین برای ادامه زندگی به سایر مناطق کشور خواهند رفت.
بیش از ۹۰۰۰ خانه برای ویلتون برنامه ریزی شده است
طرح کنترل توسعه ویلتون درجهت کاهش دما امیدوار است که بیش از ۹۰۰۰ خانه تابآور در این منطقه ساخته شود که هیچ کدام از آنها پشت بامهای تیره که گرما را به خود جذب کند نداشته باشد و با کاهش انتشارات کربنی دمای محیط را به حداقل برساند.
سباستین پفاتسچ، دانشیار علوم اکوسیستم شهری در دانشگاه سیدنی غربی گفت: "پیشبینیهای سازگاری با کووید نشان میدهد که تا سال ۲۰۳۰، قرار است ۴۰۰۰۰۰ نفر دیگر را در این منطقه اسکان دهیم".
وی اضافه کرد: "اگر ما بخواهیم ساختمانهای جدید را با بامهای تیره بسازیم، در واقع ما برای این افراد تنوری میسازیم که باید همه از آن فرار کنند". در حالیکه، با روشن رنگکردن بامها، دمای سطح ساختمانها تا ۴۰ درجه کاهش مییابد. بامهای تیره منجر به بالا رفتن هزینه برق مورد نیاز برای خنککردن خانه ها میشود.
تحقیقات نشان دادهاند که بامهای روشنتر شدت گرمای شهری را تا ۲ درجه سانتیگراد و اثرات جزایر گرمایی را تا ۲۳ درجه سانتیگراد کاهش میدهند. این امررا میتوان با یک رنگ سفید ساده مانند برنامه بامهای خنک نیویورک و برنامه اجرایی گرمای شهراحمد آباد در غرب هند عملیاتی کرد. با این تفاسیر، برنامهریزان ویلتون احداث خانههایی با بامها و دیوارهای سفید رنگ را به یک قانون تبدیل کردهاند و امیدوارند این اقدام در زمینه تغییرات اقلیمی اثرات و نتایج مثبتی برای مردم منطقه به همراه داشته باشند.
ابتکارات جدیدی از قبیل رنگ فلورسنت که توسط شرکت معماری UNStudio هلند و فرمولاسیون متشکل از باریوم که توسط دانشگاه پردو توسعه یافتهاند منجر به پیدایش فنآوریهای پیشرفته در این زمینه شده است.
نیو ساوت ولز (New South Wales)، ایالتی در جنوب شرقی استرالیا ، که با نام ولز جنوبی نو هم شناخته میشود. مرکز این ایالت سیدنی است که معروفترین و بزرگترین شهر استرالیا نیز هست. این ایالت در جنوب شرقی استرالیا قرارگرفته که با شهرهای ساحلی و پارکهای ملی متمایز شده است.
نظرات