چایخانه و شربتخانه موکب، جرعه‌ای به یاد تشنگان

چایخانه و شربتخانه موکب، جرعه‌ای به یاد تشنگان

شهریار تبریز/فرشید باغشمال: کربلا، سراسر «روضه آب» است؛ تاریخ این بیابان گرم و سوزان -که امروز نام شهر به خود گرفته است- منظومه تشنگی آل‌الله است؛ خاصه این‌که میعاد اربعین حسینی باشد و یورش بی‌نظیر گرما و انبوه جمعیت.

سقایی، حاجت‌بخش تشنگان و سنت دیرپای زیارت

«سفر اربعین» از قدیم با کاروانسراها و سقاخانه‌های بین راهی پیوند دارد. این پیوند، به قدری عمیق است که «سقایی» توانسته به عنوان یک سنت دیرپا در میان باورهای مذهبی، تثبیت شود. چه بسیار سقاخانه‌های کوچک در کنج کاروانسراهای دور دست، که با یاد سقای دشت کربلا، حاجت زائران را پاسخ داده و گرهی از قلبی گشوده‌اند.

حالا گویی از پس تحولات راهسازی و شهرسازی، موکب‌های اربعین، همان نقش کاروانسراها را پذیرفته‌اند و چایخانه‌ها و شربتخانه‌ها، همچون سقاخانه‌های کوچک سرپایی، مرهم بر تشنگی زائران می‌گذارند.

از شربت زعفران و گلاب و آبلیمو تا خاکشیر و ریحان

حسن کرامت، از خادمان با تجربه موکب، که کار پخش عمده‌ای از نذورات را بر عهده دارد، می‌گوید: از نخستین روز برپایی موکب جنت‌الحسین(ع) شهرداری تبریز، ایستگاه توزیع چای و شربت، بی‌وقفه در موکب توزیع می‌شود.

وی ادامه می‌دهد: با توجه به گرمای هوا، انواع شربت زعفران، گلاب، آبلیمو، خاکشیر و ریحان، در میان زائران توزیع شده‌ است. در سایر موکب‌ها هم نوشیدنی‌هایی توزیع می‌شود، اما تنوعی که در نذورات موکب ما هست را فکر نکنم در جای دیگری پیدا کنید.

به گفته این خادم، با توجه به کمک‌های مردمی و هماهنگی‌های خوب با کارگاه‌های یخ‌سازی کربلا، روزانه در دو نوبت، یخ تحویل موکب داده می‌شود و همین باعث می‌شود  شربت خنک و آب گوارا به دست زائران برسانیم.

چای، پای ثابت روضه و هیئت و موکب

چای، بخش جدانشدنی هر هیئت و موکب است. عصاره‌ای که خستگی و تشنگی را با هم، علاج می‌کند و طعم شیرین‌اش تا چند ساعت در کام باقی می‌ماند.

احسان ِ چای در میان موکب‌های اربعین، تفاوت‌هایی با ایران دارد. اول این که اندازه لیوان‌های کاغذی، کوچک‌تر از لیوان‌هایی است که در ایران رواج دارد و دوم این‌که قند در عراق، به ندرت یافت می‌شود. عرب‌ها بیشتر چای را با شکر می‌نوشند، با این حال، چای ایرانی و عربی، با قندهای حبه‌ای کوچک به همراه شکر، در موکب جنت‌الحسین(ع) در اختیار زائران است، تا عموم زائران امکان استفاده از این نوشیدنی محبوب را داشته باشند.

اصول پسماند را تا حد امکان در نذورات اعمال می‌کنیم

توزیع شربت، در لیوان‌های یکبار مصرف شفاف، و توزیع چای در لیوان‌های یکبار مصرف کاغذی است.

استکان‌های شیشه‌ای نیز که بسیار مورد اقبال زائران است، در هر نوبت، شست‌وشو می‌شود.

استقرار باکس‌های زباله در مقابل موکب و تلاش مداوم پاکبان‌ها باعث شده، کمتر نمودی از زباله ظروف در مقابل موکب باشد.

خادم بخش نذورات موکب، یادآور می‌شود: در این بخش نیز تمهیداتی اندیشیده‌ شده‌ است؛ نوبت‌های بارگیری و تخلیه زباله‌های موکب را افزایش داده‌ایم و همکاری نزدیکی با عوامل خدماتی بلدیه کربلا داریم.

لینک اصل خبر در سایت شهرداری تبریز

    منبع خبر

    شهرداری تبریز

    شهرداری تبریز

    شهرداری تبریز یک شهرداری در شهر تبریز می باشد

      نظرات