شهریار تبریز/مهراب محرابینیا: زبالهها کم کم بر روی هم انباشته میشوند و تودههای بزرگی را شکل میدهند و جان هزاران آبزی را به خطر میاندازند. بطریهای آب و نوشابه، کیسههای پلاستیکی و زبالههای دیگر هر روز از خیابانها و معابر شسته میشوند و به آبراهها راه پیدا میکنند و مطالعات نشان میدهد که این میزان زباله معادل ۵۸۰ هزار قطعه پلاستیکی به ازای هر کیلومتر مربع اقیانوسهاست. همین پلاستیکها تاثیری ویرانگر روی حیات در دریا دارد و هر روز هم وضعیت وخیمتر میشود.
شهرداری آرهوس در ۲۰ ماه گذشته با مدیریت خود توانسته است ۱۰۰ هزار نوع زباله را از رودخانه شهر که به دریا منتهی میشود جمع آوری کند. این امر به کمک یک ربات محقق شده است به طوری که این ربات زبالهها را جمع آوری کرده و آنها را در داخل کانتینرهای مخصوصی قرار میدهد.
آرهوس دومین شهر بزرگ دانمارک است که در فاصله ۱۸۷ کیلومتری شمال غربی کپنهاگ قرار دارد. آرهوس، از شهرهای دانشگاهی کشور دانمارک به شمار میرود و در استان یوتلاند در غرب این کشور واقع است.
این دستگاه که سی پروتکت وان SeaProtectorOne)) نام دارد کار خود را به نحوی انجا داده است که مقامات محلی تمایل دارند تا بهمن ماه ۱۴۰۵ آن را در اختیار داشته باشند. این نرمافزار کاربردی که توسط شرکت تصفیه آب All in On Green که توانایی و پتانسیل حل آلودگی پلاستیکی ناشی از شهرهای رودخانهمحوررا در اروپا دارد طراحی شده است.
رودخانهها منشاء ۹۰درصد زبالههای پلاستیکی اقیانوسها
این ربات شامل یک برج بوده که بر روی خشکی نصب شده است و یک مانع جمعآوریکننده مجهز به تسمه انتقال و واحد فیلتر به آن متصل است. این مانع بطور خودکار سطح آب را دنبال کرده و بدین طریق واحد فیلتر بطور مدوام آب را برای اجسام خارجی فیلتر میکند.
این پروسه در فاصله بین سطح آب و ۳۰ سانتی متر در زیر آن اتفاق میافتد. تجربه نشان داده است که اغلب زبالهها در این عمق شناور هستند.
سی پروتکت وان سنسورهایی را تلفیق کرده است که وقتی که ربات نیاز داشته باشد تا از زباله خالی شود شناسایی می کند. موقع تخلیه، واحد فیلتر وارد عمل شده و تمامی زباله ها از طریق تسمه انتقال به کانتینرهای مخصوص جمع آوری زباله ریخته می شوند.
این ربات همچنین به دوربینهای حرارتی مجهز بوده و موقعی که دریانوردان، موجسواران و شناگران نزدیک میشوند آنها را شناسایی میکند. در چنین مواردی، مانع و دیوار حائل ربات بالا رفته و عبور آزاد ایجاد میکند. برق این ربات توسط سلولهای خورشیدی ساخته شده در داخل آن یا توسط شبکه اصلی تامین میشود.
سالانه معادل وزن ۵۷۰۰۰ نهنگ آبی، زبالههای پلاستیکی وارد اقیانوسهای جهان میشوند. حداقل ۹۰درصد این زبالههای پلاستیکی که در اقیانوسها شناور هستند از طریق سیستمهای رودخانهای به دریاها ختم میشوند.
پیتر گرونکار، استاد زیستشناسی دریایی در دانشگاه آرهوس در این رابطه گفت:" در دریا، زباله به سرعت پراکنده میشود و جمعآوری آن سخت است. درحالیکه با بکارگیری این ربات جمعآوری سیستماتیک زباله در یک منطقه محدود بدون ایجاد مزاحمت برای ماهیها و پرندگان امکان پذیر است".
نظرات