تیمیشوارا، پایتخت فرهنگی اروپا در سال ۲۰۲۳

تیمیشوارا، پایتخت فرهنگی اروپا در سال ۲۰۲۳

شهریار تبریز/مهراب محرابی‌نیا: با انتخاب تیمیشوارا با عنوان پایتخت فرهنگی اروپا در سال ۲۰۲۳، این شهر اهداف خود را با تمرکز بر تاثیر مردم بر جامعه‌ای که در آن زندگی می‌کنند شکل داد. بنابراین، هدف این شهر تبدیل‌شدن به شهری است که در آن برتری فرهنگی غالب است و به شهروندان خود این اطمینان را می‌دهد که از طریق مشارکت‌، می‌توانیم تغییرات قابل توجهی را در شهر تیمیشوارا ایجاد کنیم.

منطقه بانات (Banat) طی قرن‌ها گستره فرهنگی متنوعی را تشکیل داده است، این منطقه که یک منطقه جغرافیایی و تاریخی در اروپای مرکزی است در حال حاضر میزبان بیش از ۳۰ جامعه فرهنگی است که در میان آنها رومانیایی‌ها، آلمانی‌ها، مجارها، صرب‌ها، کروات‌ها، ایتالیایی‌ها، اسپانیایی‌ها و بلغاری‌ها زندگی می‌کنند. ایجاد نهادهای عمومی بویژه برای شهروندان اروپایی که ساکن تیمیشوارا هستند باعث شد که گستره فرهنگی به ارزش افزوده شهر تبدیل شود.

در سال ۱۷۷۱ در تیمیشورا، اولین روزنامه آلمانی زبان در اروپای مرکزی و جنوب شرقی به نام Temeswarer Nachrichten چاپ شد. همچنین این شهر محل اولین کتابخانه عمومی و اولین نمایش فیلم بود و در حال حاضر، تیمیشورا دارای سه تئاتر دولتی به سه زبان مختلف است. بین سال‌های ۱۸۸۰ تا ۱۹۱۴، تیمیشورا مهم‌ترین شهر صنعتی، تجاری، مالی و فرهنگی منطقه بود که به دلیل برتری هنری در موسیقی، ادبیات، نقاشی، مجسمه‌سازی و معماری و همچنین نوآوری‌های فنی و علمی مورد تحسین همگان بوده است.

در سال ۲۰۲۳، تمرکز اصلی برروی ترویج سفر اروپایی تیمیشوارا است، که از طریق آن به شرکای اروپایی و بین‌المللی خود این فرصت را می‌دهد تا فرهنگ خودشان را به عنوان بخشی از میراث مشترک اروپایی ما معرفی کنند.

شهر خود را روشن کن!

تیمیشوارای رومانی پس از دو سال تاخیر در نهایت عنوان پایتخت فرهنگی اروپا در سال ۲۰۲۳ را از آن خود کرد. شهر رومانیایی تیمیشوارا که به‌عنوان مرکز اصلی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی غرب کشور رومانی نیز شناخته می‌شود، در نهایت با شعار «نور خود را بر شهر بتابان و آن را روشن کن»، عنوان پایتخت فرهنگی اروپا را در سال ۲۰۲۳ از آن خود کرد. این شعار در راستای تشویق مردم جهان به سفر در فضاهای تاریک و روشن و بازکشف این شهر باستانی برگزیده شده و هدف این است که میزبان خوبی برای بازدیدکنندگانی که به هنر، فرهنگ، فناوری، معماری و آموزش علاقمند هستند باشد.

نور تیمیشوارا در طول تاریخ چه از نظر عملی و چه از منظر نمادین نقش اساسی داشته است. "شهرت را روشن کن! " شعاری است که حول نور تنظیم شده است و منعکس کننده سفر از فرد عادی به شهروند آگاه و متعهد اروپایی است، جایی که ارزش‌ها و اشتیاق جامعه ریشه دوانده است.

برای درک تاثیر رویدادهای تاریخی بر توسعه هویت فرهنگی، گفتنی است است که در سال ۱۹۸۹، جرقه های انقلاب علیه رژیم Ceauşist در خیابان‌های تیمیشوارا شعله‌ور شد و تحولات بین قاره ای را در طول سال‌ها برانگیخت. شهر زیبا روی رودخانه بگا روح و ترویج‌دهنده منطقه بود، پلی بین امپراتوری اتریش- مجارستان و اروپای جنوب شرقی، که از طریق شهروندان خود توانست در مواقع بحران، الهام بخش  دیگران بوده و آنها را برای انجام کار مشابه متحد کند.

با این شعار، تیمیشوارا می‌خواهد دعوت به تلاش مضاعف را راه‌اندازی کند: از یک سو، نور خود را بتابان - شهروندان را تشویق می‌کند تا آزادانه ارزش‌ها و نگرش‌های خود را که به بیان استعاری به عنوان "نور درونی" توصیف می‌شود، بیان کنند، و از سوی دیگر، با کمک این نور تاریکی و انفعال اطراف خود از طریق یک فرآیند مدنی از بین ببرد.

هدف این شهر این است که انرژی مدنی را به حرکت درآورده و ارزش‌های شهرهای اروپایی دیگر را که به آنها اعتقاد دارند را صادرکند تا نگرش باز ودوراندیشانه را در بین شهروندان تحریک کند.

برنامه پایتخت فرهنگی اروپا در سال ۲۰۲۳ با رویکرد بلندپروازانه برجسته‌سازی مردم، میراث فرهنگی و آینده تیمیشوارا در نظر دارد گردشگران بیشتری را به سمت این شهر جذب کند و با تمرکز ویژه بر جامعه و فرهنگ محلی آن، سرسختانه بر این رویکرد پافشاری می‌کند. بر اساس داده‌های ارائه‌شده، تیمیشوارا ظرفیت پذیرش هم‌زمان بیش از ۱۰ هزار گردشگر را در خود دارد و در کل ۱۲ ماه سال قادر به ارائه شگفتی‌های دیدنی به بازدیدکنندگان خود است. پایتخت فرهنگی اروپا شهری در قاره اروپا است که هر ساله توسط اتحادیه اروپا برای مدت یک سال معرفی می‌شود؛ سالی که در آن شهر بر اجرای برنامه‌های فرهنگی متعدد با محوریت فرهنگ و هنر اروپا تمرکز می‌کند.

انتخاب یک شهر به عنوان پایتخت فرهنگی اروپا این فرصت مهم را به آن شهر می‌دهد که منفعت‌های گستردهٔ فرهنگی، اجتماعی، و اقتصادی ببرد و به جمعیت شهر امکان دهد تا با تغییر چهره شهر و پشتیبانی از برنامه‌های فرهنگی ارتباط خود با جهانیان را افزایش دهند و جایگاه بین‌المللی شهرشان را بالا برند. شهر آتن در یونان نخستین شهری بود که چنین عنوانی را به دست آورد. ایده آغازین این طرح توسط ملینا مرکوری ، که بعدها وزیر فرهنگ یونان شد، در ۱۹۸۳ مطرح گردید. تصمیم پارلمان اروپا و مجمع ۲۴ می ۱۹۹۹ باعث ارائه طرحی برای انتخاب شهرهایی در این اتحادیه به عنوان پایتخت‌های فرهنگی شد. به هر عضو اتحادیه اروپا این فرصت داده شده‌است تا به نوبت شهری از خود را به عنوان پایتخت فرهنگی نامزد کند.

_______________________________

ترجمه:

https://timisoara2023.eu/en/about/

لینک اصل خبر در سایت شهرداری تبریز

    منبع خبر

    شهرداری تبریز

    شهرداری تبریز

    شهرداری تبریز یک شهرداری در شهر تبریز می باشد

      نظرات