راهكار برق براي مديريت شبكه در تابستان / لزوم آموزش ...
به گزارش
پايگاه خبري توانير
به نقل از خبرگزاري مهر، صنعت برق از مهمترين صنايع زيربنايي و راهبردي براي توسعه و پيشرفت كشور است كه گردش چرخ هاي اقتصادي، توسعه صنعتي و تأمين رفاه اجتماعي به پايداري و دوام آن وابسته بوده و هرگونه اختلال در پايداري آن ضربه اي جبران ناپذير به واحدهاي صنعتي وارد مي كند.به همين دليل صنعت برق با در نظر گرفتن محدوديت هاي كنوني در تأمين برق و ناترازي موجود، زمينه هاي همكاري صنايع را با برق فراهم كرد كه در اين جهتصنايع كوچك و خرد در داخل شهرك ها، تنها 12 ساعت در هفته با برنامه مديريت بار برق همكاري خواهند داشت براي رفع آن نيز مي توانند با جابه جايي يك شيفت كاري، فعاليت خود را بدون محدوديت ادامه دهند.
از سوي ديگر بايد افزود كه بيشتر راهكارهاي صرفه جويي در مصرف انرژي، بدون هزينه و يا كم هزينه هستند. كاهش هزينه هاي برق مصرفي بخش كوچكي از نتايج حاصل از بهينه سازي مصرف انرژي است، نتايج بسيار قابل توجه ديگر آن افزايش طول عمر تجهيزات الكتريكي، كاهش دفعات خرابي و در نتيجه كاهش هزينه هاي توقف خط توليد است.
نكته قابل توجه اينكه راهكارهاي پر هزينه نيز بازگشت سرمايه قابل قبولي (1 تا 3 سال) دارند. اين راهكارها عمدتاً مرتبط با تغيير فناوري يا فرآيند هستند و موجب صرفه جويي قابل ملاحظه اي در مصارف انرژي الكتريكي مي شوند.
با كاهش تدريجي بهاي تجهيزات بهينه سازي مصرف، افزايش قيمت انرژي و بالا رفتن حساسيت ها نسبت به تداوم تأمين برق، اجراي راهكارهاي هزينه بر، هر سال ارزان تر شده و از توجيه اقتصادي بيشتري برخوردار مي شوند.
دو روش اصلي مديريت مصرف در صنايع جابه جايي زمان و بهبود بازده تجهيزات و فرآيند است. بسياري از مشتركين مي توانند با برنامه ريزي مناسب، بخشي از مصارف انرژي الكتريكي خود را از ساعات اوج مصرف به ديگر ساعات و ترجيحاً" به ساعات كم باري انتقال دهند و از تعرفه هاي تخفيف دار در اين بازه هاي زماني استفاده كنند.
در اين ميان مديريت مصرف انرژي از طريق جابه جايي بار غالباً بسيار كم هزينه بوده و نياز به برنامه ريزي و ايجاد انضباط كاري دارد.
در عين حال بهينه سازي مصارف سيستم روشنايي، هوشمند سازي سيستم روشنايي و سرمايشي، بهره گيري از نور طبيعي روز با اصلاح سيستم سوله هاي صنعتي، استفاده از روش تعمير و نگهداري پيشگيرانه با هدف ثابت نگه داشتن و يا افزايش بازده موتورهاي الكتريكي و كاهش هزينه هاي جاري و بررسي و بازبيني دوره اي، روغن كاري مرتب موتورهاي و سيستم هاي داخلي و… از جمله راهكارهاي كم هزينه يا بي هزينه اي است كه مي تواند علاوه بر حفظ توان و بازده خط توليد، به كاهش مصرف انرژي و هزينه هاي صاحبان صنعت نيز مؤثر باشد.
البته از صنايع نبايد غافل ماند، زيرا براساس قانون، وزارتخانه هاي صمت و نيرو موظفند نسبت به آموزش مديران صنايع با هدف آشنايي آنان با راهكارهاي كاهش مصرف انرژي و افزايش راندمان اقدام كنند، اما شواهد حاكي از آن است كه به دليل قيمت پايين انرژي، صاحبان و مديران صنايع با وجود آنكه حدود 40 درصد از برق كشور را در اختيار دارند رغبتي به آموزش نشان نمي دهند.
براساس ماده 69 قانون اصلاح الگوي مصرف وزارتخانه هاي صمت و نيرو موظفند نسبت به تدوين و برگزاري دوره هاي آگاه سازي و آموزش كاربردي مديريت انرژي عمومي و تخصصي برق و حرارت براي مديران انرژي واحدهاي صنعتي و همچنين فارغ التحصيلان، در مركز ملي آموزش مديريت انرژي در صنعت اقدام و به آموزش گيرندگان گواهينامه اعطا كند.
اما آمارهاي تنها مركز رسمي آموزش مديريت انرژي كشور كه با همكاري ژاپن در تبريز احداث شده است، نشان مي دهد كه در بيش از 300 دوره آموزشي كه براي كارشناسان و مديران انرژي صنايع مختلف از جمله صنايع نفت، گاز و پتروشيمي، صنايع آهن و فولاد، صنايع خودرو صنايع سيمان و … و نيز سازمان هاي مختلف از جمله شركت هاي وابسته به وزارت نيرو، صدا و سيما، دخانيات، مخابرات و… اجرا شده است، بيش از 6 هزار نفر شركت داشته اند. اين در حالي است كه بر اساس آمارهاي رسمي وزارت صمت، 75 هزار و 375 واحد فعال صنعتي و معدني، مستقر در شهرك هاي صنعتي كشور تا پايان تير 1401 به ثبت رسيده است كه در صورت اضافه شدن واحدهاي صنعتي خارج از شهرك ها و صنايع بزرگ، اين به معناي آن است كه تنها 12.5 درصد از مديران صنعت كشور آموزش هاي لازم را براي مديريت مصرف انرژي در صنايع خود ديده اند.
نظرات