گزارش؛ مزيت خريد برق از بورس انرژي براي صنايع
به گزارش
پايگاه خبري توانير
به نقل از ايسنا، بورس انرژي در سال 1391 راه اندازي شد، سال 1400 دستورالعمل جديد توسعه بورس انرژي ابلاغ شد كه براساس اين دستورالعمل مشتركان بالاي يك مگاوات كه قبلاً امكان خريد برق از طريق بورس برايشان فراهم نبود مي توانند در سال 1402 برق مورد نياز خود را مستقيماً از طريق بورس انرژي خريداري كنند.
در نهايت اكنون به منظور حمايت از صنايع و سرمايه گذاران در حوزه نيروگاه ها، دستورالعمل توسعه مبادلات برق در بورس انرژي با امضاي وزير نيرو با استناد به بند "ب" ماده 44 قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه و بند "ط" تبصره 15 قانون بودجه 1401 تدوين و ابلاغ شده است.
اين دستورالعمل مزايا و امكاناتي را براي صنايع ايجاد خواهد كرد كه از آن جمله مي توان به ارتقاي امنيت و قابليت اطمينان تأمين برق با بهره گيري از سازوكار بورس در انتقال سريع و كاراي اطلاعات عرضه و تقاضا به منظور رفع سريع و كاراي كمبودهاي بالفعل و بالقوه، كاهش ريسكها و هزينه هاي معاملاتي بين توليدكنندگان و مصرف كنندگان برق اشاره كرد.
مطابق با دستورالعمل ارائه شده، شركت توانير مكلف به تضمين تحويل برق خريداري شده به تمامي خريداران برق از بورس است، به اين معنا كه صنايع به ميزان برق خريداري شده از بورس انرژي، در اولويت تامين برق قرار خواهند گرفت.
اين دستورالعمل موجب خواهد شد امكان خريد برق با قيمت توافقي براي صنايع فراهم شود و به اين ترتيب قيمت گذاري بدون انحصار و در يك فضاي شفاف براي كشف قيمت در بورس ايجاد خواهد شد. اين امر به اين معني است كه صنايع مي توانند از نرخهاي پايين تر توافقي با نيروگاهها در قالب قراردادهاي دوجانبه با امكان انعطاف در نحوه پرداخت و يا نرخ هاي رقابتي در بازار بورس انرژي برق برخوردار شوند و به اين ترتيب هزينه تامين برق را كاهش دهند.
همچنين اين اقدام با كمك به شفافيت و روان سازي اقتصاد انرژي، موجبخواهد شد سرمايه گذاران در حوزه نيروگاهي نيز به دليل آنكه امكان دريافت هزينه برق فروخته شده به در همان زمان فراهم مي شود، نسبت به سرمايه گذاري در اين صنعت رغبت بيشتري پيدا كنند و با توجه به خريد صنايع از اين نيروگاهها، در مجموع برق تحويلي به صنايع افزايش خواهد يافت.
در مجموع براساس اين دستورالعمل صنايع و نيروگاهها براي خريد و فروش برق مورد نياز يا توليد شده خود امكان خريد و فروش از طريق بورس انرژي را پيدا مي كنند.
اين موضوع در نهايت مي تواند به شفافيت اقتصادي برق و بهبود روند سرمايه گذاري در صنايع و نيروگاه ها منجر شود و هيچگونه محدوديتي به دليل استفاده از ظرفيت اين مصوبه، اعمال نخواهد شد.
هدف اصلي صنعت برق كشور در برنامه هفتم، افزايش سهم معاملات در بورس انرژي حداقل تا 60 درصد معاملات برق كشور بوده به طوري كه نقش دولت در تصدي خريد و فروش برق به حداقل ممكن برسد و وزارت نيرو فقط نقش تنظيم گري در ميان عرضه و تقاضاي برق را ايفا كند و عمده معاملات در بورس انرژي يا در قالب معاملات دوجانبه صورت پذيرد.
راه اندازي تابلو سبز نيز يكي ديگر از مفاد دستورالعمل بود كه در ماه گذشته راه اندازي و بستر لازم براي حضور انرژي هاي تجديدپذير را فراهم كرد، سرمايه گذاران اين بخش مي توانند براساس يك بازار مطمئن و با ثبات، نسبت به احداث نيروگاههاي تجديدپذير اقدام كنند كه علاوه بر كاهش آلودگي محيط زيست موجب جبران قابل توجهي از ناترازي برق در صنعت برق كشور نيز خواهد شد.
نظرات