يادداشت؛ سيستمهاي ذخيره ساز انرژي و رفع ناترازي ...

هوشمندسازي شبكه و ورود منابع انرژي تجديدپذير در مقياس وسيع با توجه به نوسانات توليد و غيرهميشگي بودن منابع برق تجديدپذير، نيازمند بهره گيري از سيستمهاي ذخيره ساز انرژي است تا استفاده از انرژي هاي تجديدپذير در شبكه برق را تسهيل كند و شبكه برق هوشمند را در باثبات ترين حالت ممكن قرار دهد.
هرچند ايده اصلي اين سيستم ، ذخيره سازي برق در ساعات غير اوج بار (برق ارزان) و استفاده از آن در ساعات اوج بار (برق گران) است اما قابليتهاي خوبي نيز براي رفع چالشهايي چون عدم قطعيت منابع برق تجديدپذير و توسعه ريز شبكه ها دارد.
ذخيره سازهاي انرژي الكتريكي با افزودن انعطاف پذيري و قابليت كنترل سيستم برق ،نقش بي بديلي در بهبود عملكرد شبكه ايفا مي كنند و ضمن تثبيت ولتاژ و افزايش كيفيت توان ،كارايي قابل قبولي در رفع ناترازي توليد و مصرف برق و كنترل فركانس شبكه از طريق هموارسازي منحني و كاهش قله بار دارند و نياز توسعه در بخشهاي توليد ،انتقال و توزيع برق را كاهش مي دهند.
با گسترش هوشمندسازي شبكه و عزم وزارت نيرو برافزايش سهم نيروگاههاي تجديدپذير در كشور،بهره گيري از سيستمهاي ذخيره ساز انرژي الكتريكي اجتناب ناپذير شده و مديرعامل شركت توانير در رزمايش امسال "آماده به كاري مولدهاي اضطراري" از ورود ذخيره سازهاي انرژي به ادبيات صنعت برق كشور خبر داد.
آرش كردي افزايش سهم نيروگاههاي تجديدپذير به بيش از 15 هزار مگاوات را مستلزم بهره گيري از ذخيره سازهاي انرژي الكتريكي عنوان كرد كه همسو با برنامه هاي پدافند غيرعامل كشور است و زمينه عمومي شدن خودروهاي برقي و رشد فزاينده نيروگاههاي تجديدپذير را فراهم مي سازد.
دانش فني اين تجهيز در پي تدوين سند ملي توسعه سيستمهاي ذخيره ساز انرژي الكتريكي در اوايل دهه 90 در كشور و فعاليتهاي پژوهشي مراكز دانشگاهي بومي شده و نخستين سيستم ذخيره ساز از نوع BESS بر پايه باتريهاي ليتيوم يون با يك مگاواتساعت ظرفيت و خروجي 750 ولت با مبدلهاي دو سويه 250 كيلوواتي در مپنا ساخته شد.
لازم به ذكر است سيستمهاي ذخيره انرژي الكتريكي طيف متنوعي از فن آوريهاي مبتني بر روشهاي فيزيكي ،حرارتي ،شيميايي و غيره را در بر مي گيرد و نوع تلمبه ذخيره اي آن (روش فيزيكي) سالهاست در سد و نيروگاه سياه بيشه فعال است و در برنامه هاي پيك سايي و كنترل فركانس شبكه مشاركت دارد.
مطالعات مراكز تحقيقاتي نشان مي دهد ذخيره سازهاي برق 2 مورد از 12 فن آوري برتر بشر تا سال 2025 ميلادي است كه بيشترين تاثير را در اقتصاد جهاني خواهد گذاشت و هم اكنون اين سيستمها با فن آوري باتري ليتيوم آهن فسفات (LFP) پيشگام بوده و انتظار مي رود به سيستم اصلي ذخيره انرژي باتري در جهان تبديل شود.

قدرت اله عليزاده

لینک اصل خبر در سایت شرکت سهامی مادر تخصصی تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران - توانیر

    منبع خبر

    شرکت سهامی مادر تخصصی تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران - توانیر

    شرکت سهامی مادر تخصصی تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران - توانیر

    شرکت سهامی مادر تخصصی تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران - توانیر یک شرکت در شهر تهران می باشد

      نظرات