به گزارش شهریار و به نقل از ایرنا محمدحسین حسن زاده تراز کنونی دریاچه ارومیه را بیش از یکهزار و ۲۷۰ متر اعلام و اظهار کرد: در حال حاضر بستر این دریاچه حدود یک میلیارد مترمکعب آب وجود دارد که نسبت به میزان طبیعی بسیار پایین تر است و عمق فاجعه بسیار زیاد است.
وی وضعیت حال حاضر دریاچه ارومیه را بحرانی دانست و با تاکید بر اینکه باید طرح های مربوط به احیا در سریع ترین زمان اجرایی شوند، یادآور شد: با توجه به تجربیات سال های اخیر، چاره ای جز احیا نداریم و در این میان باید تراز آب را به سطح معمول برسانیم که این موضوع جز با تزریق اعتبارات لازم و اجرای طرح های تغییر الگوی کشت در اراضی کشاورزی حوضه آبریز میسر نخواهد شد.
حسن زاده به فعالیت ستاد احیای دریاچه ارومیه از دهه ۱۳۹۰ تاکنون اشاره و اضافه کرد: هر چند برنامه های این ستاد به موقع و مطلوب کارشناسان اجرایی نشده است، اما مطالعات صورت گرفته از سوی نهادهای دانشگاهی و تحقیقاتی به خوبی نشان داد که احیا ممکن است.
به گفته وی نجات دریاچه ارومیه تنها راه توسعه منطقه شمال غرب کشور در ابعاد زیست محیطی، اقتصادی، اجتماعی و کشاورزی است.
حسن زاده رویکرد دولت چهاردهم درباره دریاچه ارومیه را بهره مندی از توان و امکانات مدیریت های ملی و بومی برشمرد و ادامه داد: بر همین اساس این رویکرد در حال شکل گیری است که می تواند منجر به نتایج مناسب برای احیا شود.
وی خواستار تکمیل طرح مهم انتقال آب از کانی سیب به بستر دریاچه ارومیه شد و می تواند ۵۰۰ میلیون مترمکعب آب را وارد دریاچه کند.
حسن زاده احیای دریاچه ارومیه را همراستا با مباحث فنی، اجتماعی و فرهنگی و معیشتی بیان کرد که بر پایه همین طرح ها نباید اجازه توسعه حتی یک مترمربع اراضی کشاورزی در حوضه آبریز را به کاربران این بخش داد.
وی با تاکید بر اینکه هر گونه کشت بدون ارزش اقتصادی باید در اطراف دریاچه ارومیه از بین برود، گفت: باید کشاورزی مبتنی بر فناوری های جدید و مدرن وارد این حوضه شود و بهره برداری از منابع ابی باید بسیار محدودتر شود.
دریاچه ارومیه با وسعت پنج هزار کیلومترمربع در شمال غربی ایران از شورترین و شناختهشدهترین دریاچههای در حال خشکشدن دنیا محسوب میشود و بر اساس اعلام کارشناسان، روند خشکی این دریاچه به علت تغییرات اقلیمی و آبوهوایی از سال ۲۰۰۰ میلادی آغاز شده و ادامه این روند تاثیرات ناخوشایندی در زندگی مردمان ساکن در حاشیه این دریاچه و موجودات و گیاهان منطقه خواهد گذاشت.
حوضه آبریز دریاچه ارومیه با مساحت حدود ۵۰۰ هزار هکتار برای زندگی روزانه میلیونها انسان و حدود ۲۲۶ گونه پرنده و جانور نقش بسزایی ایفا میکند و از مناطق مهم برای تولید مواد غذایی و دامپروری ایران به شمار میرود.
بر اساس اطلاعات مرکز ملی آمار ایران، ۴۲ شهر و ۵۲۰ روستا در حوضه آبریز دریاچه ارومیه قرار دارد و حدود ۱۰ میلیون نفر در این مناطق ساکن هستند که ۹.۲ درصد از کل جمعیت ایران را به خود اختصاص داده است.
بر اساس نظر محققان و کارشناسان، خشکی دریاچه ارومیه حدود ۲۹ هزار هکتار از اراضی این منطقه را تحتتاثیر شوری آبخوان و بیش از ۲۰ هزار هکتار را تحتتاثیر شوری خاک قرار میدهد و بر اساس پیشبینیهای انجام شده، در سال ۲۰۵۰ شرایط این دریاچه بسیار وخیمتر میشود.
حداقل نیاز زیست محیطی دریاچه ارومیه سالیانه ۳/۱ میلیارد متر مکعب آب میباشد که باید در طول سال وارد عرصه آبی دریاچه ارومیه شود.
نظرات