به گزارش شهریار
، در آیین آغاز بهکار این دبیرخانه، که با حضور مسئولان شهری، نمایندگان نهادهای تخصصی و صاحبنظران حوزه سالمندی برگزار شد، بر اهمیت فزاینده پدیده سالمندی در ساختار جمعیتی کشور تاکید شد.
حاضران در این نشست با اشاره به روند شتابدار حرکت جامعه ایران به سوی سالمندی، ضرورت آمادگی همهجانبه بخشهای مختلف جامعه برای پاسخگویی به نیازهای آینده این قشر را مورد توجه قرار دادند.
در این جلسه، امیر نصیربیگی، معاون شهردار و رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری تبریز، با اشاره به اهمیت رویکرد علمی و راهبردی در مواجهه با موضوع سالمندی گفت: هر اقدامی که بتواند به شناسایی دقیق نیازهای سالمندان منجر شود، میتواند مسیر برنامهریزی هدفمند و کاهش شکافهای موجود را هموار کند.
وی افزود: «کنگره پیشرو این ظرفیت را دارد که با گردآوری تجربیات داخلی و بینالمللی، گامهای موثری در راستای بهبود کیفیت زندگی سالمندان بردارد و زمینه تحقق برنامههایی اجرایی برای حمایت از این گروه را فراهم کند».
نصیربیگی همچنین پیشنهاد کرد در چارچوب این همایش، کارگاههایی با حضور خود سالمندان طراحی شود تا صدای آنان مستقیماً شنیده شود و رویکرد سیاستگذاری بر مبنای گفتوگوی مستقیم با ذینفعان شکل گیرد.
وی افزود: همایش باید از جنس تعامل و مشارکت باشد و بر پایه تجربههای پیشین، افقهایی تازه برای آینده ترسیم کند.
در بخش دیگری از این نشست، دکتر فرهودی، رئیس پژوهشکده سالمندی دانشگاه علوم پزشکی تبریز بر ضرورت همکاری بینبخشی، مشارکت فعال نهادهای دولتی، عمومی و مدنی، و ایجاد انسجام در برنامهریزیهای کلان برای حوزه سالمندی تاکید کرد.
وی ابراز امیدواری کردند که سومین کنگره بینالمللی «سالمندی سالم» بتواند نقش موثری در تبیین چالشها، فرصتها و راهکارهای این حوزه ایفا کند.
وی خاطر نشان کرد: پدیده سالمندی، دیگر یک مسئله فردی یا صرفاً خانوادگی نیست، بلکه به یکی از دغدغههای اصلی نظامهای اجتماعی، اقتصادی و بهداشتی در سراسر جهان بدل شده است. در ایران نیز، با توجه به روند فزاینده افزایش میانگین سنی جامعه، پیشبینی میشود که در دهههای آینده، بخش بزرگی از جمعیت کشور را سالمندان تشکیل دهند.
دکتر فرهودی اظهار داشت: از اینرو، اگر از هماکنون تدابیر علمی، اجتماعی و اجرایی لازم برای مواجهه با این تحول جمعیتی اتخاذ نشود، جامعه در آینده با مسائل پیچیدهای از جمله فشار بر نظام سلامت، افزایش بار ناتوانی، تنهایی اجتماعی، و مشکلات اقتصادی و روانی این قشر روبهرو خواهد شد.
توجه به سالمندی، نهتنها از منظر حمایتی، بلکه بهعنوان یک سرمایهگذاری اجتماعی بلندمدت ، از جمله موضعاتی بود که در این نشست هماهنگی مورد توجه قر گرفت که باید مورد نظر قرار گیرد و سالمندان میتوانند با برخورداری از زیرساختهای مناسب، نقش فعالی در خانواده، فرهنگ و حتی جامعه ایفا کنند.
توجه به این نقشآفرینی زمانی محقق میشود که بسترهای مناسب برای سلامت روانی، جسمی، اجتماعی و مشارکتپذیری آنان از پیش طراحی و اجرا شده باشد و برگزاری کنگرههایی همچون «سالمندی سالم» فرصتی است برای ترسیم آیندهای هوشمندانه در حوزه سالمندی؛ آیندهای که در آن کرامت، کیفیت زندگی و نقشآفرینی سالمندان به رسمیت شناخته شده باشد.
این نشست با طرح دیدگاهها و پیشنهادهای مختلف از سوی کارشناسان و مسئولان حاضر ادامه یافت و مقرر شد کارگروههایی تخصصی برای پیگیری ابعاد مختلف محتوایی، اجرایی و رسانهای کنگره، در قالب دبیرخانه شکل گیرد.
نظرات