افزایش معاملات پیشفروش در بازار مسکن
پیشفروش آپارتمانهای مسکونی که تا قبل از «هدفمندی» از رونق افتاده بود، اکنون به مناسبت اجرای قانون یارانهها، با استقبال گسترده روبهرو شده است؛ به گونهای که طرف تقاضای مسکن برای در امان ماندن از نوسان قیمت در آینده، به سمت پیشخرید با قیمتهای کنونی روآورده است و سازندهها نیز برای پیشخرید مصالح از این نوع معامله استقبال میکنند. در حال حاضر نرخ پیشفروش مسکن در تهران به مراتب پایینتر از نرخ فروش واحدهای آماده استفاده است؛ اما آنچه در بازار پیشفروش باید مد نظر پیشخریداران قرار بگیرد، ثبت «قیمت مقطوع» در قرارداد است.
به گزارش بنانیوز به نقل از دنیای اقتصاد، بازار پیشفروش واحدهای مسکونی که در ماههای اخیر بهخاطر افزایش معاملات ملکی و رونق خرید و فروش «واحد آماده»، از چشم متقاضیان دور شده بود، اکنون در یک ماه اول اجرای قانون یارانهها مجددا با استقبال روبهرو شده است.
در چند هفته اخیر، پیشفروش مسکن از طرف انبوهسازان شدت گرفته و این رویداد با واکنش مثبت از طرف پیشخریداران همراه شده بهطوری که دو طرف از آنجا که منافع بلندمدت خود را در «معامله پیش از ساخت» میبینند به این سمت متمایل شدهاند.
انبوهسازان در نظر دارند با پیشفروش پروژههای آماده ساخت، منابع مالی برای پیشخرید مصالحساختمانی را تامین کنند تا عملیات احداث، از هر گونه افزایش جزئی هزینهها ناشی از تغییر قیمت مصالح در ماههای آتی، در امان بماند.
در طرف مقابل انبوهسازان، متقاضیان خرید مسکن هستند که آنها نیز با تصور تغییر قیمت در آینده، به سراغ پروژههای پیشفروش آمدهاند تا با قیمتهای کنونی، برای خرید واحد مسکونی اقدام کنند.
اطلاعات دریافتی توسط خبرنگار دنیایاقتصاد از بنگاههای مسکن حاکی است در حال حاضر متوسط قیمت پیشفروش هر متر مربع آپارتمان در مقایسه با قیمت فروش واحد آماده، مقرون به صرفه است بهطوری که نرخهای پیشفروش در برخی مناطق تهران بسیار کاهش داشته است.
در اوضاع کنونی آنچه باید از طرف پیشخریداران مسکن مورد توجه قرار بگیرد و به عنوان بندی از مفاد قرارداد پیشفروش، لحاظ شود، تثبیت و قطعیت قیمت مورد توافق است.
پیشخرید مسکن در شرایط حاضر در صورتی به نفع پیشخریداران است که قیمت قطعی باشد. در این حالت، چنانچه طی یکسال آینده سازنده با افزایش هزینه ساخت مواجه شود، اگر قرارداد پیشفروش به لحاظ قیمت نهایی، شفاف باشد، سازنده اجازه تغییر قیمت را ندارد.
رونق در بازار پیشفروش یکی از نتایج ملموس اجرای قانون یارانهها است که بهتازگی در بازار مسکن ظاهر شده است. ناظران بازار مسکن پیشبینی میکنند رونق معاملات پیشخرید مسکن حداقل تا پایان سال جاری ادامه خواهد داشت.
به گزارش دنیایاقتصاد، پیش فروش در بازار مسکن گزینه دیگری برای خرید و فروش املاک، اما با شرایط پرداخت متفاوت است که معمولا خریداران با بودجه کم برای خرید و همچنین سازندههایی با سرمایه کم برای ساخت و ساز به این روش روی میآورند.
مسالهای که طی یک ماه گذشته با شروع اجرای قانون یارانهها در بازار مسکن مورد بحث برخی از متقاضیان قرار گرفته، این است که وضعیت بازار پیش فروش واحدهای مسکونی چطور است، آیا تغییری در آن حاصل شده یا نه؟
تعدادی از مشاوران املاک فعال در مناطق مختلف تهران دراین باره اظهارات متفاوتی ارائه کردند که بیانگر این موضوع است که وضعیت بازار معاملات ملکی در مناطق مختلف مشابه نیست و سردرگم است.
عدم تاثیر هدفمندی؟
بنگاهداری در منطقه تهرانپارس درباره تاثیر اجرای قانون یارانهها بر بازار پیشفروش واحدهای مسکونی به دنیای اقتصاد گفت: از یک ماه گذشته که طرح تحول اقتصادی آغاز شد تا به امروز هیچ تاثیری بر وضعیت پیش فروش املاک نداشته است؛ بهطوری که میتوان گفت اوضاع این بخش از بازار مسکن نسبت به چند ماه اخیر بدون تغییر باقی مانده است.
بابک در ادامه افزود: تاثیر هدفمندی یارانه تنها روی ذهنیت افرادی که در رفت و آمد به بازار مسکن هستند، بوده است؛ چراکه هر مراجعه کننده دید متفاوتی به وضعیت آینده مسکن دارد.
این مشاور املاک خاطرنشان کرد: البته آینده بازار مسکن از لحاظ قیمت کاملا به وعدههای دولت و مسوولان مسکن بستگی دارد؛ چراکه قبل از اجرایی شدن طرح هدفمند شدن یارانهها، آنها این امید را دادند که با ارائه بستههای حمایتی از افزایش قیمت مصالح جلوگیری خواهند کرد.
در شرایط فعلی، جو بازار ترجیح میدهد که قیمتهای پیشنهادی از ثبات برخوردار باشد، زیرا افزایش قیمت منطقی نیست و کاهش بیش از حد معمول نرخ فروش نیز به سود مالک نیست.
موافق ثبات در قیمتها هستیم
یکی دیگر از فعالان بازار مسکن در منطقه فرمانیه اظهار کرد: با توجه به اجرای طرح هدفمند کردن یارانهها، گمانه زنیها از سوی متقاضیان بازار، درباره وضعیت قیمت مسکن باعث شده که نرخهای پیشنهادی تغییر کند.
حسینی تاکید کرد: اکثر خریداران به خصوص آنهایی که در قالب مستاجر هستند از مسوولان بخش مسکن و همچنین دولت توقع زیادی در رابطه با ثبات و عدم افزایش قیمت دارند و آنها از مسوولان انتظار دارند که بازار مسکن را از ریشه، تحت حمایتهای مالی قرار دهند؛ چراکه بازار مسکن تنها به سازنده و بنگاهدار ختم نمیشود، بلکه صدها شغل مرتبط با بازار مسکن هستند که باید اقلام آنها از بابت قیمت مورد بررسی و حمایت قرار بگیرد تا از این طریق بتوان در مقابل افزایش قیمت احتمالی ایستادگی کرد.
وی همچنین اذعان کرد: بهطور یقین در مواقعی که اکثر مالکان نرخهای پیشنهادی فروش واحدهای خود را افزایش میدهند به دلیل افزایش قیمت مصالح و اقلام، خدمات، تاسیسات، دستمزد کارگران و غیره است؛ در غیر این صورت هیچ سازندهای راضی به گران فروشی نخواهد بود مگر آن دسته اندک از سازندهها در بازار مسکن که بیشتر حکم یک سوداگر را دارند و همیشه در بازار حضور دارند.
این بنگاهدار در ادامه افزود: مشاوران املاک همیشه از بازار مسکن انتظار قیمتهای منصفانه را دارند تا خریداران با کمترین مشکلات بتوانند واحد مورد نظر خود را خریداری کنند.
اگر در حال حاضر که برخی از فروشندهها قیمتها را تغییر دادهاند مابقی مالکان هم بخواهند از روش آنها تبعیت کنند، با توجه به قدرت مالی خریداران، شرایط تورمی که ۳ سال پیش در بازار مسکن پیش آمده بود، دوباره ایجاد خواهد شد و باید انتظار رکود و تورم دیگری را داشته باشیم.
تغییرات جزئی در بازار پیشفروش
اسدی، مشاور املاکی در حوالی شهرزیبا درباره اوضاع و احوال بازار پیش فروش واحدهای مسکونی گفت: تعداد کمی از فروشندهها طی چند هفته گذشته نرخ تعیین شده پیش فروش واحدهای خود را تغییر دادهاند و این تغییرات برای واحدهای متراژ کوچک بیشتر محسوس بوده است و این تغییر قیمت به دلیل شایعاتی بوده که خود متقاضیان باعث آن شدهاند.
وی به این مساله اشاره کرد: این روزها بسیاری از مراجعه کنندگان به بازار مسکن از میزان قیمت آتی فروش بحث میکنند و اینکه چه اتفاقی شامل حال قیمتها (گرانی یا ارزانی) میشود که این باعث شده تا آنها به پیشگیری قبل از مداوا روی بیاورند و طبق محاسبات و پیشبینیهای خود ترجیح دهند قیمتها را تغییر دهند.
دوباره احتکار؟
طی دو هفته اخیر بنا به گفته برخی از مشاوران املاک تعدادی از مالکانی که واحدهای خود را برای پیش فروش به بازار عرضه کردهاند، هماکنون با شیوه جدید دست به احتکار زدهاند.
یکی از فعالان بازار مسکن در منطقه گیشا به دنیای اقتصاد گفت: اگر مالکی مدت زمان ساخت سازه خود را حدود ۱۲ ماه پیشبینی میکرد اما حال قصد دارد با کمی تعلل در انجام مراحل ساخت، واحدهای خود را با تاخیر به بازار عرضه کند و هدف این دسته از مالکان که این چنین رفتار میکنند، سوءاستفاده از شایعات درباره آینده بازار مسکن از لحاظ قیمت است؛ زیرا آنها تصور میکنند که نرخ مسکن با گذشت چند ماه از رشد صعودی بهرهمند خواهد شد و از سوی دیگر این مساله باعث شده تا متقاضیان در بازار پیش فروش واحدهای مسکونی دچار نگرانی شوند که چه مسالهای باعث شده تا مالکان این چنین تصمیم بگیرند.
سینا در ادامه تصریح کرد: این روزها تماسهای تلفنی برای پرس و جوی قیمت واحدهای پیش فروش افزایش یافته است و خریداران قصد دارند لحظه به لحظه از چگونگی روند قیمتهای پیشنهادی باخبر باشند.
خریداران به توصیه رییسجمهور احترام گذاشتند
یکی از بنگاهداران واقع در منطقه دروس درباره وضعیت معاملات ملکی در بازار پیش فروش اظهار کرد: در حال حاضر بسیاری از خریداران از بازار معاملات ملکی خارج شدهاند بهطوری که حجم متقاضیان برای خرید نزدیک به ۵۰ درصد نسبت به یک ماه قبل کاهش یافته است که اکثر آنها دلیل خروج خود را از بازار، نصیحت رییسجمهور اعلام میکنند.
جاوید خاطر نشان کرد: قبل از اجرای طرح هدفمند کردن یارانهها، رییس جمهور از متقاضیان برای خرید مسکن خواست تا با اجرای طرح تحول اقتصادی بلافاصله به بازار هجوم نیاورند، زیرا این اقدام ممکن است به ضرر خودشان تمام شود و هیچ هراسی هم از لحاظ قیمتها نداشته باشند زیرا نرخهای فروش ثابت و بدون تغییر باقی خواهد ماند.
وی در ادامه افزود: همین موضوع باعث شده تا خریداران به طور موقت بازار را ترک کنند.
وضعیت واحدهای پیشفروش بدون تغییر
در برخی از مناطق تهران اوضاع و احوال بازار پیشفروش واحدهای مسکونی همچنان مانند سابق است و هیچ تغییر محسوسی در آن صورت نگرفته است.
شایانفر، مشاور املاکی در منطقه نارمک در این رابطه اذعان کرد: اکثر مراجعهکنندگان، بازار پیش فروش واحدهای مسکونی را به علت نحوه پرداخت مبلغ خرید، مناسب سرمایهگذاری میدانند و بعید به نظر میرسد هر دو متقاضی (خریدار و فروشنده) در این بخش از بازار مسکن بخواهند در روند این بازار، مشکل ایجاد کنند.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: در حالی که عدهای از بنگاهداران از تغییر قیمتهای پیشنهادی پیشفروش واحدهای مسکونی خبر میدهند، اما در محدوده نارمک این موضوع هنوز به وقوع نپیوسته است.
وی تصریح کرد: هماکنون ۷۰ درصد از خریداران در بازار پیشفروش واحدهای مسکونی منطقه نارمک، مصرفکننده واقعی هستند و ۳۰ درصد مابقی دلال مسکن هستند که از این طریق امرار معاش میکنند.
نظرات