شناسایی خانههای خالی به بنگاههای مسکن سپرده شود
اعضای شورای شهر تهران از طرحی که ۳ روز پیش از طریق شورای عالی استانها برای شناسایی خانههای خالی به مجلس ارسال شد، استقبال کردند و در عین حال تاکید کردند: در صورت صدور مجوز قانونی برای شناسایی و مقابله با واحدهای مسکونی خالی از سکنه، شهرداری تهران میتواند با ابزارهای در اختیار، حداقل ۸۰ درصد آپارتمانهای بدون استفاده در پایتخت را شناسایی و روانه بازار مصرف کند.
اما در عین حال مسوول سابق پیگیری خانههای خالی در شهرداری تهران در اینباره به دنیای اقتصاد گفت: ماموریت شناسایی خانههای خالی باید به بنگاههای مسکن سپرده شود. به گزارش دنیای اقتصاد، طرح شناسایی و اخذ عوارض از خانههای خالی تاکنون چند بار از سوی شورای شهر مطرح شده و حتی شهرداری نیز درصدد اجرای آن برآمده است، اما هر بار این مصوبه از یک سو در پی شکایت مالکان خانهها با مخالفت مراجع قضایی مواجه شده و از طرف دیگر به خاطر دشوار بودن شناسایی چنین واحدهایی بینتیجه مانده است. پیش از این، رییس شورای شهر تهران نیز با اشاره به ناموفق بودن این طرح از مجلس درخواست کرده بود تا برای مقابله با سوداگری و احتکار در بازار مسکن ، به کمک شهرداری بیاید و در این مورد قانون وضع کند. حالا با ارائه لایحه اخذ عوارض از خانههای خالی از سوی شورای عالی استانها به مجلس به نظر میرسد که این طرح ابعاد جدیدی به خود گرفته است. اوایل هفته جاری لایحهای در مجلس مطرح شد که در صورت تصویب قرار است از خانههای خالی معادل ۴ درصد عوارض نوسازی، مالیات اخذ شود.
این لایحه که در حال حاضر در کمیسیون شوراهای مجلس مطرح است، موجب شده تا شورای شهر تهران نیز بار دیگر به صرافت طرح شناسایی خانههای خالی افتد.
البته حسن بیادی، نایب رییس شورا معتقد است که با تصویب لایحه در مجلس و ساماندهی خانههای خالی در قالب «قانون» دیگر نیازی به مداخله شورای شهر وجود ندارد. اما با این حال سایر اعضا از امکان جدید برای طرح دوباره موضوع خانههای خالی در شورا و شهرداری تهران خبر می دهند. خسرو دانشجو، سخنگوی شورا در این مورد به دنیای اقتصاد گفت: با طرح لایحه اخذ عوارض از خانههای خالی در مجلس، امکان پیگیری موضوع در شورا نیز بار دیگر فراهم میشود. رسول خادم، رییس کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران نیز از آمادگی شورا برای تدوین ضوابط اخذ مالیات از خانههای خالی خبر داد و به دنیای اقتصاد گفت: یکی از شاخصهای مدیریت بازار مسکن در هر کشور، به کارگیری تمام واحدهای تولیدشده و جلوگیری از احتکار و سوداگری واحدهای مسکونی است. از این رو شناسایی و اخذ مالیات از خانههای خالی در هر شهر اهمیت زیادی دارد. به گزارش دنیای اقتصاد، با وجود نظر مثبت اعضای شورای شهر در مورد اخذ مالیات از خانههای خالی، اما همچنان این سوال مطرح است که شناسایی چنین خانههایی چگونه و با چه ساز و کاری امکانپذیر است؟
بیادی در این مورد به دنیای اقتصاد گفت: شناسایی خانههای خالی برای شهرداری امکان پذیر است و این نهاد دستکم میتواند ۸۰ درصد این خانههای را شناسایی و پس از کشف خانههای خالی دیگر، عوارض را به صورت معوق از آنها دریافت کند. دانشجو نیز شناسایی خانههای خالی را امری کاملا ممکن دانست و پیشنهاد داد تا شهرداری در هنگام اخذ عوارض نوسازی و بازرسیهای دورهای خود این خانهها را نیز شناسایی کند.
مالیات ۴درصدی کم است
با وجود تمام اینها به نظر میرسد طرح شناسایی خانههای خالی و اخذ عوارض از آنها در حالی از سوی مجلس مطرح شده است که مسوولان شهرداری به عنوان نهاد اجرایی، از جزئیات این طرح اظهار بیاطلاعی میکنند.
سیاوش آزادواری، مدیرکل وصول درآمدهای شهرداری که پیش از این مسوول شناسایی خانههای خالی بود، در گفتوگو با دنیای اقتصاد از مطرح شدن چنین طرحی در مجلس اظهار بیاطلاعی کرد و در عین حال موفقیت آن را در ابهام دانست. به گفته آزادواری اگرچه اخذ عوارض از خانههای خالی به تحرک در بازار مسکن و جلوگیری از افزایش هزینهها در این زمینه کمک بسیاری میکند، اما ساز و کار شناسایی این خانهها باید با بررسیهای دقیق کارشناسان انجام گیرد.
آزادواری که معتقد است شناسایی خانههای خالی تنها از طریق بنگاههای املاک امکان دارد، تاکید کرد: رصد این خانهها از طریق بازرسیهای سالانه که برای اخذ عوارض نوسازی انجام میشود، امکان پذیر نیست؛ چرا که برای شناسایی خانههای خالی باید تعداد بازرسیها به چندین بار در سال افزایش یابد که به نظر این اقدام بسیار دشوار خواهد بود. او همچنین تعیین ۴ درصد مازاد بر عوارض نوسازی را به عنوان مالیات بر خانههای خالی، چندان قابلتوجه ارزیابی نکرد و گفت: به طور قطع این مبلغ نمیتواند از احتکار خانه جلوگیری کند.
نظرات