افزایش ارتفاع سد دز در دستورکار

افزایش ارتفاع سد دز در دستورکار

پس از اتمام طرح مطالعاتی، ارتفاع سد دز ۱۰ متر افزایش می‌یابد.www.BanaNews.ir

به گزارش بنانیوز به نقل از دنیای اقتصاد مدیر طرح‌های مطالعاتی سد و نیروگاه سازمان آب و برق خوزستان با اشاره به اینکه این طرح یکی از معدود طرح‌هایی است که در دنیا درحال مطالعه است، گفت: با اجرای این طرح مطالعاتی که هم اکنون ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، قرار است ۱۰ متر به ارتفاع سد دز افزوده شود. مهندس اسماعیل صالحی افزود: با توجه به معضل رسوب‌گذاری در سد دز و جایگاه خاص آن در کشور، مطالعات شناخت علاج‌بخشی و کنترل رسوب این سد در دستور کار معاونت توسعه سد و نیروگاه سازمان آب و برق خوزستان قرار گرفت.

وی اظهار کرد: آمار ۴۰ساله بهره‌برداری از سد نشان می‌دهد، حجم قابل‌توجهی از رسوب به دلیل جوان بودن سازندهای زمین شناسی حوزه و بالا بودن پتانسیل رسوب‌خیزی به دریاچه سد وارد شده، به‌گونه‌ای که میزان رسوب مخزن به ۳۰ متر بالاتر از دریچه‌های آبیاری سد رسیده و تنها ۱۰ متر تا رقوم آبگیر نیروگاه فاصله دارد.

مدیریت طرح‌های مطالعاتی سد و نیروگاه سازمان آب و برق خوزستان باپیش‌بینی اینکه تا هفت سال آینده سطح رسوب مخزن به رقوم آبگیر نیروگاه خواهد رسید، عنوان کرد: در این صورت لازم است سالانه هزینه‌های هنگفتی برای لایروبی رسوب جلوی دهانه آبگیر نیروگاه صرف کرد. صالحی با بیان اینکه از جمله ویژگی‌های منحصر به فرد این سد، غیرقابل جایگزین بودن آن در سطح حوزه آبریز است، تاکید کرد: بررسی‌های اخیر نشان می‌دهد که در صورت عدم اجرای طرح‌های علاج‌بخشی عمر باقیمانده اقتصادی سد دز بیش از ۲۵ سال نخواهد بود و پس از حدود ۴۰ سال، دیگر عملا نمی‌توان از آن بهره‌برداری کرد.

وی با اشاره به اینکه هم‌اکنون روی طرح تقویت بدنه سد در برابر زلزله در حال مطالعه هستیم، اظهار امیدواری کرد: مطالعات افزایش ارتفاع این سد تا یک سال دیگر به اتمام خواهد رسید. صالحی تصریح کرد: هزینه اجرای افزایش ارتفاع سد دز ۸۰۰میلیارد ریال برآورد شده است که پس از تایید نهایی مطالعات توسط پانل‌های تخصصی قابل اجرا خواهد بود.

مدیریت طرح‌های مطالعاتی سد و نیروگاه سازمان آب و برق خوزستان گفت: هم‌اکنون به میزان ۷۰۰ میلیون مترمکعب از کل مخزن را رسوب گرفته که با ۱۰ متر افزایش ارتفاع، این حجم مجددا به دست خواهد آمد.

صالحی یادآور شد: مطالعه احداث تخلیه‌کننده تحتانی جدید، مطالعه و اجرای شیرهای آبیاری، اجرای بهینه‌سازی نیروگاه موجود و مطالعه نیروگاه دوم سد دز به ظرفیت ۷۲۰ مگاوات نیز توسط معاونت طرح و توسعه سد و نیروگاه سازمان آب و برق خوزستان در حال انجام است. وی خاطرنشان کرد: سد دز، بیش از ۴۰ سال است که اهداف مهمی همچون تامین و تنظیم نیاز آب پایین دست، افزایش دبی طبیعی و ارتقاع کیفیت آب رودخانه به‌ویژه در ماه‌های کم‌آبی، تولید برق با ظرفیت ۵۲۰ مگاوات و تولید ۲۳۳۰ گیگاوات ساعت انرژی، تنظیم فرکانس برق شبکه سراسری و کنترل سیلاب (استهلاک سیلاب‌ها به میزان ۶۰درصد) را تامین کرده و اثرات قابل توجهی بر اقتصاد منطقه دارد. سد مخزنی دز در فاصله ۲۵ کیلومتری شهرستان اندیمشک روی رودخانه دز ساخته شده و ارتفاع کنونی آن از پی ۲۰۳ متر و طول تاج آن ۲۱۲ متر است.

 

 

    نظرات