جایگاه تهران در رتبهبندیهای بینالمللی
شهر تهران در چند سال اخیر با تقویت دیپلماسی شهری و بهبود روابط با کلانشهرهای دنیا توانسته است که در زمره شهرهای بزرگ و پیشرفته قرار گیرد؛ به طوری که دو سال پیش تهران پنجمین شهر برتر دنیا در حوزه حمل و نقل عمومی شد و شهردار آن نیز در سال ۲۰۰۸ در میان بیش از ۸۰۰ شهردار در جایگاه هشتمین شهردار برتر جهان جای گرفت.
به گزارش بنانیوز (BanaNews.ir) اتفاقی که شاید بتوان از آن به عنوان یکی از مهمترین اتفاقات بینالمللی ایران در حوزه مدیریت شهری نام برد.
تهران، مبتکر هماندیشی در آسیا
برگزاری اجلاس شهرداران کلانشهرهای آسیایی و ایجاد دبیرخانه دائمی این اجلاس در تهران، شاید، یکی از مهمترین اتفاقات در عرصه دیپلماسی شهری برای پایتخت جمهوری اسلامی ایران باشد. تهران در سال ۸۷ طرح این اجلاس را مطرح کرد که اولین دوره آن در این شهر برگزار شد و پس از آن استانبول و تایلند دو شهر دیگر برگزارکننده این اجلاس بودند. اجلاسی که همگرایی مدیران شهری را برای رسیدن به آسیایی بهتر دنبال میکند و در آن زیربنای دیپلماسی شهری قوت گرفته است.
تهران پنجمین شهر برتر جهان در حوزه حمل و نقل عمومی
تهران در سال ۲۰۱۱ توانست به عنوان یکی از ۵ شهر برتر دنیا در حوزه حمل و نقل عمومی مورد تقدیر اجلاس بینالمللی حمل و نقل پایدار قرار گیرد. در این اجلاس تهران در کنار شهرهای گوانگجوی چین، لئون مکزیک، نانت فرانسه و لیمای پرو به عنوان شهرهایی که حمل و نقل عمومیشان دچار تحول اساسی شده است، مورد تقدیر قرار گرفت .اعطای جایزه جهانی شهرهای برتر در حوزه حمل و نقل پایدار به دلیل طراحی و ساخت خطوط اتوبوسهای تندرو، توسعه سیستم حمل و نقل زیرزمینی و به کارگیری سیستمهای هوشمند در مدیریت ترافیک به شهرداری تهران اعطا شد تا بار دیگرپایتخت ایرانی اسلامی در میان شهرهای دنیا بدرخشد.
حضور در جمع ۸ شهردار برتر دنیا
سال ۲۰۰۸ بود که محمد باقر قالیباف در سومین سال حضورش در ساختمان بهشت به دلیل اقداماتی که انجام داده بود از سوی بنیاد سیتی مایور(city mayor) و از میان بیش از ۸۰۰ شهردار جهان به عنوان هشتمین شهردار برتر دنیا برگزیده و معرفی شد. سایت انتخاب برترین شهردار جهان، پس از بررسیهای فراوان، بر مبنای آرای شهروندان و تحولات شهری فهرست نهایی برترین شهرداران دنیا را منتشر کرد که نام قالیباف در رده هشتم این فهرست به چشم میخورد. قالیباف با این موفقیت بینالمللی تهران را در بسیاری از مجامع معتبر شهری جهان به عنوان شهری در مسیر پیشرفت و عدالت معرفی کرد. بنیاد سیتی مایور هدف از این پروژه را معرفی شهردارانی برجسته عنوان کرده که در مدیریت شهری خود، توانایی، صداقت، افزایش آگاهی اجتماعی و رفاه اقتصادی، تامین امنیت برای شهروندان و حفاظت از محیط زیست را در نظر گرفته باشند. این نظرسنجی هر دوسال یکبار صورت گرفته و برترین شهرداران جهان را که سهم بالایی در توسعه جامعه شهری خود ایفا کرده و چشمانداز مناسبی در زندگی شهری و حتی اشتغالزایی ایجاد کردهاند، به جهان معرفی میکند. بنیاد جهانی سیتی مایور(city mayor) در آنچه از معرفی شهردار تهران به عنوان هشتمین شهردار برتر جهان آورده است، میگوید: شهردار مردمی تهران در سراسر دوران مدیریت خود تاکنون برای نوسازی زیرساختهای پایتخت ایران و توسعه خدمات عمومی تلاش کرده است.
تهران در فهرست ۱۰ شهر برتر دنیا
در سال ۲۰۱۱ بار دیگر شهر تهران جایزهای در سطح جهانی دریافت کرد، تا دوباره نام پایتخت در گوش شهرهای دنیا بپیچد. سازمان ملل متحد و همچنین چند انجمن مطرح در سطح بین المللی از تهران به دلیل تلاش برای ارتقای سطح کیفیت زندگی شهری تقدیر کرده و جایزه ویژه مترو پلیس را به این شهر اختصاص دادند.این جایزه که با محوریت توسعه خطوط بی آر تی و همچنین توسعه خطوط دوچرخه سواری به تهران ارائه شده است در زمره مهمترین جوایز جهانی در مدیریت شهری به حساب میآید و در حال حاضر تهران با دریافت جایزه متروپلیس، در لیست ده شهر برتر دنیا جای گرفته است. این جایزه هر سه سال یکبار و با ارزیابیهای مختلف حوزههای شهری از طرف اتحادیه کلان شهرها و پایتختهای جهان به شهرهای برتر اهدا میشود. در این سال به غیر از شهر تهران شهرهایی نظیر ملبورن، مونترال، سئول، تایپه، مکزیکوسیتی و ریودوژآنیرو نیز از سوی متروپلیس مورد تقدیر قرار گرفتند. جایزه مترو پلیس، در سال ۲۰۱۱ دهمین دوره خود را برگزار کرد و ملاک ارزیابی آن برای انتخاب شهرهای برتر دنیا کیفیت زندگی در شهرها است.
تقدیر دنیا از تهران
در حوزه محیط زیست
درمراسم ششمین دور جایزه مدیریت سبز، جایزه بنیاد جهانی انرژی در سال ۲۰۱۲ به شهرداری تهران اعطا شد.در مراسم ششمین دور جایزه مدیریت سبز ایران که در مرکز همایشهای بینالمللی صدا وسیما با حضور چهرهای برجسته داخلی و خارجی برگزار شد، از برندگان طرحهای نوین نوآوری سبز تقدیر به عمل آمد و جایزه بنیاد جهانی انرژی در سال ۲۰۱۲ در مراسم فوق به شهرداری تهران اعطا شد. جایزه بنیاد جهانی انرژی به دلیل فعالیتهای شهرداری تهران در حوزه محیط زیست، استفاده از انرژی پاک و استقرار مدیریت سبز به تهران ارائه شده و همه این جوایز به طور حتم به دلیل ارتقای دیپلماسی شهری در سالهای اخیر است.
فعالیتهای تازه در دنیا
ششمین مجمع جهانی شهری با حضور بیش از ۱۱۴کشور و ۹هزار نفر از مدیران شهری جهان در شهر ناپل یکی از مهمترین رویداد شهری جهان بود که با مشارکت مرکز اسکان بشر سازمان مللمتحد (UN-Habitat) و دولت ایتالیا تشکیل شد و بیش از سه هزار تجربه شهری را در شهرهای سراسر جهان مورد توجه قرار داد. مجمع جهانی شهری به ریاست مرکز اسکان بشر ملل متحد هر دوسال یکبار تشکیل میشود و از جمهوری اسلامی ایران هیاتی ۲۰۰ نفره متشکل از شهرداری مشهد، پست بانک، وزارت مسکن و شهرسازی، سازمانهای مردم نهاد ایرانی و مدیریت شهری تهران و... در این مجمع حضور داشتند. در جریان برگزاری همایش «یوان هبیتت» (UNHABITAT) در شهر ناپل ایتالیا، تهران توانست در عرضه بینالمللی فعالیتهای تازهای را آغاز کند. در این همایش قائممقام دبیرکل سازمان ملل متحد با حضور در غرفه شهرداری تهران در ششمین مجمع شهری جهان، لوح برترین تجارب موفق شهری جهان را به شهردار تهران اعطا کرد. این در حالی است که توسعه چشمگیر شهر تهران در حوزه حملونقل عمومی نیز موجب شد تا تهران به مرکز آموزش سازمان ملل متحد در منطقه خاورمیانه تبدیل شود. در این همایش لوح برترین تجارب موفق شهری جهان به دو شهر تهران و وین اتریش تعلق گرفت. این دو شهر که موفق به دریافت لوح برترین تجارب موفق شهری جهان از سوی سازمان ملل متحد شدهاند، بهعنوان دو پایگاه اصلی این سازمان برای انتقال تجارب موفق مدیریت شهری معرفی شدند.
تهران مرکز آموزش سازمان ملل متحد در منطقه خاورمیانه
همچنین در حاشیه ششمین نشست مجمع شهری جهان در ایتالیا و براساس تفاهمنامه امضا شده با مرکز اسکان بشر ملل متحد، پایتخت جمهوری اسلامی ایران بهعنوان مرکز آموزش سازمان ملل متحد در منطقه خاورمیانه کار خود را آغاز کرد. هدف از امضای این تفاهمنامه ارائه چارچوب برای همکاری مرکز اسکان بشر سازمان ملل متحد و شهرداری تهران در زمینه تولید و توسعه دانش مدیریت شهری، ظرفیت سازی و نوآوریها، تهیه گزارش از وضعیت شهرهای ایران برای سال ۲۰۱۳، برگزاری کنفرانس بینالمللی برنامه ریزی برای پیشرفت عدالت در شهرها، ایجاد رصدخانه شهری و تاسیس مرکز منطقهای آموزش و پژوهش در تهران، تدوین استراتژی و سیاست راهبری مدیریت شهری و... است. جوان کلوس، قائممقام دبیر کل سازمان ملل متحد نیز در این همایش در مصاحبه با خبرنگاران با اشاره به توسعه و پیشرفت شهر تهران گفت: با وجود همه مشکلات، شهر تهران توانسته است از فرصتها خوب استفاده کند. وی افزود: تهران شاخصهای بالایی دارد و به همین دلیل نیز در سالهای اخیر موفق به اخذ جوایز مختلف در حوزه بینالمللی شده است.
تهیه اطلس خاورمیانه توسط شهرداری تهران
در همایش ششمین نشست مجمع شهری جهان، شهردار تهران از اطلس خلیج فارس رونمایی کرد و کار تهیه اطلس خاورمیانه هم از سوی سازمان ملل متحد به شهردار تهران واگذار شد. قالیباف در پاسخ به این پرسش که اطلس خاورمیانه در چه بازه زمانی آماده میشود، گفت: این کار زمانبر است و باید سایر شهرهای خاورمیانه در این زمینه همکاری داشته باشند اما شهرداری تهران اطلس تهران را تهیه کرده و از این اطلس در همین همایش رونمایی میکند.
تهران مرکز بینالمللی مطالعات آینده پژوهی شهرهای آسیا و اقیانوسیه شد
همچنین در حاشیه این نشست شهر تهران از سوی سازمان ملل به عنوان مرکز بینالمللی مطالعات آینده پژوهی شهرهای آسیا و اقیانوسیه انتخاب شد. اعضای هیات امنای این مرکز، معاون مرکز اسکان بشر سازمان ملل متحد، رییس مرکز مطالعات شهرداری تهران و جمعی از مقامات شهری آسیا هستند که ریاست هیات امنا و هیات مدیره این مرکز رسما به شهردار تهران واگذار شد. بر این اساس دبیرخانه دائمی مرکز بینالمللی مطالعات آینده پژوهی شهرهای آسیا و اقیانوسیه در تهران راهاندازی میشود. این مرکز بهعنوان یکی از ارکان مطالعاتی اصلی برنامه اسکان بشر ملل متحد است. به گفته مقامات سازمان ملل، با توجه به ظرفیتهای پژوهشی شهر تهران و ارزیابی کارشناسان این سازمان، مسوولیت مرکز بینالمللی مطالعات آینده پژوهی شهرهای آسیا و اقیانوسیه به تهران واگذار شده است.
نظرات