زمین گرمتر از ۵۰ سال اخیر در دهه گذشته
پایگاه فرانسوی اکتوالیته آنویرونمان (actualites environnement) سازمان جهانی هواشناسی وابسته به سازمان ملل متحد گزارش داد: جهان در دهه نخست قرن حاضر، تغییرات آب و هوایی بی سابقه ای را تجربه کرده است.جهان در دهه ۲۰۰۰-۲۰۱۰ تغییرات آب و هوایی بی سابقه ای مثل موج گرما در اروپا، خشکسالی در استرالیا و سیل در پاکستان را تجربه کرده است.
به گزارش بنانیوز (BanaNews.ir) براساس نتایج بررسی های منتشر شده توسط سازمان جهانی هواشناسی(WMO)، به استثنای سال ۲۰۰۸، بقیه سال ها، جزو گرم ترین سال ها از سال ۱۸۵۰ میلادی تا کنون بوده اند و درجه حرارت روزانه همواره بیش از میانگین بوده است.
این گزارش نشان می دهد که در بسیاری از موارد تغییرات شدید آب و هوایی را می توان با تغییرات طبیعی توضیح داد. مثلا طوفان و خشکسالی که در گذشته به وقوع پیوسته، می تواند در افزایش انتشار گازهای گلخانه ای تاثیر بگذارد.
غلظت گازهای گلخانه ای متعدد در طول زمان افزایش یافتهاست. فعالیت انسانی نیز، سطوح گازهای گلخانهای عمدتاً در اثر آزادسازی دی اکسید کربن را افزایش میدهد، اما تاثیر بشر بر گازهای دیگر مانند متان، قابل اغماض نیست.
گازهای گلخانهای ناشی از صنعت و کشاورزی نقش عمدهای را در گرم شدن زمین ایفا می کند.
در این مطالعه از طوفان کاترینا در ایالات متحده سال ۲۰۰۵، گردباد نرگس در میانمارسال ۲۰۰۸، سیل در پاکستان سال ۲۰۱۰، خشکسالی در حوضه آمازون، استرالیا و شرق آفریقا و همچنین کاهش یخ های قطب شمال به عنوان مهم ترین تغییرات آب و هوایی این دهه نام برده شده است.
این گزارش نشان می دهد تعداد مرگ و میر در این ۱۰ سال بر اثر تغییرات آب و هوایی بالغ بر ۳۷۰ هزار نفر بوده است که این آمار نسبت به دهه ۹۰ میلا۲۰ درصد افزایش داشته است. این در حالی است که جمعیت جهان از سال ۱۹۹۰ تا سال ۲۰۱۰، بیش از ۱میلیارد و ۵۰۰ میلیون نفرافزایش داشته است.
دراین دهه میزان مرگ و میر همزمان با گسترش موج شدید گرما در اروپا ، به شکل بی سابقه ای افزایش یافت و منجر به کشته شدن ۶۶ هزار نفر در اروپا در سال ۲۰۰۳ و۵۵ هزار نفر در روسیه در سال ۲۰۱۰ شد.
البته با تمهیدات به کار رفته اکنون تعداد قربانیان طوفان و خشکسالی به دلیل انجام آمادگی های لازم برای پیش گیری از فاجعه کاهش یافته است.
با توجه به گزارش سازمان جهانی آب و هوا که در سپتامبر سال گذشته منتشر شد با وجود افزایش انتشار گازهای گلخانه ای، متوسط دمای جهانی به طور قابل توجهی از سال ۱۹۹۸ افزایش یافته است.این درحالی است که گزارش ها نشان می دهد افزایش دما در طول قرن گذشته کاهش داشته است.
همچنین دراین گزارش آمده است: هرچند ایجاد ارتباط بین دو رویداد منحصربه فرد آب وهوایی کارمشکلی است، با این حال، هوای گرم تر می تواند رطوبت بیشتری را در خود نگه دارد. پس خطر افزایش باران های سیل آسا افزایش می یابد. به این ترتیب سال ۲۰۱۰ بالاترین سطح رطوبت را تا کنون دراختیاردارد. سطح دریا نیزحدود ۲۰ سانتی متر در قرن گذشته بالا آمده است که این افزایش خطر امواج جزر و مدی را بالا برده است.
پیتر استات از دفتر هواشناسی انگلیس که این تحقیقات را انجام داده است، می گوید: دانشمندان در حال حاضر تلاش می کنند رد پای انسان را در تغییرات شدید آب وهوایی سال ۲۰۱۲، مانند طوفان شنی سندی و یا خشکسالی در استرالیا پیدا کنند.
نظرات