آذربایجان غربی خوابگاه‌ مهر دارد یا مسکن مهر؟

آذربایجان غربی خوابگاه‌ مهر دارد یا مسکن مهر؟

http://www.bananews.ir/مسکن مکانی برای آرامش خاطر و تامین کننده امنیت روانی هر خانواده و یا هر فردی است که در آن تسکین می یابند. اگر تاریخ را مطالعه کنیم خواهیم دید تمامی حکمرانان به فکر مسکن ملت خود بوده و برای تامین آن کم و بیش اقداماتی را انجام داده‌اند.

به گزارش بنانیوز (BanaNews.ir) در کشور ما نیز در راستای تامین مسکن مورد نیاز جامعه به خصوص اقشار کم درآمد تمهیدات مختلف اندیشید شده که همواره می‌توان گفت این مسئله به نوعی دغدغه اصلی مسوولان پس از انقلاب اسلامی بوده است. در این راستا و در بند «د» ذیل تبصره ۶ بودجه سال ۱۳۸۶ کل کشور بر تأمین مسکن مناسب برای آحاد ملت به خصوص اقشار کم درآمد تأکید جدی به عمل آمده و جهت نیل به اهداف تعیین شده راهکارهای متعددی از جمله اجاره بلندمدت زمین در چارچوب حق بهره‌برداری از زمین‌های دولتی به منظور کاهش قیمت واحدهای مسکونی و حذف قیمت زمین از قیمت تمام شده واحد مسکونی را پیشنهاد شد.

مسکن مهر نیز سیاسیتی است که در دولت نهم و دهم و در این راستا و در جهت تامین مسکن مورد نیاز جامعه کلید خورد ولی باید بررسی کرد، این پروژه حساس که اعتبارات میلیاردی نیز برای آن هزینه شده است تا چه اندازه موفق بوده است.

توجه ویژه دولت دهم به مسکن مهر علاوه بر این‌که تحسین برخی‌ها را برانگیخت، انتقاداتی را نیز به دنبال داشت؛ عده‌ای توجه بیش از حد دولت به حوزه مسکن مهر را دلیلی برای کم کاری در سایر حوزه‌ها دانسته و در این رابطه انتقاداتی را مطرح می‌ساختند.

پس از طی مراحل اولیه احداث مساکن مهر، مشکلاتی در رابطه با روند اجرایی این پروژه‌ها در آذربایجان غربی پدید آمد که کم کاری برخی تعاونی‌ها و بحران‌های اقتصادی پیش آمده، مشکلات را در این حوزه دو چندان کرد؛ گزارشات مختلفی از خبرگزاری ایسنا منطقه آذربایجان غربی در این رابطه ارائه شد، ولی هم اکنون خواهان بررسی مشکلاتی در این حوزه هستیم که شاید تا به حال مطرح نشده‌اند.

خلیل محبت خواه، مدیر کل راه و شهرسازی آذربایجان غربی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: واحدهای باقی مانده طرح مسکن مهر تا پایان امسال در اختیار متقاضیان قرار می‌گیرد.

وی اظهار کرد: طبق برنامه، باید ۳۷ هزار و ۵۰۰ واحد مسکن مهر در آذربایجان غربی، تکمیل و در اختیار متقاضیان قرار داده می‌شد که ۲۳ هزار واحد، تکمیل و در اختیار متقاضیان قرار داده شده و بقیه نیز تا پایان سال جاری به متقاضیان ارائه می‌شود.

وی ادامه داد: ۴۰۰۰ واحد مسکن مهر نیز تکمیل شده که تا پایان شهریور در اخیتار متقاضیان قرار می‌گیرد.

مدیر کل راه و شهرسازی آذربایجان غربی افزود: برای هر یک از ۲۳ هزار واحد تحویل داده شده ۲۰ تا ۲۵ میلیون تومان تسهیلات ارائه شده و برای واحدهای باقی مانده ۳۰ میلیون تومان ارائه خواهد شد.

محبت خواه افزود: اجرا و تکمیل طرح‌ها برعهده تعاونی‌هاست و اداره راه و شهرسازی وظیفه نظارت و کنترل تعاونی‌ها را برعهده دارد.

وی ادامه داد: ۳۵ تا ۴۰ درصد تعاونی‌ها از برنامه طرح عقب هستند ولی تلاش بر این است تا پایان سال واحدهای باقیمانده، تکمیل شده و در اختیار متقاضیان قرار گیرد.

 

حال باید ماند و دید، وقتی طی ۴ سال مراحل احداث ۲۳ هزار واحد مسکن مهر در آذربایجان غربی به اتمام رسیده است چگونه می توان ۱۴ هزار و ۵۰۰ واحد دیگر را تا ۹ ماه دیگر به اتمام رساند و واگذار کرد؛ هرچند اکثر این واحدها پیشرفت فیزیکی بالای ۵۰ درصد دارند.

جدای از تمامی این موارد، طی این گزارش، سعی شده تا واحدهای مسکن مهر از زاویه دیگری بررسی شود که در این راستا نادر قاضی پور، نماینده مردم ارومیه در خانه ملت در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: مسکن مهر آذربایجان غربی را در شرایط امروزی باید خوابگاه‌های مهر نامید.

وی افزود: مسکن باید جایی برای آرامش، استراحت و تسکین دهنده روان باشد نه محلی برای اضطراب و خفگان، عملا در شرایط امروزی و شکل و شمایل مساکن مهر، این مناطق بیشتر از واحد های مسکونی به خوابگاه ها شبیه هستند.

قاضی پور عنوان کرد: متاسفانه فضای داخلی واحدهای مسکن مهر در آذربایجان غربی طوری احداث شده که علاوه بر این‌که خانواده‌ها در آن محیط، فضای با نشاطی را تجربه نخواهند کرد، بلکه باعث افسردگی خانواده‌ها نیز خواهد شد؛ به طور مثال در این زمینه به فضای کم و سقف کوتاه این واحدها می‌شود، اشاره کرد.

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی، با بیان این‌که، مسکن مهر از ماهیت اصلی خود فاصله گرفته است، اظهار کرد: در آغاز سیاست اصلی احداث واحدهای مسکن مهر، ایجاد مکانی امن، توام با آرامش برای خانواده‌های ایرانی بود؛ هشدار می‌دهیم این امر رفته رفته از ماهیت اصلی خود فاصله گرفت، بنابراین در آینده مشکلات فراوانی در حوزه روانشناختی به وجود خواهد آورد.

قاضی پور، روند ساخت مسکن مهر در آذرباجان غربی را رضایت بخش ندانست و تصریح کرد: در کنار تمامی مشکلات وارده بر این حوزه، این پروژه در آذربایجان غربی از روند ساخت مناسبی نیز برخوردار نیست که در این راستا باید در تمامی عوامل دخیل در موضوع و ادامه همکارای آنان اعم از تعاونی‌های کم کار، تجدید نظر شود.

همچنین دکتر رحیم شبانی "یک روانشناس" در رابطه با محیط داخلی واحدهای مسکن مهر آذربایجان غربی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، خاطرنشان کرد: متراژ کم محیط خانه، افراد را دچار افزایش استرس و فشار روانی می‌کند.

وی افزود: مسکن یعنی محل سکونت، جایی که بتواند به انسان آرامش بدهد؛ در مساکن کوچک به دلیل کمبود فضا، افراد خانواده بیشتر با یکدیگر دچار تنش و برخورد می‌شوند که این باعث افزایش استرس و فشار روانی در اعضای خانواده می‌شود، به خصوص اگر اعضای خانواده بیشتر باشند که در این صورت به دلیل افزایش مزاحمت، اعضای خانواده آرامش نخواهند داشت.

شبانی در رابطه با شرایط مسکنی که بتواند مایه آرامش اعضای خانواده باشد، گفت: مسکن می‌تواند بر ابعاد مختلف روان انسان تاثیرگذار باشد؛ به عنوان مثال در مسکنی که فضای سبز آن بیشتر باشد، افراد دچار افسردگی کم می شود و یا در خانه‌ای که نور و روشنای در آن بیشتر باشد افسردگی در آن کم، شور و نشاط در آن بیشتر و اعضای خانواده در آن کمتر احساس دلتنگی می‌کنند.

این استاد دانشگاه عنوان کرد: در مساکن مهر به دلیل ارتفاع کم سقف، نیاز انسان به یک فضای بصری و چشم انداز در خانه ارضاء نمی‌شود که خود این مسئله باعث ایجاد دلتنگی در اعضای خانواده می‌شود؛ در این مساکن بعد استراحت بیشتر اهمیت دارد. به دلیل تاثیر خواب در ایجاد آرامش روانی افراد، باید جلوگیری از آلودگی صوتی را در این اماکن در نظر گرفت، به خصوص در رابطه با افراد مسن که شاید به دلیل ایجاد سر و صدا نتوانند به مر حله عمیق خواب برسند که خود این مسئله می‌تواند چرخه خواب این افراد را به هم بزند.

وی در رابطه با عادت کردن مردم ایران با خانه‌هایی که در مسکن مهر ساخته می‌شود، خاطرنشان کرد: مردم ایران به دلیل عادت کردن به مساکنی که دارای حیاط، چشم انداز و فضای سبز زیاد دارند، شاید چند نسل طول بکشد که بتوانند به این مساکن دارای محیط کوچک عادت کنند، همچنین از لحاظ معماری به واحدهای مسکن مهر توجهی نشده است، در حالی که بعضی معماری‌ها مانند معماری مساجد یا معماری که در آن انحناء به‌کار رفته باشد نوعی الهی بودن و فضای معنوی را القاء می‌کند.

شاید بررسی برخی از این موضوعات، به ظاهر ساده به نظر برسد ولی مطمئنا این عوامل در آینده‌ای نه چندان دور مشکلات فراوانی را به دنبال خواهد داشت. واحدهای مسکن مهر آذربایجان غربی علاوه بر این‌که مشکلات بسیاری در محیط داخلی خود دارد، منطقه احداث آن نیز عاری از ایراد نیست؛ چرا که واحدهای مسکن مهر باید در مناطق فرسوده‌ای احداث می‌شد که تمامی امکانات رفاهی اعم از فاضلاب، برق، مدرسه و مسجد را دارا باشد، ولی هم اکنون آنطور که شاهدیم بیشتر واحدهای مسکن مهر آذربایجان غربی، خارج از محدوده شهری احداث شده است که حتی زیرساخت‌های اولیه امکانات رفاهی را نیز دارا نیست. گذشته از این مسائل، نادر قاضی پور نماینده مردم ارومیه در خانه ملت، ادعایی جدید دارد، وی معتقد است در بحث واگذاری واحدهای مسکن مهر ارومیه تبعیض قائل می‌شوند.

نادر قاضی پور در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنای منطقه آذربایجان غربی، افزود: مسکن مهر در شهرستان ارومیه در سه منطقه گلهشر، ایثار و گلمانخانه احداث شده است که در این میان گلهشر به علت قرار گیری در منطقه بالای شهر دارای موقعیت مناسب نسبت به بقیه نقاط است.

وی با بیان این‌که در موضوع واگذاری واحدهای مسکن مهر در ارومیه تبعیض قائل می‌شوند، اظهار کرد: این مسئله را به وضوح می‌توان دید که متاسفانه واحدهای مسکن مهر در گلهشر را که موقعیت مناسبی دارند به کارمندان اداره‌هایی چون سازمان بازرسی و دانشگاه علوم پزشکی و استانداری واگذار می‌کنند، از طرف دیگر واحدهای مسکن مهر ایثار را به کارمندان اداره‌های سطح متوسط و واحدهای گلمانخانه را نیز به قشر آسیب پذیر جامعه واگذار کرده‌اند.

قاضی‌پور با تاکید بر این‌که، تبعیض و بی‌عدالتی در نظام اسلامی غیرقابل قبول است، اظهار کرد: بی عدالتی در جامعه سرآغاز ایجاد فساد و عقب ماندگی در جامعه است، مسوولان در این رابطه به خود بیایند و عملکرد خود را خود ارزیابی کنند.

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر این‌که باید واحدهای مسکن مهر در بافت‌های فرسوده شهر احداث می‌شد نه در مناطقی که هیچ‌گونه امکانات رفاهی و خدماتی در آن وجود ندارد، اظهار کرد: مسکن مهر گلمانخانه ارومیه را در منطقه‌ای ایجاد کردند که نه فاضلاب دارد، نه مسجد و نه مدرسه؛ سوالی که باید از این آقایان پرسید این است که با تبعیضی که در واگذاری واحدهای مسکن مهر قائل شدید و واحدهای این منطقه را به قشر آسیب پذیر واگذار کردید، آیا فکر نکردید که این منطقه که دارای مدرسه نیست و اقشار کم درآمد در آن ساکن خواهند شد، درآینده چه مشکلات بزرگی در حوزه آموزشی در این منطقه به وجود خواهد آمد؟

قاضی پور تصریح کرد: خانواده‌هایی که هم اکنون مشکلات فراوانی در موضوع آموزش فرزندان خود دارند، مطمئنا پس از اسکان در واحدهای مسکن مهر گلمانخانه، به علت هزینه رفت و آمد بین شهر و منطقه خود، از تحصیل فرزندان خود امتناع خواهند ورزید که این منجر به ترک تحصیل دانش آموزان در یک مقطع زمانی خاص خواهد شد.

وی با بیان این‌که، قبل از احداث مسکن مهر باید برنامه ریزی مناسبی در این راستا صورت می‌گرفت، اظهار کرد: متاسفانه برخی‌ها، این طرح‌های عجولانه را بدون برنامه‌ریزی مناسب اجرا کردند.

وی معتقد است، برخی‌ها، تهدیدها را به فرصت تبدیل می‌کنند ولی متاسفانه در استان ما عده‌ای فرصت‌ها را به تهدید تبدیل می‌سازند.

خلیل محبت خواه، مدیر کل راه و شهرسازی آذربایجان غربی ، عنوان کرد: در رابطه با واگذاری واحدهای مسکن مهر آذربایجان غربی مدیریت قبلی اداره راه و شهرسازی مسوول است.

وی با اشاره به نظر نماینده ارومیه، گفت: از اظهارات ایشان اطلاعی ندارم، واگذاری واحدهای مسکن مهر آذربایجان غربی، توسط شورای مسکن متشکل از مسوولان قبلی صورت گرفته؛ در این راستا با فرض این‌که اگر مشکلی هم وجود داشت، آقایان چرا پس از گذشت چندین سال، هم اکنون از خواب‌های زمستانی بیدار می‌شوند؟

همچنین جواد جهانگیرزاده، نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا بیان کرد: در رابطه با تبعیض قائل شدن در موضوع واگذاری واحدهای مسکن مهر، اطلاعی ندارم، ولی در این راستا باید توجه کرد اگر آقای قاضی پور، نماینده مردم ارومیه ادعا بر تبعیض قائل شدن دارد، مطمئنا مدارکی نیز در دست دارد که دال بر صحت موضوع است.

وی ادامه داد: موضوع واگذاری واحدهای مسکن مهر موضوعی جدید نیست، ولی اگر ثابت شود که در این موضوع اجحافی صورت گرفته، موضوع، بررسی و پیگیرد قانونی خواهد شد.

یکی از متقاضیان مسکن مهر ارومیه در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، اذعان کرد: پدر بنده، کارمند دانشگاه علوم پزشکی است؛ یکی از تعاونی‌هایی که موضوع واگذاری واحدهای مسکن مهر را برعهده داشت تمامی متقاضیان این دانشگاه را در یکی از مناطق داخل محدوده شهر مساکن مهر به ثبت رسانده است.

به گزارش ایسنا، همانطور که طی این گزارش مشاهده می‌شود، مسائل جدیدی در رابطه با واحدهای مسکن مهر، از نامناسب بودن فضای داخلی تا تبعیض قائل شدن در بحث واگذاری مطرح شده است که جای بسی تامل دارد. امید است مسئولان امر به این موضوعات توجه کنند و مشکلات واحدهای مسکن مهر را حل کنند.

گزارش از شاهین علفی، خبرنگار ایسنای منطقه آذربایجان غربی

    نظرات