تحلیل بازار مسکن ایران در قالب یک کتاب
کتاب «تحلیل بازار مسکن ایران» نوشته بهروز ملکی معاون مدیرکل دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی منتشر شد.
به گزارش بنانیوز(BanaNews.ir)؛ نیاز فعالان املاک و مستغلات به تحلیلهای قابل اتکا و چندوجهی سبب شد تا کتاب ۲۰۰ صفحهای «تحلیل بازار مسکن ایران» توسط انتشارات سازمان مدیریت صنعتی و با تالیف دکتر بهروز ملکی، تحلیلگر ارشد بازار مسکن و معاون مدیرکل دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی منتشر شود.
در مقدمه کتاب آمده است: نگاهی به پیشینه بازار مسکن ایران، حاکی از آن است که این بازار، متأثر از ساختار اقتصادی کشور، از الگوی خاصی پیروی میکند.
مطابق این الگو، قیمت مسکن در یک دوره، از ثبات نسبی برخوردار است و تا حدودی عرضه بر تقاضا، غلبه دارد و رکود بر بازار معاملات حاکم میشود. بعد از طی این دوره و تخلیه حباب قیمتی، ابتدا در شهر تهران (به عنوان شهر پیشتاز) و به دنبال آن در سایر شهرها، تقاضا، افزایش مییابد. از آنجا که عرضه مسکن در کوتاهمدت نمیتواند پاسخگوی این تقاضا باشد، قیمت مسکن افزایش مییابد.
در سمت عرضه نیز با تحریک بازار و افزایش قیمتها، انگیزه سازندگان برای اخذ پروانههای ساختمانی افزایش مییابد؛ ولی به علت ماهیتِ زمانبَر تولید مسکن، تکمیل و عرضه واحدهای مسکونی به بازار، با وقفه صورت میپذیرد. نگاهی به روند صدور پروانههای ساختمانی، حاکی از آن است که بسیاری از سازندگان، پروژههای خود را در رونق شروع میکنند و در رکود میفروشند.
علاوهبراین، نباید سایر عوامل مؤثر بر ادوار رونق و رکود بازار مسکن را از نظر دور داشت. این عواملِ عمدتا برونبخشی، معادلات و پیشبینیها را تحتالشعاع قرار میدهند. به این ترتیب، موجب تشدید-تخفیف یا تسریع-تاخیر در ادوار پیشبینی شده بازار مسکن شده، طول و عرض آن را با تغییراتی مواجه مینمایند.
در این راستا، عواملی چون ساختار جمعیتی، رشد اقتصادی، قیمت نفت، وضعیت بازارهای موازی، نقدینگی و تورم، تسهیلات ساخت و خرید مسکن، بازار نهادههای تولید مسکن، سیاستهای دولتی، قوانین شهرسازی و... تأثیرات انکارناپذیری بر بازار مسکن، بر جای میگذارند.
بنابراین باید توجه داشت که در بسیاری از مواقع، روند حرکت بازار مسکن از محدوده انتظارات خارج میشود. بر این اساس لازم است در کنار نگاه به اصول منطقی حاکم بر بازار، نیروهای جانبی تحمیل شده از بیرون به این بازار نیز رصد شود. غالبا تصور میشود مسیر حرکت بازار مسکن قابل پیشبینی نیست؛ در حالی که بسیاری از تحولات بخش مسکن را میتوان پیشبینی کرد؛ هرچند کثیری از فعالان این بخش، از توانایی مورد انتظار، برخوردار نیستند.
افراد، برای جبران این کمبود، معمولاً تحت تأثیر مراودات اجتماعی، تصمیمگیری میکنند. بدیهی است که بهرهبرداری مناسب از فرصتهای اقتصادی با اتکا به این قبیل اطلاعات، ضریب خطای بالایی دارد. این کتاب با رویکردی کاملا کاربردی و ساده، در پی رفع این نقیصه است. براین اساس، از ورود به مباحث نظری، اجتناب شده است؛ چراکه مخاطبان این کتاب، طیف متنوعی را شامل میشوند:
بانکها، شرکتها و هلدینگهای سرمایهگذاری و ساختمانی، نظامهای مهندسی، انبوهسازان، مشاوران املاک، شرکتهای مشاور و پیمانکار مسکن و شهرسازی، شرکتهای مرتبط با مصالح ساختمانی(سیمان، فولاد، سرامیک و...)؛ خریداران، فروشندگان، سرمایهگذاران و سازندگان مسکن؛ سیاستگذاران و برنامهریزان مسکن و فعالان بازارهای پول، بورس، طلا و ارز.
کتاب «تحلیل بازار مسکن ایران» نوشته دکتر بهروز ملکی از سوی انتشارات سازمان مدیریت صنعتی و به بهای ۱۴ هزار تومان منتشر شده است.
پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی
نظرات