شیب تورم مسکن ملایم خواهد بود
یک کارشناس بازار مسکن گفت: با توجه به ثبات اقتصادی و نرخ سود بانکی انتظار نمیرود که بازار مسکن در نیمه دوم امسال جهش یابد و تورم مسکن متناسب با تورم عمومی خواهد بود.
به گزارش بنانیوز(BanaNews.ir)؛ محمدمهدی مافی اظهار کرد: نوسانات کمدامنه بازار مسکن را نمیتوان به عنوان رونق یا دوران گذار از رکود بخش مسکن تلقی کرد. واقعیت این است که با این عدد و رقمهای پایین تعداد معاملات، بازار مسکن وارد رونق نمیشود. مضافا اینکه آمارها در کشور ما خیلی دقیق نیست و نمیتوان چندان روی آنها حساب کرد.
وی افزود: با این وجود اگر دولت حرکاتی در بخش مالی و فرادستی انجام دهد میتواند در جهت توسعه بازار مسکن و رونق کسب و کار موثر باشد. به اعتقاد من دولت باید تجدیدنظر دیگری در میزان سود سپردههای بانکی داشته باشد و بانکها را موظف کند تا بخشنامههای قبلی را اجرا کنند. اینگونه می شود امیدوار بود که سرمایهها به تدریج وارد بازار مسکن شود.
این کارشناس مسکن درخصوص پیشبینی بازار مسکن در شش ماهه دوم سال جاری گفت: دولتهای یازدهم و دوازدهم نشان داده اقدامات خود را با تعقل بیشتری نسبت به دولتهای پیشین جلو میبرد. از دولت کارهای یکباره ندیدیم و به همین دلیل ثبات اقتصادی در شرایط مطلوبی قرار دارد. البته بحث پرداخت مطالبات پیمانکاران شاید بتواند به حوزه ساخت و ساز رونق بدهد.
مافی ادامه داد: اگر سود بانکی به همین منوال باشد تاثیر محسوسی در بازار مسکن ایجاد نمیشود و تورم مسکن به اندازه تورم عمومی خواهد بود. به نظر من در شش ماهه دوم مصرفکنندگان واقعی به این بازار رجوع میکنند و بحث بورسبازی و سرمایهگذاری برای سود آوری در بازار مسکن منتفی است. کما اینکه این شرایط معقول است و باید به این سمت برویم که مصرفکننده واقعی به بازار مسکن بیاید؛ نه اینکه عدهای برای سودآوری اقدام به خرید و فروش مسکن کنند. پیشبینی من این است که میزان تورم مسکن متناسب با تورم اسمی جامعه باشد.
این کارشناس مسکن با بیان اینکه موضوع مهم دیگر در حوزه مسکن، تناسب ساخت و ساز با شرایط اقلیمی و جمعیتپذیری مناطق مختلف کشور است، تصریح کرد: وزارت راه و شهرسازی به عنوان متولی این بخش هنوز کار علمی انجام نداده است. وزیر و معاونان ایشان جسته و گریخته اظهارنظرهایی میکنند ولی مطالعات و کار علمی دقیق هنوز وجود ندارد. مسوولان بر اساس برداشتهای خودشان اظهارنظری میکنند ولی انتظار این است که برنامه مدونی درخصوص آمایش سرزمین و پراکنش جمعیتی صورت گیرد.
مافی، نوار جنوبی کشور را با توجه به دسترسی به آبهای آزاد و سهولت حمل و نقل دارای پتانسیل خوبی برای ایجاد شهرهای جدید و توزیع جمعیت دانست و گفت: هماکنون تمرکز جمعیتی کشور در کلانشهرهایی است که از آب کافی برخوردار نیستند؛ در حالی که سواحل مکران دارای تراکم بسیار پایینی از نظر جمعیت است. این موضوع همراستا با رونق و رکود و بحث سرمایهگذاری در حوزه مسکن بسیار مهم است.
وی همچنین نوسازی بافت فرسوده در بعضی نقاط را فاقد مطالعات جامعهشناسانه دانست و افزود: آسیب نگاه صرفا تخریب و نوسازی در بافتهای فرسوده بسیار بیش از فواید آن است. متاسفانه حداکثر برنامهای که در حوزه بافتهای ناکارآمد وجود دارد، دید مهندسی است که تخریب کنیم و دوباره بسازیم. به طور مثال در پروژه محلههای سیروس و هرندی این موضوع به چشم میآید که باعث شد بافت جمعیتی اطراف از بین برود و آنجا که معضل نقطهای داشتیم به کانون معضل تبدیل شد. ساخت و سازهای بی هدفی صورت گرفت که فاقد دیدگاه همهجانبه بود.
ایسنا
نظرات