گردهمایی روابط عمومی های ادارات راه و شهرسازی سراسر کشور
بعد از ۱۰ سال بزرگترین گردهمایی مدیران روابط عمومی اداره کل راه و شهرسازی سراسر کشور رقم خورد. آنها روز یکشنبه همین هفته با هدف تبیین سیاست های برنامه ملی بازآفرینی شهری در شرکت بازآفرینی شهری ایران گرد هم آمدند.
به گزارش روابط عمومی شرکت بازآفرینی شهری ایران، مهندس هوشنگ عشایری، دبیر ستادملی بازآفرینی شهری بر نقش روابط عمومی ها در جریان سازی و آگاهی بخشی تاکید کرد و از مدیران روابط عمومی ها خواست که سیاست های بازآفرینی شهری را که با امضای رییس جمهور تبدیل به برنامه ملی شده است، به همه ارکان و عناصر نقش آفرین در این برنامه تبیین کنند.
دکتر منا عرفانیان، عضو هیات مدیره شرکت هم از روند تاریخی بازآفرینی شهری در ایران گفت. دکتر حبیبی هم از ویژگی های یک شهر خوب گفت و دکتر تشکر هم نقش مشارکت افراد در داشتن محله ای خوب را تبیین کرد. خراسانی هم از لزوم اطلاع رسانی و ویژگی های آن سخن گفت و دکتر اسکندری هم بر لزوم گفتمان شهری در خانه های گفتمان خبر تاکید کرد. مشروح سخنرانی ها را در ادامه بخوانید.
مهندس عشایری در نخستین گردهمایی مدیران روابط عمومی اداره کل راه و شهرسازی کشور: خواسته های مردم در بخش بازآفرینی برای مسئولان تببین شودمعاون وزیر راه و شهرسازی گفت: در برنامه ملی بازآفرینی شهری ایران قرار بر این نیست تا برای تمام سرزمین ایران و شهرهای هدف برنامه ای یکسان و یک مدل خاص تهیه و تدوین شود.
به گزارش روابط عمومی شرکت بازآفرینی شهری ایران، مهندس هوشنگ عشایری، دبیر ستادملی بازآفرینی شهری در نخستین گردهمایی مدیران روابط عمومی اداره کل راه و شهرسازی کشور با بیان اینکه رویکرد برنامه بازآفرینی، محله محوری، راهبرد آن پایین به بالا و هدف آن ارتقای زندگی شهروندان و زیست پذیری شهری است، گفت: نباید رفتار امروز ما به مفهوم مدرنیته باعث آزار افراد شود.
او بیان کرد: رفتار خلاقانه ما در ارتباطگیری بین سنت و مدرنیته پایه و اساس اصلی شاکله برنامه ملی بازآفرینی شهری است.
معاون وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: با چنین ساختاری برنامه ملی بازآفرینی شهری تببین و تدوین شده و این برنامه وظایف تمام دستگاهها در این حوزه را مشخص کرده است.
مهندش عشایری افزود: در این برنامه برای دولت در حوزه زیربناها و روبناها، برای شهرداریها در حوزه خدمات شهری و برای بخش خصوصی هم در حوزه نوسازی و مقام سازی مسکن وظایفی در نظر گرفته شده که نتیجه همه این اقدامات کالبدی رسیدن به توسعه است.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با طرح این پرسش که آیا توسعه محله بدون توجه به بعد توانافزایی اقتصادی و اجتماعی ساکنین محله معنا پیدا میکند، تصریح کرد: توسعه محله زمانی اتفاق میافتد که مشارکت عمومی اتفاق افتاده باشد، اما قبل از انجام این اقدامات باید اعتماد در جامعه ایجاد شده باشد که این موضوع یکی از اقدامات مهم روابط عمومیها است.
او ادامه داد: با شکلگیری جریان ارتباطات، شاکله اصلی مشارکت عمومی شکل می گیرد و برای به سرانجام رسیدن این موضوع باید همه کنشگران در این حوزه آموزش ببینند. همچنین جامعه هدفمان از افراد محله تا مدیران بالادستی باید در جریان بازآفرینی شهری و اهداف آن قرار گیرند.
مهندس عشایری با بیان اینکه جریان سازی اقدام دیگری است که باید انجام شود، گفت: آگاهی بدون جریان سازی ابتر می ماند، که برای جلویگری از این موضوع، باید آگاهی در حوزه اجتماعی ترویج شود.
دبیر ستاد ملی بازآفرینی شهری تاکید کرد: زمانی که آگاهی بالا برود، مطالبه گری شکل می گیرد و در نتیجه ناخودآگاه شبکه سازی می شود.
او بیان کرد: نهادسازی رکن برنامه توانمندسازی است و برای این موضوع باید بین تسهیل گران، سمن ها و... ظرفیت لازم ایجاد شود.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با تاکید بر اینکه به نتیجه رسیدن جریان بازآفرینی شهری حوصله، صبر و شکیبایی می خواهد، گفت: اهمیت موضوع بازآفرینی شهری باعث شد که به موضوع مرکز مطالعات و ارتباطات توجه خاصی داشته باشیم و گروه روابط عمومی در شرکت بازآفرینی شهری را در جایگاه دوم سازمانی یعنی بعد از مدیر عامل با عنوان مرکز مطالعات کاربردی و ارتباطات تعریف کنیم.
معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: در برنامه ملی بازآفرینی شهری ایران قرار بر این نیست تا برای تمام سرزمین ایران و شهرهای هدف برنامه ای یکسان و یک مدل خاص تهیه و تدوین کنیم.
مهندس عشایری ادامه داد: هر محله ای در هر شهری، برنامه و رفتار متفاوت خود را دارد، حتی نمی توانیم برای دو محله که در یک منطقه قرار دارند برنامه ای واحد تهیه کنیم.
نظرات