اجرای طرح ملی بازآفرینی شهری در تبریز/شهردا ...
شهریارنیوز/ سید مرتضی مرتضوی: حاشیه نشینی از جمله پدیده های نوظهور در دهههای اخیر محسوب می شود که مشکلات بسیاری را در شهرها و بخصوص مرکز استانها به همراه آورده است. در دهههای اخیر، کلانشهر تبریز نیز تحت تاثیر این معضل اجتماعی قرار گرفته و روز به روز بر تعداد مهاجران از اقصی نقاط دورافتاده ترین روستاهای استان به تبریز افزوده می شود. نتیجه این اتفاق شوم اجتماعی، سکونت بیشترین حاشیه نشین کشور در تبریز پس از تهران است که با خود مشکلات و معضلات زیادی از جمله فقر،تضاد فرهنگی،اختلاف شدید طبقاتی، اعتیاد و ... را به دنبال داشته است.
شهرداری تبریز،پیشتاز در ساماندهی محلالت حاشیه نشین
گرچه شهرداریها تنها متولی ساماندهی حاشیه نشینی به شمار نمی آیند با اینحال شهرداری تبریز در طول سال های اخیر، اقدامات بسیار خوب و کاربردی تری در این زمینه انجام داده و توانسته چندین رتبه برتر و ممتاز کشوری را به خود اختصاص دهد. عملکرد این نهاد عمومی به حدی مطلوب بوده که از منظر اکثریت مردم، شهرداری همه کاره است حال آنکه بسیاری از نهادها و سازمان های دولتی در این زمینه وظایف مهمی بر عهده دارند و می توانند با تعامل هرچه بیشتر با مدیران شهری، پدیده حاشیه نشینی در تبریز را در کوتاه ترین زمان ممکن خاتمه دهند.
نیکوخصلت:ساماندهی حاشیه نشینی با تمرکز و فعالیت شبانه روزی میسر است
سعید نیکوخصلت، عضو شورای اسلامی کلانشهر تبریز با ابراز رضایت از عملکرد شهرداری در ارتباط با ساماندهی حاشیه نشینی و سکونت در سکونتگاههای غیررسمی می گوید: ساماندهی حاشیه نشینی یک جنبش و نهضت بزرگ می طلبد تا در سایه متمرکز شدن به برنامهها و طرحهای کارشناسان و مسئولان مربوطه بتوان به اهداف از پیش تعیین شده دست یافت.
وی با اشاره به ظرفیت و امکانات شهرداری تبریز برای امر ساماندهی حاشیه نشینی ادامه میدهد: مسئولان و متولیان کشوری نیز قول همکاری مساعد با شهرداری تبریز در جهت تحقق اهداف مورد نظر داده اند.
وی بر لزوم تشکیل کمیته تخصصی حاشیه نشینی تاکید میکند و میافزاید: پس از تدوین استراتژی مناسب در این زمینه و حمایت اعضای شورای شهر از اجرای برنامه های مورد نیاز می توان گام های خوبی در ارتباط با ساماندهی حاشیه نشینی کلانشهر تبریز در این حوزه برداشت.
نیکوخصلت با بیان اینکه نگرش فردی و منحصر، نمی تواند مشکلات را حل کند تصریح می کند: اتحاد ۱۳ عضو شورای شهر و تلاش برای تعامل سازنده با دستگاه های مسئول همچون استانداری، فرمانداری، مخابرات، گاز، برق، آموزش و پرورش و ...می تواند اتفاقات خوبی را هم در حوزه ساماندهی سکونتگاههای غیررسمی و بافت فرسوده و هم بسیاری از بخشهای دیگر رقم زند.
یکی دیگر از مهمترین مولفههایی که در ساماندهی بافت فرسوده و مناطق حاشیهنشین باید از آن استفاده کرد، توجه به علم، تکنولوژی روز و تجارب موفق کشورهای دیگر در این زمینه است تا از دوبارهکاری و آزمون و خطاکردن دوری کرد.
بابایی اقدم: ساماندهی محلالت حاشیه نشین تبریز، مهم ترین اولویت شورای پنجم
رییس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای اسلامی کلانشهر تبریز در این زمینه، استفاده از عنوان بافت ناکارآمد شهری به جای حاشیه شهر را مناسبتر میداند و می گوید: معتقدم باید برای حل معضلات در این مناطق از شهر، برنامههای منطقی و قائم به تخصص ارائه و اجرا شود.
فریدون باباییاقدم میافزاید: در دوره چهارم شورای شهر تبریز تعدادی واحد مسکونی برای ساکنان بافت ناکارآمد شهر تحویل داده شد و در شورای پنجم نیز این موضوع با اولیت بیشتری دنبال می شود.
وی ادامه میدهد: طی بازدیدی که یک شرکت بینالمللی از بافت ناکارآمد تبریز داشته است، مقرر شده دفتر محلی این شرکت در تبریز آغاز به کار کرده و به احداث و نوسازی بافت ناکارآمد شهر بپردازد.
بابایی اقدم لازمه سرمایهگذاری این شرکت بینالمللی را اینگونه بیان می کند: شهرداری تبریز باید مکانی مناسب برای ساخت و احداث چیزی حدود ۱۰هزار واحد مسکونی را در اختیار این شرکت قرار بدهد.
وی ادامه می دهد: یک هزار و ۵۳۰ واحد مسکونی در حوالی خیابان شهیدان ذاکر در کنار ۷۰۰واحدی که قبلا معین شده بود، قرار است برای سکونت ساکنان بافت ناکارآمد شهر اختصاص یابد.
حاشیه نشینی و سکونت در بافت های فرسوده شهری از چنان اهمیتی برخوردار است که بدون حمایت واقعی و مشارکت بخش دولتی، نمی توان در این مسیر گام برداشته و برای کاهش و رفع کامل آن در طول زمان تلاش کرد.دولت دوازدهم نیز از ابتدای سال جاری، طرحی را با عنوان "طرح ملی بازآفرینی شهری" با دستور مستقیم رییس جمهور در برخی از استان ها همچون استان آذربایجان شرقی آغاز کرد.
تبریز پیشتاز ساماندهی سکونتگاه های غیرمجاز در کشور
مهندس ایرج شهین باهر، شهردار تبریز با اشاره به اقدامات انجام شده برای ساماندهی محلات حاشیه نشین می گوید: بر اساس گزارش وزارت راه و شهرسازی، تبریز تنها کلانشهر کشور محسوب می شود که با احداث واحدهای مسکونی برای مردم ساکن در مناطق حاشیه نشین، اقدامات عملی در این راستا انجام داده است.
وی با بیان اینکه نتیجه اقدامات تخصصی شهرداری تبریز در زمینه ساماندهی حاشیه نشینی، کسب رتبه اول کشوری را برای تبریز به ارمغان آورده است تصریح می کند: نزدیک به ۲۰ هزار خانه در بافت حاشیه نشین تبریز وجود دارد و شهرداری تبریز تلاش می کند که در صورت همکاری سایر دستگاه های دخیل در این امر، برای ساماندهی کامل مناطق، محلات و بافت حاشیه نشین تبریز اقدام کند.
بر اساس گفته شهردار تبریز، شهرداری می تواند در صورت همکاری انجمن انبوه سازان مسکن، سرمایه گذاران و کارخانه داران حوزه راه و مسکن، بدون نیاز به بودجه دولتی، اهداف خود در مناطق حاشیه تبریز را پیش ببرد.
استاندار: ساماندهی محلات حاشیه نشین و بافت فرسوده تبریز در برنامه ای دو تا سه ساله
استاندار آذربایجان شرقی در این زمینه در گفتگو با شهریارنیوز،اجرای کامل طرح ملی بازآفرینی شهری را از اصلی ترین اولویت های دولت و مدیریت ارشد استان اعلام می کند و می گوید: پس از اعلام تصمیم دولت برای اجرای این طرح در برخی از استان های کشور، مقدمات و مطالعات خوبی در همین راستا و توسط کارشناسان امر آغاز شده و اقدامالت بسیار خوبی توسط شهرداری کلانشهر تبریز همچون احداث ۱۷۵ واحد مسکونی جدید و مقاوم به عنوان منازل جایگزین برای ساکنان خانه های مناطق حاشیه نشین انجام شده است
خدابخش با اشاره به اینکه حدود ۶۰۰ واحد مسکونی جدید در شهرک اندیشه در حال احداث است خاطرنشان می کند: تا سال های آتی، ۱۰ هزار واحد دیگر به مردم ساکن در مناطق حاشیه نشین تحویل داده می شود.
وی ادامه می دهد: بر اساس اعلام مسئولان امر، واحدهای مسکونی غیرمستحکم در حاشیه شهر تبریز، تخریب و به فضای سبز تبدیل شده است.
استاندار آذربایجان شرقی تصریح کرد: مشاور اجرای این طرح در سه محله هدف در تبریز، مستقر شده و اقدامات و هماهنگی های لازم را انجام می دهد.
بر اساس گفته خدابخش، در این مرحله از اجرای طرح ملی بازآفرینی شهری در تبریز، استانداردسازی محل سکونت شهروندان حاشیه شهر آغاز شده و در نهایت باید شش هزار واحد مسکونی مناسب و مقاوم برای اهالی ساکن در بافت فرسوده شهر تبریز احداث شود.
لزوم همکاری تمامی دستگاه ها با شهرداری تبریز برای اجرای کامل برنامه ساماندهی مناطق حاشیه نشین
وی با ابراز رضایت از عملکرد شهرداری کلانشهر تبریز در ارتباط با ساماندهی محلات و مناطق حاشیه نشین، از تمامی نهادهای مسئول در این زمینه می خواهد برای اجرای کامل این برنامه ملی، همکاری مناسبی با شهرداری تبریز داشته باشند.
استاندار آذربایجان شرقی از تصمیم مدیریت ارشد استان برای اجرای کامل طرح ملی بازآفرینی شهری در یک بازه زمانی دو الی سه ساله خبر می دهد و می افزاید: در صورت موفقیت در اجرالی این طرح، استان آذربایجان شرقی به عنوان الگویی برای سایر استان ها معرفی خواهد شد.
با این حال به نظر می رسد در صورت همراهی و مشارکت تمامی دستگاهی مسئول و جذب مشارکت های معنوی مردم در کنار فعالیت های فرهنگی و اطلاع رسانی می توان در کوتاه ترین زمان ممکن شاهد داشتن تبریزی بدون محلات و منازل نیمه فروریخته و زشت منظر بوده و همه با هم برای ساختن تبریز زیبا و توسعه یافته تلاش کنیم.
لینک اصل خبر در سایت مدیریت بحران شهرداری تبریز
نظرات