قُبح ماده صد شهرداری برای مردم ریخته است
فرج الله واحدی در گفت و گو با خبرنگار ایمنا اظهارکرد: تخلفات مکرر در حین ساخت و ساز و پرداخت جرایم آن به کمیسیون های ماده صد شهرداریها باعث شده اثری از طرح جامع و تفصیلی باقی نماند و قوانین تنها برای افرادی اجرا شود که رابطه و قدرت مالی ندارند.
این استاد معماری دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه کمیسیون ماده صد شهرداری باید هر گونه تخلفات ریز و درشت ساختمانی را مورد رسیدگی قرار داده و جرایم نقدی یا حکم تخریب را صادر کند، افزود: امروزه کمیسیون ماده صد به تخلفاتی رسیدگی میکند که اساساً شورای عالی شهرسازی و معماری آنها را رد می کند چرا که با طرح های جامع و تفصیلی شهرها مغایرت اساسی دارد.
واحدی با ابراز نگرانی از اینکه قُبح ماده صد نزد مردم ریخته به طوری که مالکان ساختمانها به راحتی و آگاهانه مرتکب تخلفات ساختمانی میشوند چرا که میدانند با پرداخت جریمه از آن عبور خواهند کرد، گفت: در حال حاضر تنها آن دسته از افرادی که قادر به پرداخت جرایم نقدی نیستند، در حین ساخت و ساز طبق ضوابط عمل میکنند.
این کارشناس ارشد دانشگاه هنرهای زیبای دانشگاه تهران با اشاره به اهمیت اجرای طرحهای تفصیلی شهرها اظهارکرد: بیشترین مشکلات طرحهای تفصیلی در اجرا است، مجریان آنچه در طرح تفصیلی مطرح شده را اجرا نمیکنند چرا که طرحها با نظر آنها تهیه نشده و البته در طرح جامع به تمام مسایل آنگونه که باید پرداخته نشده است.
وی چالش دیگر عدم اجرای صحیح طرحهای تفصیلی شهرها را عمر کوتاه مدیران شهری دانست و تصریح کرد: در طول یک تا دو سال شهرداران زیادی سکاندار شهرها می شوند و هرکدام از مدیران نظراتی متفاوت از مدیران قبلی دارند، همچنین افراد ذینفع و ذینفوذی در شهر هستند که بر اساس نظرات آنها تغییراتی در شهر ایجاد میشود که ممکن است در طرح تفصیلی لحاظ نشده باشد و همین موضوع ضربه بزرگی به طرحهای تفصیلی می زند.
واحدی گفت: نظر قدیمیها بر این است که طرح تفصیلی برای ۱۰ سال میتواند پاسخگوی شهرها باشد، اما حالا اینگونه نیست و یک طرح تفصیلی در دوره طولانی نمیتواند با توجه به تغییراتی که در کالبد شهرها شکل میگیرد، قابلیت اجرایی داشته باشد، از این رو باید طرحها پایش و نظارت شود.
وی تاکید کرد: طرحهای تفصیلی باید با نظارت جامعه مهندسان مشاور در شهرها تهیه و مهندسان مشاور در کنار شهرداری باشند، بر اجرای طرح تفصیلی نظارت کرده و طرح را به روز نگه دارند و اگر نظر به تغییراتی هم در شهر باشد نیز در این ارتباط اظهارنظر کنند.
عضو شورای گروه شهرسازی جامعه مهندسان مشاور ایران با بیان اینکه طرح تفصیلی هر سه سال یکبار باید مورد بازنگری قرار گیرد، افزود: اگر مشاور در کنار مدیریت شهری باشد، حتی اگر شهرداران تغییر کنند، میتواند نظرات خوبی برای اجرای هر چه بهتر طرح تفصیلی دهد.
وی ادامه داد: اساس اینکه طرحهای تفصیلی به درستی اجرا نمیشود به دلیل آن است که طرحها به شهرداریها بدون حضور مشاوران مربوطه واگذار میشود و شهرداری نیز گاهی آن را کنار گذاشته و به امور دیگر میپردازد و یا ممکن است آنچه اجرا میکند، منطبق با ضوابط و مقررات شهر نباشد.
واحدی با بیان اینکه تفهیم مباحث طرح تفصیلی به دستگاههای اجرا کننده بسیار حائز اهمیت است، اظهارکرد: در زمان یک شهردار طرح تهیه و زمان اجرا شهردار دیگری سکاندار شهر میشود، کارکنان شهرداری تغییر نکردهاند، اما متاسفانه تصمیمگیر نیستند و تنها باید ضوابط و مقررات طرح را اجرا کنند در حالی که شهردار نظرات خود را اعمال میکند، اینجا است که چالش و انحراف از طرح تفصیلی ایجاد میشود.
نظرات